Πολιτική

Με «κόφτη» και μέτρα 5,4 δισ.ευρώ το συμπληρωματικό Μνημόνιο


Τι αναφέρει η Εκθεση Συμμόρφωσης από την Κομισιόν, για τις μεταρυθμίσεις. Η πρόβλεψη για τα ειδικά μισθολόγια

 Μέτρα 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ συν τον κόφτη δαπανών, περιλαμβάνει το Συμπληρωματικό Μνημόνιο (supplemental MoU). Η νέα συμφωνία με τους ευρωπαίους δανειστές, υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει στο «πάγωμα» των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια έως το 2018 και εκτός από το (supplemental MoU), περιλαμβάνει την επικαιροποιημένη λίστα αποκρατικοποιήσεων, τη λίστα εκκρεμοτήτων προς εκτέλεση και την Εκθεση Συμμόρφωσης.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στο συμπληρωματικό Μνημόνιο, πρόκειται για κέιμενο συνολικά 41 σελίδων, που εμπεριέχει όλα τα πρόσφατα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή και φτάνουν τα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ.  Περιλαμβάνει όπως αναφέρθηκε και τον περιβόητο «κόφτη» δαπανών, για τον οποίο προβλέπει ότι δεν θα υποκαθιστά τους τριμηνιαίους ελέγχους και θα ενεργοποιείται τον Μάιο κάθε έτους, αν έχουν αποτύχει τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ληφθεί. 

Στόχος του συμπληρωματικού Μνημονίου, όπως περιγράφεται χαρακτηριστικά είναι η εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας είναι η βάση στην οποία θα στηριχθεί η βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και θα πρέπει να στηριχθεί σε τέσσερις πυλώνες:

α. Επίτευξη βιώσιμων δημοσιονομικών μεγεθών,

β. Διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας,

γ. Στόχευση σε ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις και

δ. Δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους και σύγχρονης δημόσιας διοίκησης.

Έκθεση Συμμόρφωσης

Στην Εκθεση Συμμόρφωσης που δόθηκε στην δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γίνεται λόγος για πέντε σημαντικούς κινδύνους τους ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Αυτοί οι κίνδυνοι σχετίζονται με:

1)Την αποτυχία της κυβέρνησης να υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

2) Ένα υψηλότερο από το αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο της προσφυγικής κρίσης στο εμπόριο και στον τουρισμό,

3) Το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου και

4) Την πιθανότητα μεγαλύτερων επιπτώσεων από παρατεταμένους κεφαλαιακούς ελέγχους.

5) Την έλλειψη προόδου από τις αρχές και τις τράπεζες κατά την εκπόνηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εξυγίανση και την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών.

Επιπρόσθετα στην Εκθεση Συμμόρφωσης η Κομισιόν κάνει συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση να προστατέψει τα μέλη του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Αυτό ήταν κάτι στο οποίο επέμειναν πολύ οι εκπρόσωποι των Θεσμών, κατά τις πρόσφατες συζητήσεις με την ελληνική πλευρά, όπου ζητούσαν την κατοχύρωση του νομικού «ακαταδίωκτου» του ξένων μελών ττου Δ.Σ αλλά εμπειρογνωμόνων του Υπερταμείου.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις