Διεθνή

Με «κήρυξη πολέμου» ισοδυναμούσε η επίθεση του Ισραήλ δήλωσε ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν


Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν χαρακτήρισε χθες Δευτέρα «κήρυξη πολέμου» την επίθεση με οπλισμένο τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έπληξε την Κυριακή νότιο προάστιο της Βηρυτού, οχυρό του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, που αποτελεί πολιτικό του σύμμαχο.

Ο αρχηγός του κράτους εκφράστηκε υποδεχόμενος τον ειδικό συντονιστή του ΟΗΕ για τον Λίβανο, τον Γιαν Κούμπις, στον οποίο τόνισε πως η χώρα του «επιφυλάσσεται του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα».

«Αυτό που συνέβη αποτελεί κήρυξη πολέμου που μας δίνει το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία, την ανεξαρτησία μας και την εδαφική μας ακεραιότητα», υπογράμμισε ο Αούν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Την Κυριακή πριν από τα ξημερώματα αναγνωριστικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατέπεσε σε νότιο τομέα της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, ενώ ένα δεύτερο εξερράγη στον αέρα, σύμφωνα με τον λιβανέζικο στρατό.

Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και ο στρατός του Λιβάνου επέρριψαν την ευθύνη στο Ισραήλ, το οποίο επισήμως δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Ο ηγέτης του σιιτικού κινήματος, ο Χασάν Νασράλα, απείλησε το Ισραήλ με αντίποινα, ενώ επισήμανε πως κάθε φορά που «ισραηλινά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα εισέρχονται στον εναέριο χώρο του Λιβάνου, θα αναλαμβάνουμε δράση για να τα καταρρίπτουμε».

Χθες Δευτέρα ο πρόεδρος Αούν εξέφρασε τον «φόβο» του ότι «οι επιθέσεις του Ισραήλ οδηγούν σε επιδείνωση της κατάστασης, πάνω απ’ όλα εάν επαναληφθούν».

«Έχω ήδη πει επανειλημμένα πως ο Λίβανος δεν θα ρίξει ούτε μία σφαίρα στα σύνορα, παρά μόνο σε περίπτωση αυτοάμυνας», επέμεινε ο Αούν και πρόσθεσε «αυτό που συνέβη χθες [σ.σ. προχθές Κυριακή] μας επιτρέπει να ασκήσουμε αυτό το δικαίωμά μας».

Εξάλλου, ένα παλαιστινιακό κίνημα εγκατεστημένο στον Λίβανο και το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ANI κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι έπληξε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα θέση της οργάνωσης Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-Γενική Διοίκηση στα περίχωρα της πόλης Κουσάγια (ανατολικά).

Η Χεζμπολάχ, που το Ισραήλ και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική οργάνωση», αποτελεί μεγάλη πολιτική δύναμη στον Λίβανο. Έχει εξάλλου εμπλακεί στρατιωτικά στον πόλεμο στη Συρία, στο πλάι του καθεστώτος της Δαμασκού και του Ιράν, επίσης ορκισμένου εχθρού του Ισραήλ.

Το βράδυ του Σαββάτου, το Ισραήλ γνωστοποίησε ότι εξαπέλυσε πλήγματα στη Συρία εναντίον ιρανικών δυνάμεων. Ο Νασράλα από την πλευρά του δήλωσε ότι επλήγη κέντρο του σιιτικού κινήματος και έκανε λόγο για δύο νεκρούς στις τάξεις της Χεζμπολάχ.

Εκατοντάδες άνθρωποι πήγαν χθες στις κηδείες τους, που έγιναν στον νότιο τομέα της λιβανέζικης πρωτεύουσας, με τα εμβληματικά κίτρινα λάβαρα του σιιτικού κινήματος.

Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι οι μονάδες του στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με τη Συρία και τον Λίβανο, έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς δήλωσε ότι η χώρα του επαγρυπνεί για το ενδεχόμενο «επίθεσης» της Χεζμπολάχ με διαταγές του Ιράν.

«Αναμφίβολα, η κατάσταση είναι τεταμένη. Κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει η επόμενη ημέρα», είπε ο Στάινιτς.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ανέφερε μέσω Twitter ότι συζήτησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και επανέλαβε την αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ.

«Είχα μια σπουδαία συζήτηση με τον πρωθυπουργό [του Ισραήλ Μπενιαμίν] Νετανιάχου το πρωί. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν απόλυτα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται έναντι άμεσων απειλών. Υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η Αμερική θα στέκει πάντα στο πλευρό του Ισραήλ!», ανέφερε ο Πενς, χωρίς να ξεκαθαρίσει σε ποιες «απειλές» αναφερόταν.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ αλ Χαρίρι απηύθυνε έκκληση σε διπλωμάτες να συμβάλλουν να αποφευχθεί μια «επικίνδυνη κλιμάκωση». Είπε στους πρεσβευτές των πέντε κρατών-μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να απορρίψει αυτή την «κατάφωρη παραβίαση» της λιβανέζικης εθνικής κυριαρχίας από το Ισραήλ.

Για τον Νασράλα, τα γεγονότα της Κυριακής ήταν η πρώτη ισραηλινή επίθεση από τον πόλεμο του 2006, όταν έχασαν τη ζωή τους 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, στη λιβανέζικη πλευρά και 158, κυρίως στρατιωτικοί, στην ισραηλινή πλευρά.

Ο ΟΗΕ καλεί να επιδειχθεί «η μέγιστη αυτοσυγκράτηση»

Ο ΟΗΕ απηύθυνε χθες Δευτέρα έκκληση στα μέρη να επιδείξουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση», μετά την επίθεση της Κυριακής με οπλισμένο τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο νότιο τμήμα της Βηρυτού, η ευθύνη για την οποία επιρρίφθηκε στο Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ σημείωσε ότι οι υπηρεσίες του Οργανισμού δεν είναι σε θέση να επαληθεύσουν εάν ευσταθούν οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την επίθεση αυτή, καθώς και άλλες που αναφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.

«Είναι επιτακτική ανάγκη οι πάντες να αποφύγουν την κλιμάκωση και να συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», υπογράμμισε.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης πως ο ΟΗΕ «κατέγραψε» τις δηλώσεις του προέδρου του Λιβάνου, του Μισέλ Αούν, ο οποίος χαρακτήρισε χθες «κήρυξη πολέμου» την επίθεση με τα UAVs. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έλαβε επιστολή της λιβανέζικης κυβέρνησης για το ζήτημα, διευκρίνισε.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής αναγνωριστικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατέπεσε σε νότιο τομέα της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, ενώ ένα δεύτερο εξερράγη στον αέρα, κατά τον λιβανέζικο στρατό. Τόσο η Χεζμπολάχ, όσο και ο στρατός του Λιβάνου επέρριψαν την ευθύνη στο Ισραήλ, το οποίο επισήμως δεν σχολιάζει.

πηγή: ΑΠΕ