Άμυνα & Διπλωματία

Ολοκληρώθηκε το διεθνές συνέδριο χειρισμού κρίσεων «Αθηνά 21»


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου χειρισμού κρίσεων «Αθηνά 21» με θέμα: «Απειλές και Προκλήσεις στο Ασταθές Γεωπολιτικό Περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου. Στρατηγικές Ολιστικής Προσέγγισης για την Αντιμετώπισή τους», που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 9 Δεκεμβρίου στη Σχολή Ικάρων στο Τατόι.

Σκοπός του Συνεδρίου, αποτέλεσε η ανάλυση των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών για τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη, εστιασμένων στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η παρουσίαση στρατηγικών ολιστικής προσέγγισης για την αντιμετώπισή τους.

Αναπτύχθηκαν θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, η σκιαγράφηση των υβριδικών απειλών τόσο στο περιφερειακό όσο και διεθνές περιβάλλον, οι διεθνείς ανταγωνισμοί μεταξύ των δρώντων του περιφερειακού και διεθνούς συστήματος.

Εξετάστηκαν η περιφερειακή αστάθεια λόγω των έντονων διακρατικών ανταγωνισμών για την εξασφάλιση των ενεργειακών πόρων, οι τρέχουσες εστίες των περιφερειακών συγκρούσεων, οι εσωτερικές τριβές και η αστάθεια των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Εκτεταμένη αναφορά έγινε στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και την εργαλειοποίησή του από κράτη ταραξίες του διεθνούς συστήματος, στο ρόλο της FRONTEX για την διαφύλαξη των συνόρων, την πολιτική άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κλιματική αλλαγή, καθώς και στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ελλάδα στο ευρύτερο περιβάλλον των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Το κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε από τον γενικό διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δρ Κωνσταντίνο Μπαλωμένο.

Ο δρ Μπαλωμένος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην υπάρχουσα γεωστρατηγική κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προσδιορίζοντας τις υβριδικού χαρακτήρα προκλήσεις και απειλές που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι διεθνείς δρώντες της περιοχής και τέλος, παρουσιάζοντας έναν αποτελεσματικό μηχανισμό διαχείρισής τους, προσανατολισμένο στην οπτική της ολιστικής προσέγγισης.

Για την Ελλάδα, ανέφερε ο δρ Μπαλωμένος, βασικές προτεραιότητες αποτελούν η διασφάλιση της εθνικής της ακεραιότητας, η εξασφάλιση της συλλογικής άμυνας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τέλος, η αντιμετώπιση των ολοένα και αυξανόμενων προκλήσεων και απειλών του διεθνούς συστήματος.

Ξεκαθάρισε ότι ιδιαίτερης προσοχής χρήζουν:

- Οι αλλαγές στην παγκόσμια ισορροπία ισχύος και η διαφαινόμενη δυναμική που αναπτύσσεται στα γεωπολιτικά δρώμενα της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ασίας και Ειρηνικού.

- Οι αλλαγές που θα επιφέρει η νέα τεχνολογία σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των όπλων μαζικής καταστροφής από κρατικούς και μη κρατικούς δρώντες.

- Τα περιφερειακά προβλήματα όπως η αστάθεια των κρατών, οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί, η τρομοκρατία, το μεταναστευτικό ζήτημα, το οργανωμένο έγκλημα, ο θρησκευτικός φανατισμός, η κλιματική αλλαγή κ.α., που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα γενικότερα.

Επίσης, τονίστηκε ο αποσταθεροποιητικός ρόλος τής Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή τής Μεσογείου και του Καυκάσου ενώ έγινε ειδική αναφορά για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος και τις μεθοδεύσεις που ακολουθούν χώρες όπως η Τουρκία και η Λευκορωσία, ώστε να ασκήσουν πολιτική και διπλωματική πίεση προς τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης με απώτερο στόχο, την εξασφάλιση των εθνικών τους στόχων.

Στο συνέδριο, παρέστησαν ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και στρατιωτικοί και διπλωματικοί αντιπρόσωποι από 15 συμμαχικές χώρες.

Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών από την Αίγυπτο ταξίαρχος Abdel El Rahman Wahdan, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Saif M. AI Shamsi και από τη Σαουδική Αραβία, υποστράτηγος Mohammed Salmah Al Balawi, τίμησαν τον δρ Μπαλωμένο με αναμνηστικά δώρα εκφράζοντάς του τις ευχαριστίες τους για την τιμητική πρόσκλησή τους στο Συνέδριο και για την προαγωγή της μεταξύ τους συνεργασίας στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλάμβανε εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, όπως επίσημο δείπνο στη ΛΑΕΔ και επίσκεψη των μελών των ξένων αντιπροσωπειών, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα