Προτεραιότητα στη στήριξη της μετοχής δίνει η διοίκηση της ΔΕΗ μέσω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών, εν μέσω ενεργειακής κρίσης που οξύνεται και παρότι η εταιρεία παρέμεινε ζημιογόνος το 2021 και το α’ τρίμηνο του 2020, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν για τις δυσμενείς επιδράσεις που μπορεί να έχει στα οικονομικά της ΔΕΗ το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας από τον Ιούλιο.
Καθώς η μετοχή της ΔΕΗ έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% σε σχέση με την τιμή διάθεσης κατά την τελευταία αύξηση κεφαλαίου (9 ευρώ), ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης ανακοίνωσε στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ότι θα εισηγηθεί το επόμενο διάστημα την ενεργοποίηση ενός προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών.
Μάλιστα, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της μετοχής, τονίζοντας ότι η διακύμανσή της είναι αποτέλεσμα των συνθηκών που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση και προέβλεψε ότι μέσα στους επόμενους έξι με εννέα μήνες η εικόνα της μετοχής θα έχει αλλάξει σημαντικά. Όπως είπε, η μετοχή της ΔΕΗ αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία και όχι μόνο θα ανακάμψει, αλλά πρωταγωνιστήσει.
Σημειώνεται ότι η μετοχή της ΔΕΗ διατέθηκε, κυρίως σε ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια, έναντι 9 ευρώ με την αύξηση κεφαλαίου του περασμένου Νοεμβρίου, ακολούθως ανέβηκε ως τα 10,9, αλλά φέτος βρίσκεται σε έντονα πτωτική πορεία και έκλεισε χθες στα 5,15 ευρώ, δηλαδή περίπου 43% χαμηλότερα από την τιμή διάθεσης του Νοεμβρίου.
Η ανακοίνωση Στάσση για πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, που κατά τον νόμο μπορεί να έχει ένα ανώτατο όριο έως 10% του συνόλου, ενώ θα πρέπει να καθορισθεί εκ των προτέρων η ανώτατη τιμή αγοράς, προκάλεσε ανοδική αντίδραση της μετοχής στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς αποτελεί μια προαναγγελία υποστήριξης της μετοχής από την ίδια τη ΔΕΗ, ασχέτως σε ποιο βαθμό θα υλοποιηθούν οι αγορές.
Όμως, δεν παύει να προκαλεί προβληματισμό η απόφαση να δοθεί προτεραιότητα στη στήριξη της μετοχής, όταν η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ παραμένει δύσκολη. Η ΔΕΗ εμφάνισε ζημιές προ φόρων 150 εκατ. ευρώ το 2021, κυρίως εξαιτίας των εκπτώσεων ύψους 800 εκατ. που πρόσφερε στους καταναλωτές, και περίπου 30 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022, με μείωση λειτουργικής κερδοφορίας κατά 25%, εξαιτίας του αυξημένου ενεργειακού κόστους.
Η προειδοποίηση της Fitch
Τα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών ενεργοποιούνται κατά κανόνα από κερδοφόρες επιχειρήσεις με υψηλά επίπεδα ρευστότητας, όταν κρίνουν ότι τα μετρητά που έχουν στα ταμεία τους μπορούν να αξιοποιηθούν αποδοτικά με την αγορά της μετοχής τους, εφόσον κρίνεται ότι είναι υποτιμημένη.
Παρά τη βελτίωση της κατάστασης σε επίπεδο ρευστότητας, σε σχέση με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε η ΔΕΗ το 2019, η επιχείρηση δέχεται ισχυρή πίεση από την ενεργειακή κρίση και η βαθμολογία της από τους οίκους αξιολόγησης παραμένει χαμηλή (B+ από την S&P, ΒΒ- από τη Fitch).
Μάλιστα, ο οίκος Fitch σε πρόσφατα σημείωμα για τη ΔΕΗ τόνισε τους κινδύνους που αντιμετωπίζει από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την αγορά ενέργειας, «οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στους παραγωγούς και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, αν δεν εξισορροπηθούν από αντισταθμιστικά μέτρα. Μια σειρά νέων πολιτικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε να επιδεινώσει το οικονομικό προφίλ κυρίως της ΔΕΗ και τελικά να ασκήσουν πίεση στις αξιολογήσεις της, εάν είναι σε ισχύ για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και δεν συνοδεύονται από αντισταθμιστικά μέτρα».
Σε αυτές τις συνθήκες, προκαλεί απορίες η επιλογή της διοίκησης για διάθεση ρευστότητας για την αγορά ιδίων μετοχών, αν και, όπως επισημαίνουν αναλυτές, η έγκριση ενός τέτοιου προγράμματος δίνει μόνο μια δυνατότητα στην επιχείρηση, χωρίς να σημαίνει ότι θα δαπανήσει άμεσα μεγάλα ποσά σε αγορές μετοχών της.
Τα νέα τιμολόγια και ο δύσκολος χειμώνας
Σε ό,τι αφορά το νέο μοντέλο τιμολόγησης στο ρεύμα και τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται για την ενεργειακή αγορά, ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι:
- Η ΔΕΗ θα ανακοινώσει σύντομα, όπως ορίζει ο νόμος, τα νέα τιμολόγιά της, που δεν θα περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά μία ενιαία χρέωση κιλοβατώρας. Παρότι θα επιβληθεί πλαφόν τιμών ανά τεχνολογία παραγωγής ρεύματος και θα αφαιρούνται τα περισσότερα κέρδη των παραγωγών, ο κ. Στάσσης εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι αυτό θα έχει και μια θετική επίδραση στη ΔΕΗ, αφού εκτιμάται ότι οι αυξημένες επιδοτήσεις θα μειώσουν τις καθυστερήσεις πληρωμών από τους καταναλωτές. Χωρίς να αναφερθεί ειδικότερα στη νέα εμπορική πολιτική της ΔΕΗ, ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους καταναλωτές.
- Για τον επόμενο χειμώνα και τις νέες προκλήσεις που δημιουργεί η μείωση της παροχής αερίου από τη Ρωσία, ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε ότι είναι δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις δυσκολίες που θα δημιουργούσε ενδεχόμενη πλήρης διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, θεωρώντας βέβαιο, πάντως, ότι θα υπάρξει «φοβερή άνοδος τιμών». Η ΔΕΗ θα αντιμετωπίσει τέτοιες δυσκολίες με ένα σχέδιο λειτουργίας μονάδων με εναλλακτικά καύσιμα (πετρέλαιο αντί φυσικού αερίου) και με αύξηση της παραγωγής από τις λιγνιτικές μονάδες, αλλά και από τα υδροηλεκτρικά.