Μόνο τα νοικοκυριά με «λογικές» καταναλώσεις ρεύματος και μόνο για τις κύριες κατοικίες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τους πρώτους μήνες του 2022 την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να αναπροσαρμόσει το μοντέλο οριζόντιας επιδότησης που ίσχυε έως τώρα, ώστε να το προσαρμόσει στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με δύο «κόφτες» θα επιδιώξει η κυβέρνηση να «φιλτράρει» τα πλέον εύρωστα νοικοκυριά, διατηρώντας ταυτόχρονα την ενίσχυση για την πλειονότητα των καταναλωτών -υπολογίζεται ότι περισσότεροι από επτά στους δέκα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την επιδότηση. Ειδικότερα,
- Σχεδιάζεται να τεθεί ένα πλαφόν κατανάλωσης, πέρα από το οποίο ένα νοικοκυριό θα χάνει εντελώς την επιδότηση. Αυτό θα λειτουργήσει σαν ένα είδος εισοδηματικού κριτηρίου, αφού κατά τεκμήριο μεγάλες μηνιαίες καταναλώσεις έχουν τα νοικοκυριά με τα μεγαλύτερη εισοδήματα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η εθνικός μέσος όρος μηνιαίας κατανάλωσης ρεύματος είναι 228,9 kWh. Το όριο, πέραν του οποίου θα χάνεται η επιδότηση, αναμένεται να διαμορφωθεί αρκετά υψηλότερα από τον μέσο όρο και σίγουρα πάνω από τις 300 kWh. Αυτό το μέτρο ανταποκρίνεται και στην κατεύθυνση που έχει δώσει η Κομισιόν για μέτρα ενίσχυσης των καταναλωτών, τα οποία θα παρέχουν κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας.
- Οι επιδοτήσεις θα παρέχονται αυστηρά για την πρώτη κατοικία, αποκλειόμενων των εξοχικών, των κατοικιών στην επαρχία και, γενικότερα, της δεύτερης κατοικίας. Έτσι, θα αποκλεισθεί «αναίμακτα» από την επιδότηση ένας μεγάλος αριθμός παροχών. Η διασταύρωση των στοιχείων των κατοικιών αναμένεται ότι θα γίνει μέσα από τα δεδομένα που τηρεί η ΑΑΔΕ, όπου σε κάθε ΑΦΜ αντιστοιχεί και μια κύρια κατοικία.
Σημειώνεται ότι το νέο καθεστώς επιδότησης θα περιλαμβάνει και ένα αυτοματοποιημένο μηχανισμό υπολογισμού του ύψους της επιδότησης, με κύρια παράμετρο τη μέση τιμή χονδρικής του προηγούμενου μήνα. Το ποσό της επιδότησης θα διαφοροποιείται ανάλογα με την κατηγορία τιμολογίου του κάθε καταναλωτή, με υψηλότερη επιδότηση σε όσους έχουν κυμαινόμενες χρεώσεις και μικρότερη σε όσους έχουν συμβόλαια σταθερής χρέωσης.
Η μέση τιμή χονδρικής για τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο επίπεδο ρεκόρ των 243 ευρώ/mWh, ενώ για σήμερα, Πρωτοχρονιά, η τιμή υποχώρησε στα 117 ευρώ (ημερήσια πτώση 27%), καθώς στο μείγμα της παραγωγής είχαν μεγάλη συμμετοχή οι ΑΠΕ (25%), οι εισαγωγές (24%) και τα υδροηλεκτρικά (23%), ενώ η συμμετοχή του φυσικού αερίου περιορίσθηκε σε 16% και του λιγνίτη σε 6,7%.