Πολιτική

Με ανοικτά χαρτιά το πόκερ του χρέους


Βραχυπρόθεσμα μέτρα και προκαταρκτική συμφωνία για να πάνε πίσω τα δάνεια του EFSF ζητά επίσημα η Αθήνα, σταθερά αδιάλλακτος ο Σόιμπλε

Με ανοικτά χαρτιά παίζεται πλέον το πόκερ του χρέους, μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. Η Αθήνα κατεβάζει αισθητά τον πήχη των απαιτήσεων για το σχέδιο ελάφρυνσης, υιοθετώντας μια ρεαλιστική στρατηγική, με στόχο να μεγιστοποιηθεί η διεθνής πίεση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους άλλους «σκληρούς» υπουργούς Οικονομικών του ευρωπαϊκού βορρά, ώστε να εξασφαλίσει μέχρι το τέλος του έτους μια συμφωνία που θα μπορεί να παρουσιασθεί ως δικαίωση των έως τώρα ελληνικών προσπαθειών.

Όχι τυχαία, από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, διανεμήθηκε χθες η παρέμβασή του στις συζητήσεις της αρμόδιας για το χρέος κοινοβουλευτικής επιτροπής, στην οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά με απόλυτη καθαρότητα οι διαπραγματευτικές επιδιώξεις της κυβέρνησης στις συνομιλίες που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα γίνουν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Η επίσημη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, όπως παρουσιάσθηκε από τον κ. Χουλιαράκη, είναι αρκετά μετριοπαθής και φαίνεται να έχει διαμορφωθεί με βάση την επιδίωξη να μπορεί να υποστηριχθεί τόσο από τις πιο «φιλικές» προς την Ελλάδα ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, δύο είναι οι παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες σε αυτό το στάδιο, για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους ως το 2030 και να επιτραπεί στην Ελλάδα να επιδιώξει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ώστε να ανοίξει δημοσιονομικός χώρος για μείωση των φόρων και των εισφορών:

1. Να εγκριθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα προστασίας της Ελλάδας από τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων και
2.  Να συμφωνηθεί, σε επίπεδο μεσοπρόθεσμων μέτρων, μια «μετριοπαθής», κατά τον κ. Χουλιαράκη, μετάθεση των λήξεων των δανείων του EFSF (δάνεια του δεύτερου μνημονίου, που αντιστοιχούν περίπου στο ήμισυ του συνολικού δανεισμού από EFSF και ESM).

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια δεκαετής μετάθεση των λήξεων αυτών των δανείων, που έχουν ήδη περίοδο χάριτος ως το 2012, εκτιμάται από το οικονομικό επιτελείο ότι θα είναι αρκετή για να διασφαλισθεί ότι οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους δεν θα ξεπεράσουν το 15% του ΑΕΠ ως το 2030.

Κινούμενος στο ίδιο ρεαλιστικό πλαίσιο ανάλυσης, ο κ. Χουλιαράκης υπογράμμισε ότι  η ελληνική πλευρά δεν ζητεί να υλοποιηθούν τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

«Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία», είπε, «ακόμα και αν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν υλοποιηθούν τώρα, αλλά στο τέλος του προγράμματος, όπως προβλέπεται στη συμφωνία του Eurogroup, η παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων να γίνει τώρα. Όχι μόνο για τους λόγους που είπα νωρίτερα, όχι μόνο για να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και για να δώσουμε από τώρα το σήμα τόσο στις αγορές, όσο και στην ιδιωτική οικονομία ότι σε χρονικό ορίζοντα 2 ετών, το 2019 θα υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων και αντίστοιχα, οι συντελεστές κοινωνικής ασφάλισης»

Η γερμανική "απάντηση"

Η «απάντηση» που δόθηκε χθες στις ελληνικές προτάσεις από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήταν καθαρά απορριπτική. Δήλωσε από τις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίασε το Eurogroup, ότι τώρα συζητούνται μόνο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ενώ για τα μεσοπρόθεσμα η συζήτηση θα γίνει στο τέλος του προγράμματος, το 2018. Για το ελληνικό αίτημα για την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων, είπε ότι είναι αρκετά όσα έχουν αναφερθεί στην ανακοινωθέν του Eurogroup, τον Μάιο.

Σε μια αποστροφή των δηλώσεών του στους δημοσιογράφους, ο κ. Σόιμπλε άφησε να διαφανεί ότι εξακολουθεί να προσβλέπει σε ένα «στραβοπάτημα» της κυβέρνησης στη δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να μετατεθούν αργότερα οι δύσκολες, για τη γερμανική πλευρά, συζητήσεις για το χρέος. Όταν ρωτήθηκε για το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, είπε: «Έχουμε ήδη καθυστερήσει, αλλά αυτό έχει γίνει πια συνήθεια στα ελληνικά προγράμματα».

Πάντως, η ελληνική πλευρά προτιμά να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο. Κύκλοι του υπ. Οικονομικών υπογράμμιζαν χθες ότι το κλίμα της συνεδρίασης ήταν καλό για την ελλάδα, καθώς «επαναβεβαιώθηκε το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους το Δεκέμβριο, ώστε  να αποκτήσει η Ελλάδα τον καθαρό διάδρομο που αναζητά».

Για τον κ. Σόιμπλε και τους άλλους «σκληρούς», οι ίδιες πηγές απλώς σημείωναν ότι «φυσικά και διατυπώθηκαν ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις»...

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις