TECHin

Με ακτίνες Χ και υπερήχους ελέγχεται πλέον η ποιότητα των κοσμημάτων


Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στον διαγνωστικό έλεγχο της ποιότητας, της κατασκευής και της δομής ενός κοσμήματος με τις επιστημονικές μεθόδους που αναπτύσσονται, καθώς είναι πλέον εφικτό να διαπιστωθεί εξωτερικά και μόνο, η ποιότητα του κράματος από το οποίο είναι κατασκευασμένο ένα αντικείμενο, χωρίς αυτό να καταστραφεί ή να λιώσει. "Αυτό γίνεται με διάφορες επιστημονικές μεθόδους, όπως οι φασματοσκοπίες ακτίνων "Χ" και οι μικροτομογραφίες υπερήχων" αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Γεώργιος Καραγιάννης, ηλεκτρολόγος μηχανικός και επιστημονικός υπεύθυνος του ιδρύματος "Ορμύλια" στο οποίο λειτουργεί Διαγνωστικό Κέντρο Έργων Τέχνης.

Ωστόσο, κ. Καραγιάννης, σημειώνει, ότι στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ερευνητικού αυτού κέντρου, αναπτύχθηκε η παραπάνω μέθοδος ως προς την μικροτομογραφία υπερήχων, ώστε να ελέγχεται πιο αποτελεσματικά η ποιότητα ενός μετάλλου ή ενός κράματος, όχι μόνο επιφανειακά, αλλά και σε όλο το βάθος του κοσμήματος. "Κάτι τέτοιο είναι χρήσιμο γιατί δίνει τη δυνατότητα το κόσμημα που πωλείται να είναι πιστοποιημένο ως προς τα υλικά που χρησιμοποιούνται και ως προς τον τρόπο κατασκευής και έτσι να αυξάνει την αγοραστική την τοποθέτησή του στον διεθνή ανταγωνισμό" προσθέτει.

"Οδεύουμε σε μια πιο ποιοτική αγορά κοσμήματος" αναφέρει και σημειώνει: "ο τομέας έρευνας του Διαγνωστικού Κέντρου είναι ο μη καταστρεπτικός έλεγχος έργων τέχνης, ωστόσο με την εργασία αυτή απευθυνόμαστε στον κόσμο που κατασκευάζει, πουλάει και αγοράζει κοσμήματα υψηλής ποιότητας. Άλλωστε ο χώρος της τέχνης και του πολιτισμού γειτνιάζει με το κόσμημα γιατί και αυτό κατά τη δική μου άποψη είναι μια μορφή πολιτισμού που παράγουμε και σήμερα όπως και τα προηγούμενα 6.000 χρόνια στην ελληνική επικράτεια".

Ο κ. Καραγιάννης, εκτιμά ότι το κόσμημα και η αργυροχρυσοχοϊα βρίσκονται πια σε μια ώριμη κατάσταση για ενέργειες ποιοτικού ελέγχου και διατυπώνει την άποψη ότι "υπάρχει μια μελλοντική αγορά ανοιχτή σε αυτή τη δράση".

Μετά από αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοποιών (ΠΟΒΑΚΩ) ο επιστημονικός υπεύθυνος του ιδρύματος "Ορμύλια" θα παρουσιάσει τη σχετική μέθοδο "μη καταστρεπτικού πολυδιάστατου ποιοτικού ελέγχου από πολύτιμα μέταλλα, μέσω στοιχειακής ανάλυσης και τρισδιάστατης τομογραφίας" στην 32η Διεθνή Έκθεση Κοσμήματος, Ωρολογίων, Πολύτιμων Λίθων, Μηχανημάτων και Εξοπλισμού που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα.