Ενώ από κυπριακής πλευράς εκφράζονται ακόμη αντιρρήσεις και ζητείται τροποποίηση των όρων επενδυτικής συμμετοχής στην εταιρεία υλοποίησης του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, ο γαλλικός Meridiam μπαίνει στο project ένας εκ των δύο βασικών μετόχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg η Meridiam αποκτά το 49,9% της GSI, θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ που αναλαμβάνει την τοποθέτηση του καλωδίου και την εκτέλεση των απαιτούμενων πρόσθετων εργασιών, με προϋπολογιζόμενη δαπάνη 1,9 δισ. ευρώ.. Ο ΑΔΜΗΕ διατηρεί το 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου.
Τα ποσοστά συμμετοχής μπορεί να αλλάξουν μελλοντικά, καθώς στη συμφωνία υπάρχει πρόβλεψη για συμμετοχή κι άλλων επενδυτών.
Στη συμφωνία προβλέπεται επίσης ότι το γαλλικό γκρουπ θα έχει πέντε μέλη στο ΔΣ της εταιρείας και έξι ο ΑΔΜΗΕ.
Οι δύο εταιρείες θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες ανάλογα με τα ποσοστά συμμετοχής τους. Το έργο συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε και η Κομισιόν έχει ήδη εγκρίνει επιχορήγηση 657 εκατομμυρίων ευρώ για το τμήμα Κύπρου-Κρήτης.
Ο ΑΔΜΗΕ και η Meridiam είχαν ξεκινήσει συζητήσεις πριν από πολλούς μήνες. Το ενδιαφέρον των Γάλλων αναθερμάνθηκε πρόσφατα, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη σε κυβερνητικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου για ξεμπλοκάρισμα του έργου.
Η Meridiam διαχειρίζεται επενδύσεις 22 δισ. ευρώ, με παρουσία σε πολλές χώρες πάνω από δέκα γραφεία διεθνώς. Πέρυσι είχε EBITDA 2,7 δισ. ευρώ.
Στο δημοσίευμα του Bloomberg επισημαίνεται ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου και μετά με το Ισραήλ, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,9 δισ.ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για την ενσωμάτωση της Κύπρου στο ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την εναρμόνιση των τιμών ενέργειας της χώρας με εκείνες της ηπειρωτικής Ευρώπης, ενισχύοντας παράλληλα την ενεργειακή της ασφάλεια.
Η κατασκευή του καλωδιακού τμήματος Κρήτης- Κύπρου ξεκίνησε το 2023. Η επόμενη φάση του έργου, θα συμπεριλάβει το σκέλος Κύπρος - Ισραήλ.