Συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση οι μαζικές κινητοποιήσεις στο Λίβανο με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης.
Ατομα όλων των ηλικιών μαζεύτηκαν σήμερα στο κέντρο της Βηρυτού. Οι διαδηλωτές θεωρούν ότι οι κυβερνώντες έχει βυθιστεί στην διαφθορά και στα σκάνδαλα, καθώς και ότι οι συγγενείς τους ευνοούνται στην διαδικασία ανάληψης πολιτικών αξιωμάτων.
Το κίνημα διαμαρτυρίας, που επεκτάθηκε σε πολλές πόλεις της χώρας, εκδηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη μετά την θεσμοθέτηση μίας επιβάρυνσης για τις κλήσεις που γίνονται μέσω WhatsApp από τις αρμόδιες αρχές.
Το μέτρο αυτό πάρθηκε αμέσως πίσω, επειδή η ακύρωση του ήταν από τα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης που έγινε την Πέμπτη.
Μετά από τρείς μέρες διαδηλώσεων, όπου φάνηκε η λαϊκή οργή, χθες βράδυ, το χριστιανικό κόμμα των Λιβανέζικων Δυνάμεων, ανακοίνωσε την παραίτηση από την κυβέρνηση Χαρίρι. Εκπρόσωποι του τόνισαν ότι «η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να σώσει την κατάσταση».
Λόγω των διαδηλώσεων, η κατάσταση είναι τεταμένη στον Λίβανο. Οι τράπεζες της χώρας θα παραμείνουν κλειστές αύριο Δευτέρα ,ανακοίνωσε η Ένωση Τραπεζών Λιβάνου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.
Αύριο λήγει και το τελεσίγραφο του Χαρίρι, ο οποίος έδωσε 72 ώρες προθεσμία στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του για να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις του, τονίζοντας οτι σε διαφορετική περίπτωση θα δρομολογήσει την παραίτηση του.
Ενώ περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Λιβάνου ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η πολιτική τάξη, σχεδόν αμετάλλακτη από την εποχή του εμφυλίου πολέμου (1975-1990), κατηγορείται για κερδοσκοπία σε μια χώρα με υποδομές υπό διάλυση –χρόνια σοβαρά προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και πόσιμου νερού– και όπου η ζωή είναι ακριβή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ