Πολιτική

Mαζικά κατασχετήρια ακόμη και για χρέη 500 ευρώ


Η εφορία ετοιμάζεται για επίθεση εναντίον των οφειλετών του Δημοσίου, με αποστολή μαζικών κατασχετήριων ακόμη και σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο μικροποσά.

Μετά την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στα 87,5 δισ. ευρώ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε εντολή στους εφόρους να ξεκινήσουν άμεσα το «κυνήγι» στους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η «μαύρη» λίστα με τα ονόματα των οφειλετών.

Τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ έχουν πάρει «φωτιά» και ετοιμάζονται να λάβουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να ξεκινήσουν τις μαζικές αποστολές ειδοποιητηρίων κατάσχεσης σε βάρος των οφειλετών. Στο «στόχαστρό» τους βρίσκονται όχι μόνο οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου αλλά και οι φορολογούμενοι που χρωστούν μικρά ποσά άνω των 500 ευρώ και δεν ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης των οφειλών.

Σύμφωνα με το σχέδιο οι μεγάλες εφορίες θα στέλνουν σε καθημερινή βάση 40-50 ειδοποιητήρια κατάσχεσης μισθών, συντάξεων, ενοικίων και περιουσιακών στοιχείων στους οφειλέτες. 

Το επόμενο βήμα θα είναι η δημοσιοποίηση των ονομάτων όλων των οφειλετών του Δημοσίου με χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Η σχετική λίστα καταρτίζεται και αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΔΕ (www.publicrevenue.gr) μέχρι το τέλος Μαΐου.

Τις επόμενες ημέρες, όλοι οι οφειλέτες θα ενημερωθούν μέσω email ότι επίκειται δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, προκειμένου να τους δοθεί η ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Tο email θα ενημερωθούν για το ύψος της οφειλής τους, αλλά κυρίως ότι επίκειται η δημοσιοποίηση των ονομάτων τους και φυσικά ότι σύντομα θα κινηθεί εναντίον τους η προβλεπόμενη διαδικασία από το νόμο που προβλέπει κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, ποινική δίωξη και ποινή φυλάκισης.

Με την κίνηση αυτή οι παράγοντες του υπουργείου ευελπιστούν, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ημερησίας, ότι αρκετοί από τους παραβάτες θα θελήσουν να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα και τη διαπόμπευση και θα σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, εντασσόμενοι στη μόνη ρύθμιση που ισχύει σήμερα των 12 δόσεων. Στο πλαίσιο πάντως αυτό οι υπηρεσίες του υπουργείου ετοιμάζονται πυρετωδώς για την αποστολή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ενώ σε συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ετοιμάζονται να επαναφέρουν το μέτρο της ανά τρίμηνο δημοσιοποίησης στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων των ονομάτων οφειλετών του δημοσίου. Το σχέδιο μάλιστα προβλέπει ότι κάθε τρίμηνο θα δημοσιοποιείται ειδική λίστα με τα ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων τα οποία χρωστούν από 150.000 ευρώ και άνω, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα των τόκων και προσαυξήσεων.

Οι συγκεκριμένες λίστες θα περιλαμβάνουν:

Για τα φυσικά πρόσωπα: ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, όνομα πατέρα και μητέρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.

 Για τις επιχειρήσεις: ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει πρόβλεψη και για τους ανήλικους οφειλέτες, για τους οποίους το σχέδιο προβλέπει ότι θα αναγράφονται μόνο τα αρχικά του επωνύμου, του ονόματος, του ονόματος του πατέρα και της μητέρας, η συνολική οφειλή χωρίς το ΑΦΜ και με την ένδειξη «ανήλικος» στις παρατηρήσεις.

Στις νέες πάντως λίστες δεν θα περιλαμβάνονται οφειλές οι οποίες κρίνονται ανεπίδεκτες είσπραξης αλλά και ληξιπρόθεσμα χρέη αποβιωσάντων οφειλετών, καθώς και οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή δικαστικής απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου.

Ειδικότερα:

Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται στο ποσό των 83,855 δισ. ευρώ. Από αυτά:

Τα 8,065 δισ. ευρώ χρωστούν οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και οι δημοτικές επιχειρήσεις.

Τα 12,37 δισ. ευρώ οφείλουν πτωχευμένες επιχειρήσεις και δεν πρόκειται να εισπραχθεί από το Δημόσιο.

Τα 63,262 δισ. ευρώ οφείλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Περίπου 158 εκατ. ευρώ οφείλονται από μαϊμού εταιρείες και πλασματικούς ΑΦΜ.

Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2016 ανέρχεται στα 3,22 δισ. ευρώ. Ωστόσο το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο καθώς δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί από έμμεσους φόρους υπέρ τρίτων, μη καταβολή μισθωμάτων, από καταπτώσεις εγγυήσεων, μη καταβολή προστίμων και παραβόλων.

3. Από το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος στο πρώτο τρίμηνο εισπράχθηκαν 809 εκατ. ευρώ, ενώ διαγράφηκαν 305 εκατ. ευρώ.

4. Από το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος εισπράχθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο 445 εκατ. ευρώ, ενώ διαγράφηκαν 11 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις