Επιχειρήσεις

Μαύροι Κωδικοί στο δρόμο


Κόκκινη κάρτα στους χιλιάδες «μαύρους κωδικούς», οι οποίοι κυκλοφορούν στους δρόμους επιχειρεί να βγάλει ένα μεγάλο μέρος της ασφαλιστικής αγοράς. Φημολογείται ότι οι μαύροι κωδικοί ξεπερνούν τους 10.000, ωστόσο κοστίζουν λίγο και ενίοτε αξίζουν πολλά.

Αρκετοί διατείνονται ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο μέσα από την θέσπιση κανόνων και εφαρμογή τών θα μπορούσε να εξαλείψει το φαινόμενο, ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό παράτυπο φαινόμενο.

Αιτία του φαινομένου αυτού η επί σειρά ετών απουσία ενός κράτους δικαίου σε ό,τι αφορά εν πολλοίς το μοίρασμα των φορολογικών υποχρεώσεων, η σωστή κατανομή και αμοιβή εργασίας. Το φαινόμενο αυτό είναι εντονότερο στις ημέρες μας, καθώς αυξάνονται άνισα τα οικονομικά και φορολογικά βάρη και αρκετοί ασφαλιστές δεν μπορούν να κρατήσουν επίσημε το επάγγελμα.

Σήμερα η πτώση της ασφαλιστικής παραγωγής που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, οι πτώσεις των τιμών των ασφαλίστρων που κατ’ επέκταση μειώνει και το εισόδημα του ασφαλιστή, το ψαλίδισμα των προμηθειών που δίνουν οι ασφαλιστικές  και η κάθετη αύξηση των συνταξιοδοτικών και φορολογικών υποχρεώσεων οδηγούν την τάση αύξησης μαύρων κωδικών.

Το ζήτημα αυτό απασχολεί και ταλαιπωρεί το κλάδο. Προκαλεί αντιδράσεις, ερωτηματικά και ενδεχομένως να δημιουργεί επιπτώσεις και στην εικόνα των επαγγελματικών ενώσεων, συλλόγων και ασφαλιστικών εταιρειών.

Παρά ταύτα, στην πράξη και όχι στα λόγια, πώς έχει αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα η επιβολή των παράλογων μέτρων από το κράτος προς τις επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένου και των ασφαλιστικών εταιρειών, προς τους εργαζόμενους συμπεριλαμβανομένου και της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και τους πολίτες συμπεριλαμβανομένου και αυτών που αγοράζουν ασφαλιστικές καλύψεις με στόχο να διαχειριστούν τον κίνδυνο;

Δεν έχει αντιμετωπιστεί. Δημιουργεί στρατιές μαύρης εργασίας, συνθήκες φοροαποφυγής, φοροδιαφυγής, μείωσης της παραγωγικότητας και αύξησης της ανεργίας.

Ισως, οι μαύροι κωδικοί χάριν της νοοτροπίας που επιβάλλει το κράτος να «ενθαρρύνονται» να παραμείνουν στην αγορά όπως «ενθαρρύνεται» και η αδήλωτη εργασία, όμως, ο κίνδυνος πρόσκλησης σοβαρών ατυχημάτων  που αφορούν σε πελάτες υπάρχει.

Πλήττουν παράλληλα σοβαρά και το εισόδημα των νομίμων ασφαλιστών

Οι έλεγχοι που πραγματοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος είναι σημαντικοί ως προς το να αλλάξει και να εξυγιανθεί ο κλάδος. Αποτελεί όμως μέρος της εξυγίανσης. Η εξυγίανση πρέπει να έλθει από την πολιτεία που μέχρι σήμερα αρνείται την τεκμηρίωση και τορπιλίζει την λογική.

Αρκετά ασφαλιστικά γραφεία πάντως εν όψει των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που συντελούνται στην αγορά συνενώνονται, συγχωνεύονται, δημιουργούν μεγάλα σχήματα με στόχο την παροχή «στέγης» σε πολλούς ασφαλιστές.

Οι κινήσεις αυτές αλλάζουν τον χάρτη της ασφαλιστικής αγοράς. Ενδεχομένως οι ασφαλιστές να μην αποκομίζουν τα κέρδη που έγραφαν στα βιβλία τους στο παρελθόν, όμως θα έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν εντός της αγοράς.

Πάντως εναπομένει ακόμα πολύς χρόνος ώστε να διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο στην Ελλάδα.