Αγορές

«Μαύρη μαυρίλα» στα χρηματιστήρια- Τράπεζες -5,3% στο ΧΑ


Σε πέλαγος ανησυχιών βυθίζονται οι αγορές, καθώς πληθαίνουν τα αρνητικά στοιχεία για το μέγεθος των επιπτώσεων της πανδημίας στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, οι οποίες βυθίζονται στην ύφεση, ενώ τα δημοσιονομικά ελλείμματα διογκώνονται, διεθνείς επιχειρηματικοί όμιλοι εμφανίζουν τεράστιες ζημίες και οι προοπτικές γίνονται εξαιρετικά αβέβαιες.

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον γερμανικό δείκτη DAX  να δίνει κατεύθυνση υποχωρώντας κατά 4,1%. Τη σκυτάλη παίρνει η Wall Street, όπου ο Dow Jones χάνει την πρώτη ώρα 1,6% και οι πιέσεις σταδιακά εντείνονται.

 Χαμηλό βαρομετρικό και στο ελληνικό χρηματιστήριο, που παραμένει πολλές μέρες σε πτωτική τροχιά, χωρίς την παραμικρή ένδειξη αντίδρασης. Η πτώση συνεχίσθηκε σήμερα και οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν στα χαμηλά ημέρας, επιτείνοντας την αβεβαιότητα και τις ανησυχίες για την περαιτέρω πορεία της αγοράς. Αδύναμος κρίκος οι τραπεζικές μετοχές, που βυθίστηκαν σε δίνη πιέσεων χάνοντας περίπου 5,5%

Σοκ στις  αγορές προκάλεσε αρχικά η η είδηση ότι η ύφεση στη Γερμανία ήταν 10,1%(!) στο β΄ τρίμηνο - επίδοση που επηρεάζει άμεσα και αρνητικά πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ακολούθησε πολύ μεγαλύτερη "βόμβα" από τις ΗΠΑ: Ανακοινώθηκε ότι το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 33%(!) σε ετήσια βάση το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, όταν λόγω της πανδημίας διεκόπη η λειτουργία χιλιάδων επιχειρήσεων. Είναι η μεγαλύτερη πτώση που καταγράφεται στην ιστορία, από τότε που υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.

"Ασχημα μαντάτα" και από το επιχειρηματικό μέτωπο: Ευρωπαϊκοί κολοσσοί όλων των κλάδων που ανακοίνωσαν αποτελέσματα εξαμήνου, εμφανίζουν ζημίες ή μεγάλη κάμψη κερδοφορίας. Ζημίες-ρεκόρ 7,2 δισ. ευρώ - τις μεγαλύτερες στην ιστορία της εμφάνισε η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault, αρνητικά αποτελέσματα είχε η γερμανική Volkswagen, μεγάλες ζημίες εμφάνισαν η γαλλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Total, κατά 82% μειώθηκαν τα κέρδη του ενεργειακού κολοσσού Shell, ενώ ο βρετανικός τραπεζικός όμιλος Lloyds έχασε 3,1 δισ. στο εξάμηνο.

Η "ανάσα του Ερντογάν"

Το ΧΑ έχει να αντιμετωπίσει και να αποτιμήσει επιπλέον τον γεωπολιτικό κίνδυνο που συνιστούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης. Η αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών φαίνεται ότι είναι πρόσκαιρη και επιφανειακή, καθώς η Αγκυρα ακολουθεί την τακτική "μιά στο καρφί και μιά στο πέταλο": Ενώ δείχνει διάθεση διαλόγου με την Ελλάδα, διοχετεύει την επιθετικότητα της προς την Κύπρο, στέλνοντας ερευνητικά σκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα αβεβαιότητας κι ενώ τα δημοσιονομικά στοιχεία και οι ενδείξεις για το μέγεθος της ύφεσης επιτείνουν τις ανησυχίες, το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει ατονήσει, τα μεγάλα χαρτοφυλάκια προτιμούν να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο και η πτώση έρχεται ως φυσιολογικό επακόλουθο.

 Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκφράζουν συγκρατημένη απαισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία της αγοράς, εκτιμώντας ότι θα εξαρτηθεί πρωτίστως από το κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς, αλλά και από τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Επισημαίνουν πάντως ότι μετά τις μεγάλες απώλειες  από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, οι βασικοί δείκτες και πολλές μετοχές βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα. Αυξάνονται λοιπόν οι πιθανότητες μιάς τεχνικής ανοδικής αντίδρασης, που θα αναζωογονήσει της αγορά  και θα δώσει ανάσα στα χαρτοφυλάκια.

Μετοχές και δείκτες

Με τη σημερινή πτώση ο ΓΔ φαίνεται να χάνει τη στήριξη στην περιοχή των 630, οδεύοντας προς την επόμενη, στις 610 μονάδες. Κρίσιμες θα είναι οι δύο εναπομένουσες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας. Σημαντική παράμετρος ο τζίρος, που ήταν και σήμερα μικρός (37,7 εκατ. ευρώ).

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στο απόλυτο χαμηλό ημέρας, στις 618,86 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,14%

Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 2,31%, κλείνοντας στις 1.490,39 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε -5,72% και έκλεισε -5,35%.% και τώρα  καταγράφει απώλειες 2,75%. Στο κόκκινο  όλες οι μετοχές του κλάδου. Eurobank -6,1%, Εθνική -5,8%, Alpha -4,9%, Attica Bank -4,5%, Πειραιώς -3,2%

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips μόνον 3 μετοχές με θετικό πρόσημο: Σαράντης +1,2%, Τιτάν+0,9%, ΟΛΠ +0,4%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Aegean -4%, Motor Oil -3,8%, ΟΠΑΠ -3,6%,  Βιοχάλκο και Φουρλής -3,5%,  ΕΧΑΕ -3%,  ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ -2,6%.

Στα mid caps με θετικό πρόσημο μόνο ο Αβαξ (+0,6%). Τις μεγαλύτερε απώλειες υπέστησαν δύο μετοχές του ομίλου Κόκαλη: Ιντρακάτ -6,2%, Intracom -5%. Ακολούθησαν AutoHellas -3,8%, MIG -3,3%,  ΟΛΘ -2,8%, Cenergy -2,5%.

Διαβαστε επισης