Διεθνή

«Μαύρες» προβλέψεις για το 2018: Περισσότεροι πόλεμοι, πείνα και εξτρεμισμός


 Οι ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλον τον κόσμο θα επιδεινωθούν τον ερχόμενο χρόνο, καθώς δεν προβλέπεται οποιαδήποτε ύφεση στους εμφυλίους πολέμους που μαίνονται στην Αφρική, αλλά ούτε και βελτίωση της κατάστασης που προσομοιάζει σε λιμό στις περιοχές που μαστίζονται από τον πόλεμο, όπως επίσης ούτε μείωση της απειλής της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής βίας, προβλέπει το κέντρο σκέψης ACAPS, που εδρεύει στη Γενεύη σε έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Από τους συντάκτες της έκθεσης του μη κερδοσκοπικού αυτού οργανισμού, που προσφέρει υποστήριξη στο προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων με καθημερινή παρατήρηση και ανάλυση σε 150 χώρες, εξετάστηκαν οι ανάγκες 18 χωρών κατά το 2018 και διαπιστώθηκε ότι τα πράγματα δεν είναι και πολύ ευχάριστα.

"Αν το 2017 δεν ήταν καλό, οι προβλέψεις για το 2018 είναι ακόμη χειρότερες: η βία και η ανασφάλεια είναι πιθανόν να επιδεινωθούν στο Αφγανιστάν, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Λιβύη, την Αιθιοπία, το Μαλί, την Σομαλία και την Συρία το ερχόμενο έτος", υπογραμμίζει ο διευθυντής του ACAPS Λαρς Πέτερ Νίσεν στην έκθεση.

Το ερχόμενο έτος η Αιθιοπία θα ενταχθεί στον κατάλογο με τις περιοχές που κινδυνεύουν από λιμό στoν οποίo βρίσκονται η βορειοανατολική Νιγηρία, η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και η Υεμένη, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία φέρει τον τίτλο "Ανθρωπιστική Επισκόπηση: Μια ανάλυση των σημαντικών κρίσεων για το 2018".

Την ίδια ώρα αντί να φέρει σταθερότητα, η προοπτική διεξαγωγής εκλογών στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, το Νότιο Σουδάν και τη Βενεζουέλα αναμένεται να οξύνει τις εντάσεις και να πυροδοτήσει τη βία.

Ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός θα συνεχίσει επίσης να προκαλεί τον θάνατο και συγκρούσεις, προστίθεται στην έκθεση.

Παρά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους στα κύρια προπύργιά του στο Ιράκ, η οργάνωση αυτή αναμένεται να συνεχίσει να σχεδιάζει επιθέσεις σε ολόκληρη την χώρα για να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση όπως και να κερδίζει ισχύ και πόρους στη νότια Λιβύη.

Το Ισλαμικό Κράτος είναι επίσης πιθανό να αυξήσει τη μικρή του θέση στην περιοχή Πούντλαντ της Σομαλίας, το οποίο θα έχει αντίκτυπο στον πληθυσμό των αμάχων και θα οδηγήσει σε συγκρούσεις με τον μεγαλύτερο τοπικό αντίπαλό της την Αλ Σεμπάμπ, η οποία θα αυξήσει τη θνησιμότητα των δικών της επιθέσεων.

Οι ισλαμιστικές ένοπλες ομάδες αναμένεται επίσης να επωφεληθούν από την απόσυρση των κυβερνητικών στρατευμάτων από το κεντρικό Μαλί, καθώς θα μπορούν να στρατολογούν περισσότερους ντόπιους και να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή, ενώ στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν θα ισχυροποιήσουν τα προπύργιά τους στις αγροτικές περιοχές και η αυξημένη παραγωγή οπίου θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση των ένοπλων ομάδων.

Επίσης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο διαμελισμός των ενόπλων ομάδων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αναμένεται να οδηγήσει σε επιδείνωση της βίας εκεί δημιουργώντας μεγαλύτερο προσφυγικό ρεύμα προς το Καμερούν και την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου ο πρόεδρος Ζοζέφ Καμπίλα δεν αναμένεται να εγκαταλείψει την εξουσία έως το 2019, προκαλώντας απογοήτευση και βίαιες διαδηλώσεις, σύμφωνα με την έκθεση.

"Οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που επικεντρώνονταν προηγουμένως σε τοπικά προβλήματα τώρα αναμένεται να απογοητευτούν περισσότερο από την εθνική, πολιτική και κοινωνικοοικονομική κατάσταση και είναι πιθανό να αυξήσουν τη βία, ιδιαίτερα κατά των κυβερνητικών δυνάμεων και θεσμών", καταλήγει η έκθεση.