Οικονομία

Μαύρες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία – Προς ύφεση η Ευρώπη


Μαύρες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία το 2023 περιλαμβάνονται σ’ άλλη μια έκθεση, αυτή τη φορά του βρετανικού Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών. Όπως και προηγούμενες μελέτες έτσι και αυτή, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η παγκόσμια οικονομία είναι πολύ πιθανό να έρθει αντιμέτωπη με την ύφεση τη νέα χρονιά. 

Μετά τους ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς που επιτεύχθηκαν το 2022, η «βουτιά» θα είναι ραγδαία και προφανώς πολύ μεγάλη. Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) την οποία δημοσιεύει το Bloomberg, η παγκόσμια οικονομία «πάτησε» γκάζι» την τρέχουσα χρονιά, ξεπερνώντας τα 100 τρισ.δολάρια, ωστόσο το φρένο θα είναι εξαιρετικά απότομο.  Ποια όμως είναι η αιτία για το «πισωγύρισμα» της οικονομίας το 2023;

Σύμφωνα με τους Βρετανούς οικονομολόγους οι αυξήσεις των επιτοκίων στις οποίες καταφεύγουν οι κεντρικές τράπεζες για να «τιθασεύσουν» τον πληθωρισμό, αποτελεί τον βασικό παράγοντα ώθησης της παγκόσμιας οικονομίας προς την ύφεση. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού που εδραιώθηκε το 2022 και θα συνεχίσει να υφίσταται το 2023, προκαλεί συρρίκνωση ορισμένων οικονομικών. Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα συρρικνωθεί, ενώ δίνουν πιθανότητες 25% η αύξηση του παγκοσμίου ΑΕΠ να μην ξεπεράσει ούτε το 2%.

Για την ευρωπαϊκή οικονομία, η συγκεκριμένη ανάλυση προβλέπει, όπως και άλλες ανάλογες το τελευταίο διάστημα, ότι οδηγείται ολοταχώς προς την ύφεση το 2023. Προηγούμενες μελέτες και εκθέσεις έχουν επισημάνει ότι κραταιές χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία θα βρεθούν στο υφεσιακό φάσμα, ενώ αντιθέτως η Ελλάδα θα αποτελέσει μια από τις «φωτεινές» εξαιρέσεις, καθώς θα αποφύγει την ύφεση, όχι όμως και την ισχυρή επιβράδυνση της ανάπτυξής της.

Ειδικότερα για τη Γηραιά Ήπειρο, η έκθεση του CEBR εκτιμά μέχρι το 2037 το μερίδιο της Ευρώπης όσον αφορά στην παγκόσμια παραγωγή θα συρρικνωθεί σε λιγότερο από το ένα πέμπτο. Στον αντίποδα, η μεταβαλλόμενη ισορροπία δυνάμεων θα δει την περιοχή της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού να αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής.

ΗΠΑ και Κίνα

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην έκθεση για τις δύο κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, αυτές των ΗΠΑ και Κίνας, που ανταγωνίζονται ευθέως για την πρωτοκαθεδρία. «Η Κίνα δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τουλάχιστον μέχρι το 2036», αναφέρεται στην έκθεση που επισημαίνει πως «σ’ αυτό το ενδεχόμενο, οι συνέπειες του οικονομικού πολέμου που θα ξεσπάσει μεταξύ Κίνας και Δύσης θα είναι πολύ πιο σοβαρές από ό,τι αυτές που προέκυψαν μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Θεωρείται σίγουρο ότι θα προέκυπτε μια έντονη παγκόσμια ύφεση και αναζωπύρωση του πληθωρισμού».
 

Διαβαστε επισης