Τουρισμός

Μαύρα σύννεφα πριν το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού 


Με μαύρα σύννεφα πλησιάζει στην επίσημη «πρώτη» του, στις 15 Μαΐου, ο ελληνικός τουρισμός. Σημάδια, ενός ακόμα δύσκολου καλοκαιριού, που περισσότερο αναμένεται να θυμίζει το περυσινό δραματικό, παρά το εντυπωσιακό του 2019. 

Τα νέα που έφτασαν από τη Βρετανία, την περασμένη Παρασκευή, κάθε άλλο παρά θετικά χαρακτηρίζονται, ενόψει της επανεκκίνησης του τουρισμού. Η βρετανική κυβέρνηση έθεσε, λόγω υγειονομικής κατάστασης, εκτός «πράσινης λίστας» χωρών την Ελλάδα. Που σημαίνει ότι όποιος Βρετανός επιστρέφει μετά από ταξίδι στη χώρα μας θα πρέπει να μπαίνει σε καραντίνα 10 ημερών και να υποβάλλεται δύο φορές σε διαγνωστικό τεστ για την Covid-19. 

Ασφαλώς, πρόκειται για σοβαρότατο αποτρεπτικό παράγοντα. «Αν δεν γίνουμε πράσινοι δεν θα έρθει κανένας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. Οι τρείς σχετικές λίστες (πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη)  θα αναθεωρηθούν σε τρείς εβδομάδες. Άρα ο ελληνικός τουρισμός θα στερηθεί την παρουσία Βρετανών ταξιδιωτών, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του τρέχοντα μήνα. Ήδη μάλιστα, υπάρχουν και ακυρώσεις κρατήσεων, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης να μην «πρασινίσει» την Ελλάδα. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η βρετανική τουριστική αγορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για την Ελλάδα μετά τη γερμανική και ειδικά για ορισμένους προορισμούς, όπως τα νησιά του Ιονίου, είναι με διαφορά η σημαντικότερη. Ακόμα και το πολύ κακό 2020, γύρω στα ένα εκατομμύριο Βρετανών έκαναν τις διακοπές τους στη χώρα μας. 

Υπενθυμίζεται, ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει συμπεριλάβει από τις 20 Απριλίου την Ελλάδα στις 100 χώρες «Επιπέδου 4», με σύσταση στους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια, λόγω «του πολύ υψηλού επιπέδου της Covid-19».

Δεν ανοίγουν πολλά ξενοδοχεία 

Με γενικά ελάχιστες κρατήσεις, από τις οποίες εκφράζεται και η τάση, πολλές ξενοδοχειακές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές τον Μάϊο. Οι ξενοδόχοι θα περιμένουν να έχουν επαρκή αριθμό κρατήσεων, για να προγραμματίσουν την έναρξη επαναλειτουργίας, αργότερα μέσα στον Ιούνιο. Το βέβαιο είναι ότι και η φετινή «μάχη» θα δοθεί για τους τουρίστες της «τελευταίας ώρας» και κυρίως για την περίοδο Ιουλίου έως μέσα Σεπτεμβρίου. 

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Τουριστικών Γραφείων Ελλάδας, Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε πως σημαντικές ροές τουριστών δεν αναμένονται πριν τον Ιούλιο, με τα πολυπληθή γκρουπ ξένων επισκεπτών να έχουν μεταθέσει το ταξίδι τους για Ελλάδα το 2022. «Για φέτος» ο Λ. Τσιλίδης σημείωσε ότι «το στοίχημα των αφίξεων θα παιχτεί από τους μεμονωμένους ταξιδιώτες». Μάλιστα, εκτίμησε  ότι «δεν θα έλθουν Ελλάδα όλοι οι τουρίστες, αφού ο ανταγωνισμός από τις χώρες της Μεσογείου θα είναι σημαντικός και οι χώρες αυτές θα διεκδικήσουν μερίδια από την φετινή ταξιδιωτική πίτα». Σε κάθε περίπτωση εκτίμησε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα και φέτος, αλλά όχι με την ένταση του παρελθόντος. Σε ό,τι αφορά τις ενδείξεις για την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς, ο ίδιος ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι αυτές θα αποτυπωθούν με ακρίβεια στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου με αφίξεις πραγματικές και ένταση των τουριστικών ροών προς την Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου.

Τάσιος: Να μην χαθεί και ο Ιούνιος 

«Ο Μάϊος χάθηκε γιατί δεν υπάρχουν κρατήσεις. Στόχος μας να μη χαθεί και ο Ιούνιος», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος  στο ραδιόφωνο Alpha989, προσθέτοντας πάντως πως αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα σε Ελλάδα και στις χώρες προέλευσης δεν βοηθούν και έτσι τα ξενοδοχεία δεν δέχονται αυτή την εποχή κρατήσεις. «Οι ξενοδόχοι περιμένουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για να κάνουν… Ανάσταση. Αν όλα πάνε καλά, ίσως τότε να κόψουμε την… κορδέλα των εγκαινίων της σεζόν» τόνισε, υποστηρίζοντας πως αν και ο τουρισμός ανοίγει επίσημα στις 15 Μαΐου, ένα ξενοδοχείο για να ανεβάσει ρολά θα πρέπει να βλέπει μπροστά του πληρότητες του 40 -50% και υπενθύμισε ότι πέρυσι η φιλοξενία έχασε το 80% του τζίρου της. 

Σε άλλη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Real Fm 97.8, ο Γρ. Τάσιος δήλωσε:  «Τέλος Ιουνίου προς Ιούλιο θα δούμε κινητικότητα, είναι ξεκάθαρο αυτό. Έχουμε καλύτερες προσδοκίες για Ιούλιο με Οκτώβριο, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την ατομική ευθύνη και από την πορεία των εμβολιασμών, αλλιώς κόκκινα επιδημιολογικά δεδομένα σημαίνει αυτομάτως και κόκκινα ταμεία». «Είμαστε κυριολεκτικά στο last second. Η αγορά δείχνει ξεκάθαρα την προτίμησή της για διακοπές στη χώρα μας, ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος και της τελευταίας στιγμής όμως αναμένουμε ακόμη να ξεκαθαρίσει η κατάσταση για τα ταξίδια από τις μεγάλες αγορές, όπως είναι για παράδειγμα η Βρετανία που είναι η δεύτερη σε αφίξεις στη χώρα μας», πρόσθεσε. 

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι τουριστικές εισπράξεις το 2020 έφτασαν τα 4,2 δισ. ευρώ με τις απώλειες για τον τουριστικό κλάδο να αγγίζουν τα 13,9 δισ. ευρώ (το 2019 ήταν 18,1 δισ). Παράγοντες, του τουριστικού χώρου μετά τις τελευταίες εξελίξεις κατεβάζουν τον πήχη των φετινών εσόδων στο 40%-50% αυτών του 2019

Ανδρουλάκης: Αποκρύπτεται η πραγματικότητα 

Εξάλλου, ο  ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σχολίασε «την προσπάθεια της κυβέρνησης, να παρουσιάζει ως επιτυχία το πράσινο χρώμα της χώρας στον χάρτη θετικότητας, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ο οποίος "πρασίνισε" λόγω της προσθήκης των selftests, πρακτική που δεν ακολουθούν οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες», όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο  Ν.  Ανδρουλάκης επισήμανε ότι στον χάρτη του ίδιου Κέντρου για τα ταξίδια, όπου προσμετρούνται και άλλοι παράγοντες όπως είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, η Ελλάδα - με εξαίρεση την Πελοπόννησο και τα νησιά - είναι δυστυχώς κόκκινη. «Η πραγματικότητα είναι αυτή, όσο και αν επικοινωνιακά η κυβέρνηση θέλει να την αποκρύψει. Ως αποτέλεσμα, η Μ. Βρετανία αποφάσισε να μην συμπεριλάβει την Ελλάδα, σε αντίθεση με την Πορτογαλία για παράδειγμα, στον κατάλογο με τις 12 χώρες από τις οποίες οι Βρετανοί θα επιστρέφουν από τις διακοπές τους χωρίς να χρειάζεται να μπαίνουν σε 10ήμερη καραντίνα», τόνισε. 

ΚΥΡ