Χρηστικά

«Μαύρα» ενοίκια αποκάλυψε το επίδομα στέγασης - Σαρωτικοί έλεγχοι


Την ύπαρξη «μαύρων ενοικίων» δηλαδή ενοικιάσεις ακινήτων που αποκρύπτονται από την εφορία αποκάλυψε η εφαρμογή του επιδόματος στέγασης.

Το γεγονός αυτό, προκάλεσε συναγερμό στην ΑΑΔΕ η οποία πλέον εκπονεί συγκεκριμένο σχέδιο σαρωτικών ελέγχων των αδήλωτων ενοικίων από χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι έλεγχοι δεν θα περιοριστούν μόνο στα ακίνητα που δηλώνονται στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, αλλά θα επεκταθούν σχεδόν σε όλα τα ακίνητα, που εμφανίζονται κενά στις φορολογικές δηλώσεις.

Τα αδήλωτα ενοίκια αποκάλυψε η ηλεκτρονική εφαρμογή του επιδόματος ενοικίου. Από τις 7 Μαρτίου που ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός των δικαιούχων απορρίπτονταν ενώ πληρούσαν όλα τα κριτήρια πλην εκείνο του μισθώματος.

Μετά από ερωτήσεις στην ΗΔΙΚΑ και από διασταυρώσεις προέκυψε ότι υπάρχουν περιπτώσεις μισθώσεων χωρίς να υπάρχει καν κατατεθειμένο ηλεκτρονικό μισθωτήριο, συμβόλαια χωρίς να αναγράφεται το ακριβές μίσθωμα ή η διάρκεια της μίσθωσης.

Δηλαδή αρκετοί ιδιοκτήτες ενοικιάζουν ακίνητα χωρίς να έχουν συμβόλαιο ή ατό έχει λήξει και φυσικά δεν δηλώνουν στην εφορία τα αντίστοιχα ενοίκια που εισπράττουν.

Αυτό προφανώς ήταν σε συμφωνία με τον ενοικιαστή ο οποίος ίσως και αναγκάζονταν να συμφωνήσει, προκειμένου να γλιτώσει τη μετακόμιση. Όμως, με το επίδομα ενοικίου τα πράγματα αλλάζουν. Το γεγονός ότι ανέρχεται μεταξύ 70 και 210 ευρώ τον μήνα αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τον ενοικιαστή να απαιτήσει νομιμότητα από τον ιδιοκτήτη.

Οι περιπτώσεις δεν είναι λίγες, ώστε να αποδοθούν σε λάθος ή να θεωρηθούν οι εξαιρέσεις από τον κανόνα.

Από τις περίπου 170.000 αιτήσεις, έχουν προσχωρήσει περίπου οι 80.000 και οι υπόλοιπες είναι σε εκκρεμότητα είτε έχουν απορριφθεί για διαφόρους λόγους, με κυριότερο λόγο, τη μη ύπαρξη μισθωτηρίου συμβολαίου.

Έτσι, οι ενοικιαστές ζητούν από τους ιδιοκτήτες να υποβάλουν το ηλεκτρονικό μισθωτήριο, η εκπρόθεσμη υποβολή του οποίου κοστίζει 100 ευρώ, με την ΠΟΜΙΔΑ να ζητεί να καταργηθεί το συγκεκριμένο πρόστιμο, που φανερώνει ότι υπάρχει μεγάλο θέμα.

Αυτό είναι το διαδικαστικό, μέρος ενώ το άλλο, το θεσμικό μέρος αφορά στις κυρώσεις που θα έχουν εάν εντοπιστούν να έχουν αποκρύψει εισόδημα από ενοίκια.

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης, δημοσίευσε ήδη απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που έχουν υποβληθεί από τους ενδιαφερόμενους:
 
Ερ: Υποβάλλω την αίτηση κι ενώ συμπληρώνω τον αριθμό μισθωτηρίου, η αίτηση δεν εγκρίνεται με την αιτιολογία ότι το ποσό του ενοικίου είναι μηδενικό.
 
Απ: Ήταν πρόβλημα της ηλεκτρονικής διασταύρωσης από το αντίστοιχο πεδίο του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου και έχει ήδη επιλυθεί. Παρακαλούμε δοκιμάστε να υποβάλετε εκ νέου αίτηση.

Ερ: Γιατί ενώ συμπληρώνω τον αριθμό μισθωτηρίου δεν μου αναγνωρίζει ότι υπάρχει ενεργό συμβόλαιο;
 
Απ. Δεδομένου ότι οι αιτήσεις για το Επίδομα εγκρίνονται για έξι μήνες, θα πρέπει και το μισθωτήριο συμβόλαιο να καλύπτει το ανωτέρω διάστημα, δηλαδή να έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες από τον επόμενο μήνα της υποβολής αίτησης. Άρα για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός του Μαρτίου θα πρέπει το μισθωτήριο να μην έχει ημερομηνία λήξης πριν την 30/09/2019. Εάν το μισθωτήριό σας δεν καλύπτει την παραπάνω προϋπόθεση, μπορείτε να παρατείνετε την ημερομηνία λήξης του μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ, και μετά να υποβάλετε αίτηση για το επίδομα.

Τα κριτήρια για τη λήψη του επιδόματος

Το ποσό του Επιδόματος Στέγασης, για τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια είναι:

  • Για τον δικαιούχο του επιδόματος: 70 ευρώ το μήνα
  • Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση κατά 35 ευρώ το μήνα
  • Στη μονογονεϊκή οικογένεια χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.
  • Στα νοικοκυριά με απροστάτευτο/α τέκνο/α, χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
  • Ως ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.
Στο νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Διαβαστε επισης