Τα «ψιλά γράμματα» του προγράμματος SURE για τη στήριξη της απασχόλησης με κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού αποτελούν το κύριο σημείο, στο οποίο εστιάζει σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενόψει της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει στις 16.00, ώρα Ελλάδος, σε τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να «ανάψει πράσινο» στην ενεργοποίηση των τριών νέων εργαλείων χρηματοδότησης, συνολικού ύψους έως 540 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.
Δεδομένου ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των δαπανών του ελληνικού προγράμματος στήριξης της οικονομίας έχουν αφιερωθεί στα προγράμματα στήριξης των εργαζομένων και ότι η κυβέρνηση «βλέπει» ότι στην επόμενη φάση θα χρειασθούν σημαντικά κονδύλια κυρίως για να υποστηριχθούν εργαζόμενοι που θα υποστούν αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης, με πέρασμα από πλήρη σε μερική απασχόληση, πρώτη προτεραιότητα σήμερα για τον Χρήστο Σταϊκούρα θα είναι να διαμορφωθεί έτσι το πρόγραμμα SURE, ώστε η Ελλάδα να λάβει μεγαλύτερο ποσό από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, η Ελλάδα πρόκειται να εισπράξει περίπου 1,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα, αλλά ο νέος στόχος είναι το κονδύλι που αναλογεί στη χώρα να αυξηθεί τουλάχιστον σε 2,5 δισ. ευρώ. Για να γίνει αυτό, θα απαιτηθεί μια συμφωνία για την τροποποίηση των όρων του προγράμματος, για την οποία εκφράζεται αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί στη σημερινή συνεδρίαση.
Το δεύτερο πεδίο διαπραγμάτευσης που ενδιαφέρει την ελληνική κυβέρνηση σήμερα, αν και προς το παρόν δηλώνεται ότι δεν θα αξιοποιηθούν, τουλάχιστον άμεσα, τα δάνεια από το ειδικό πρόγραμμα του ESM για την πανδημία, είναι οι τεχνικές λεπτομέρειες αυτού του προγράμματος, που μπορεί να φθάσει τα 240 δισ. ευρώ, αν και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, προβλέπει ότι δεν θα το αξιοποιήσουν όλες οι χώρες και τελικά θα χορηγηθούν γύρω στα 80 δισ. ευρώ.
Όπως έχει γράψει το Σin, η Αθήνα σε αυτή την φάση προτιμά το δανεισμό από την αγορά ομολόγων, αν και πολύ ακριβότερος, από τα δάνεια σχεδόν μηδενικού επιτοκίου του ESM. Παρόλα αυτά, περιμένει να διευκρινισθούν με περισσότερη ακρίβεια οι δαπάνες που δύνανται να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα για την πανδημία, καθώς έχουν μείνει ακόμη αρκετές ασάφειες σε αυτό το θέμα.
Η προηγούμενη απόφαση του Eurogroup παραπέμπει σε άμεσα και έμμεσα σχετιζόμενες με την πανδημία υγειονομικές δαπάνες. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ διευκρίνισε ότι στις άμεσες δαπάνες μπορούν να υπαχθούν κάθε είδους τρέχουσες ή μελλοντικές δαπάνες για την υγεία, όπως η κατασκευή νέων νοσοκομείων ή μονάδων εντατικής. Στην κατηγορία των έμμεσων δαπανών, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, μπορούν να εντάσσονται δαπάνες όπως αυτές που αφορούν το κόστος περιορισμού της εξάπλωσης του ιού, κάτι που αφήνει ανοικτό «παράθυρο» για ένταξη δαπανών που συνδέονται με το lockdown, όπως οι επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις και εργαζομένους.
Εάν διευρυνθεί αυτός ο ορισμός με σαφή τρόπο, ενδεχομένως να είναι ευκολότερο και για την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει τα περίπου 3,8 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ 2019) που αναλογούν στη χώρα από το ειδικό πρόγραμμα για την πανδημία, εφόσον βέβαια αποδειχθεί οριστικά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να επιβληθεί μέσα από τα «ψιλά γράμματα» του προγράμματος στο μέλλον κάποιου είδους μνημόνιο.
Τέλος, όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης (ή Πρόγραμμα Ανάκαμψης) από την πανδημία, πιθανότατα στο σημερινό Eurogroup δεν θα υπάρξουν νεότερες εξελίξεις, αφού η Κομισιόν συνεχίζει την επεξεργασία των προτάσεών της και αυτές αναμένεται να συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα, στη συνεδρίαση του Ecofin, δηλαδή με τη συμμετοχή όλων των υπουργών Οικονομικών της Ένωσης.