Μάχη με το χρόνο δίνουν πλέον ο Πούτιν και οι ρωσικές δυνάμεις, καθώς όσο καθυστερεί η κατάληψη του Κιέβου και η κατάλυση της κρατικής εξουσίας στην Ουκρανία, οι δυτικοί συντονίζουν τη δράση τους, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, ενισχύουν το καθεστώς Ζελένσκι και κλιμακώνουν τις κυρώσεις τους σε βάρος της Ρωσίας.
Ταυτόχρονα εντείνονται οι αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στο εσωτερικό της Ρωσίας, όπου η αντιπολίτευση και μεγάλο μέρος του πληθυσμού αμφισβητούν πλέον ανοιχτά τις επιλογές του Πούτιν, εκφράζοντας αντιρρήσεις για την αιματηρή επίθεση σε “αδελφή σλαβική χώρα”.
Ο Ρώσος ηγέτης αντιμετωπίζει πλέον σφοδρή κριτική εκ των έσω, αν και οι δυνατότητες δημόσιας έκφρασης αντίθετων απόψεων είναι περιορισμένες και τα ρωσικά ΜΜΕ έχουν λάβει “άνωθεν οδηγίες”-εντολές να μη χρησιμοποιούν τις λέξεις “εισβολή” και “επίθεση” για τη στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.
Μπλόκο στις τράπεζες
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι βέβαια η στάση της Δύσης. Η συνεχιζόμενη αιματοχυσία στην Ουκρανία, το τεράστιο προσφυγικό κύμα και οι εσωτερικές αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάζουν κυβερνήσεις χωρών όπως η Γερμανία και η Ιταλία να άρουν τις διαφωνίες τους και να συναινέσουν σε βαρύτατες κυρώσεις.
Με τη συγκατάθεση του Βερολίνου – που είχε μέχρι χθες αντιρρήσεις – αποφασίστηκε να αποκλειστούν από το σύστημα Swift πολλές ρωσικές τράπεζες και να μπλοκαριστεί για ένα διάστημα η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.
«Θα εμποδίσουμε τον Πούτιν να χρηματοδοτεί τον πόλεμό του», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
Η Γερμανία αλλάζει στάση και στο θέμα της παροχής εξοπλιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. «Η ρωσική επίθεση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Απειλεί ολόκληρη τη μεταπολεμική τάξη μας. Σε αυτή την κατάσταση, είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί εναντίον του στρατού εισβολής. Η Γερμανία είναι στο πλευρό της Ουκρανίας», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με ανάρτησή του στο Twitter.
Η Γερμανία αφού ενέκρινε την παράδοση 400 RPG στην Ουκρανία (μέσω Ολλανδίας) άναψε το πράσινο φως για αποστολή 1.000 αντιαρματικών και 500 πυραύλων Stinger (μέσω Εσθονίας).
Καθυστερεί
Η κατάσταση για τον Πούτιν δυσκολεύει από το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις συναντούν σθεναρή αντίσταση και η προέλασή τους επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα να εκφράζονται πλέον αμφιβολίες όσον αφορά την επίτευξη των στόχων μέσα στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στους σχεδιασμούς του Κρεμλίνου.
Αυτό μπορεί να αναγκάσει τη ρωσική ηγεσία να αλλάξει τους σχεδιασμούς και να διατάξει επιχειρήσεις και μέσα στα αστικά κέντρα – οι οποίες θα προκαλέσουν μεγαλύτερη αιματοχυσία και σφοδρότερες διεθνείς αντιδράσεις. Είναι ό,τι ακριβώς ήθελε να αποφύγει ο Πούτιν, ο οποίος είχε δώσει αυστηρές εντολές να μη γίνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσα σε πόλεις.
Επίκειται τελική επίθεση
Ωρες αγωνίας ζούν εκατομμύρια κάτοικοι του Κιέβου και άλλων μεγάλων ουκρανικών πόλεως, όπου συνεχίζεται και κλιμακώνεται η ρωσική στρατιωτική επίθεση από εδάφους και αέρος, με χρήση ρουκετών, βαρέος πυροβολικού και αεροπλάνων.
Εκρήξεις ακούγονταν όλο το βράδυ στην ουκρανική πρωτεύουσα, που βρίσκεται πλέον στο βεληνεκές του ρωσικού πυροβολικού. Βόμβες έπεσαν στα περίχωρα, σε αποθήκες καυσίμων που πήραν φωτιά και σε αεροδρόμιο 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.
Οι σειρήνες ήχησαν πολλές φορές, ενώ αεροπλάνα και ελικόπτερα πατούσαν σε χαμηλό ύψος πάνω από την πόλη.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν ειδοποιήσει την ουκρανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ότι το βραδυ του Σαββάτου προς Κυριακή θα εκδηλωθεί η τελική ρωσική επίθεση στο Κίεβο, με χρήση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων και στόχο την κατάληψη του μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας.