Άλλη μια συνεδρίαση έλαβε χώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την οποία αποδεικνύεται ότι τα επιθετικά χαρτοφυλάκια δεν έχουν "παραδώσει τα όπλα" και έχουν την δυνατότητα να πιέσουν περισσότερο την αγορά αυξάνοντας την προσφορά, να δώσουν "ανάσες" και να διευκολύνουν την ανάκαμψη με αγοραστικές παρεμβάσεις. Σημαντική παράμετρος για τη συμπεριφορά τους είναι το τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων την επόμενη εβδομάδα.
Ως προς τις διαθέσεις των διεθνών επενδυτικών χαρτοφυλακίων και τις εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές στην ελληνική αγορά, χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν, ωστόσ, ως ιδιαίτερα θετική ένδειξη τη ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς έπεσε κατά 60 μονάδες βάσης στο διήμερο μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, υποχωρώντας στα προς κρίσης επίπεδα.
Επί της ουσίας, σήμερα και παρά την ανοδική αντίδραση που σημειώθηκε μετά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης τα funds επανήλθαν με νέες ρευστοποιήσεις δημιουργώντας κανά ένα σκηνικό ευμετάβλητο. Ενθαρρυντικό στοιχείο, ωστόσο, αποτελεί πως ο τζίρος κυμάνθηκε σε γνώριμα επίπεδα με τους αναλυτές να σημειώνουν πως η τάση παραμένει ανοδική. Στον αντίποδα όμως χάθηκε το ψυχολογικό όριο των 730 μονάδων.
"Πρωταγωνιστής" παραμένει φυσικά ο τραπεζικός κλάδος. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι μετοχές της ΔΕΗ, της ΑΔΜΗΕ και της Attica Bank, ενώ υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Eurobank, της Folli Follie και της Lamda.
Παράλληλα, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται επίσης και στον κλάδο Υγείας όπου καταγράφεται ράλι σε Υγεία, Ιασώ Ιατρικό. Τα επερχόμενα deals στον και οι επόμενες κινήσεις όπως διαφαίνεται έχουν δημιουργήσει προσδοκίες για το μέλλον του κλάδου.
Εν τέλει, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,40% στις 727,53 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 724,71 μονάδων (-0,78%) και 736,69 μον. (+0,86%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 42 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,45 εκατ. τεμάχια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η "μάχη" θα συνεχισθεί μέχρι την μεθεπόμενη Παρασκευή. Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι τις επόμενες μέρες θα αυξηθεί η μεταβλητότητα και θα δούμε μεγάλες διακυμάνσεις και ενδοσυνεδριακές διορθώσει - ανοδικές και καθοδικές.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank (+3,29% στα 0,690 ευρώ), της Lamda Development (+2,05% στα 5,97 ευρώ) και της Folli Follie (+1,82% στα 16,80 ευρώ).
Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Attica Bank (-6,06% στα 0,031 ευρώ), της ΔΕΗ (-5,41% στα 1,75 ευρώ), της Ελλάκτωρ (-4,52% στα 1,48%) και της ΑΔΜΗΕ (-3,93% στα 1,71 ευρώ).