Σε αμφίρροπο ντέρμπι εξελίσσεται η μάχη για τον έλεγχο του ομίλου Ελλάκτωρ, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή των υφιστάμενων μετοχικών ισορροπιών και σε αλλαγή διοίκησης, με ενδεχόμενη επάνοδο του Λ. Μπόμπολα στο τιμόνι του επιχειρηματικού συγκροτήματος.
Η έκβαση της αναμέτρησης θα είναι επίσης καθοριστικής σημασίας για τις επιχειρηματικές εξελίξεις και τη διαμόρφωση συμμαχιών στον κλάδο κατασκευών, όπου η συγκέντρωση έχει ολοκληρωθεί με τη συγκρότηση τεσσάρων ισχυρών σχημάτων.
Ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh που είναι στρατηγικός επενδυτής στην Ελλάκτωρ και ηγείται της “ανταρσίας”, είναι επίσης βασικός μέτοχος στον αντίπαλο κατασκευαστικό όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπουθ κατέχει πάνω από 30%. Το στοιχείο αυτό προκαλεί ερωτηματικά ως προς τη μακροπρόθεσμη στρατηγική και τις προθέσεις του.
Μετά την επίσημη “κήρυξη πολέμου” από τους τρεις μεγαλομετόχους που ζήτησαν έκτακτη Γενική Συνέλευση για αλλαγή ΔΣ και διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου, οι αντιμαχόμενες πλευρές αποδύονται σε αγώνα δρόμου για τον προσεταιρισμό μικρότερων μετόχων, προκειμένου να επιτύχουν πλειοψηφία στη ΓΣ.
Με βάση τα στοιχεία που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, καμία δεν έχει συγκεντρώσει ποσοστό που να της εξασφαλίζει επικράτηση στη Γενική Συνέλευση. Ολα τα ενδεχόμενα για την έκβαση της αναμέτρησης είναι λοιπόν ανοιχτά και οι προσπάθειες για τη συγκέντρωση ψήφων υποστήριξης θα συνεχισθούν με μεγαλύτερη ένταση τις επόμενες εβδομάδες.
Η συμμαχία Ολλανδών- Μπόμπολα
Στη μάχη για τον έλεγχο του πρώην ομίλου Μπόμπολα και την ανατροπή της διοίκησης Καλλιτσάντση, η Reggeborgh συμπαρατάσσεται με παλιούς μεγαλομετόχους του ομίλου, έχοντας την υποστήριξη και του Λεωνίδα Μπόμπολα, ο οποίος κατέχει ακόμη 12,5% αλλά έχει μείνει μέχρι στιγμής στο παρασκήνιο των εξελίξεων.
Μαζί με τους Ολλανδούς, το αίτημα για έκτακτη ΓΣ προς αλλαγή ΔΣ και διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου υπογράφουν:
- Ο επιχειρηματίας Άγγελος Γιόκαρης, εκ των ιδιοκτητών της εισηγμένης κατασκευαστικής εταιρείας “Παντεχνική” που είχε απορροφηθεί από την Ελλάκτωρ έναντι μετοχών
- Ο επιχειρηματίας-επενδυτής Χρήστος Παναγιωτόπουλος, παλιός μεγαλομέτοχος της εταιρείας ακινήτων Reds (πρώην “Καμπάς”), θυγατρικής της Ελλάκτωρ.
Οι τρεις “αντάρτες” εμφανίζονται με συνολικό ποσοστό συμμετοχής 10,3%. Σ' αυτό πρέπει να προστεθούν το ποσοστό του Λ. Μπόμπολα (12,5%), οι μετοχές που έχει συγκεντρώσει μέσω χρηματιστηρίου η Reggeborgh σε διάφορα χαρτοφυλάκια (υπολογίζονται σε 7,2%), καθώς και το άθροισμα των ποσοστών άλλων μετόχων με μερίδια της τάξεως του 0,5%, οι οποίοι συμπαρατάσσονται με την πλευρά Μπόμπολα.
Το κλειδί στην Farallon
Η αντίπαλη πλευρά υπολογίζει στο 25,6% των αδελφών Αναστάση και Δημήτρη Καλλιτσάντση, σε 3% που κατέχουν προσκείμενοι μέτοχοι και στην υποστήριξη ξένων χαρτοφυλακίων με αθροιστικό ποσοστό της τάξεως του 4%.
Το πακέτο των αδελφών Καλλιτσάντση (25,6%) είναι ενεχυριασμένο στην αμερικανική Farallon, από την οποία είχαν δανειστεί 50 εκατ. ευρώ το 2018 για να συγκεντρώσουν μετοχές και να πάρουν τον έλεγχο της εταιρείας.
Διατήρησαν τα δικαιώματα ψήφου, αλλά δεν έχει γνωστοποιηθεί ποιούς άλλους όρους περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία. Απομένει λοιπόν προς διερεύνηση και αποσαφήνιση εάν η Farallon μπορεί – και υπό ποιούς όρους και προϋποθέσεις - να μεταβιβάσει αυτό το πακέτο χωρίς τη συναίνεση των ιδιοκτητών του.
Πολλοί ενδιαφερόμενοι
Τις μετοχές αυτές εποφθαλμιά η Reggeborgh, προκειμένου να εξασφαλίσει τον έλεγχο του ομίλου χωρίς να χρειασθεί να ασκήσει την οψιόν αγοράς μετοχών από τον Λ. Μπόμπολα, μειώνοντας το ποσοστό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη φημολογία ότι οι αδελφοί Καλλιτσάντση και η Farallon διαπραγματεύονται την πώληση του πακέτου σε επιχειρηματικό-επενδυτικό σχήμα όπου συμμετέχει ο εφοπλιστής Γιάννης Καϋμενάκης.