Πολιτική

Μάχη εντυπώσεων με «ρεσιτάλ μονολόγων» στη Βουλή


 Σε ένα «ρεσιτάλ μονολόγων» υψηλών τόνων στην Ολομέλεια της Βουλης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εντυπώσεις, δίνοντας έμφαση στα θέματα της διαπλοκής και βάζοντας πάλι στο στόχαστρο τα εκδοτικά συγκροτήματα. Με αιχμή του δόρατος τις σκανδαλώδεις υποθέσεις θαλασσοδανείων, διαφθοράς, της Siemens και των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επικεντρώνοντας τα πυρά στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Προανήγγειλε εξεταστική επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωησς και επαναδιαπραγμάτευση του «αμαρτωλού» συμβιβασμού του ελληνικού Δημοσίου με την Siemens.

 Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι η από κοινού μετωπική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στη Βουλή θα λειτουργήσει ως συγκολλητική ουσία για τις δοκιμαζόμενες τις τελευταίες εβδομάδες σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Πάνος Καμμένος υποβαθμίζοντας εκ νέου το θέμα Μουζάλα, το οποίο απέδωσε σε «λεκτικό ατόπημα». Όπως και να έχει το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει πιθανότατα σήμερα σε τετ α τετ των δύο προέδρων της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Αντικείμενο οξύτατης αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη αποτέλεσαν οι σχέσεις των δύο κομμάτων με εκδότες και media και η κατανομή της κρατικής διαφήμισης. Στο επίκεντρο ο ρόλος των εφημερίδων του ΔΟΛ και του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη.

Θέμα κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας επανέφερε η Φώφη Γεννηματά, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσπάθσε να στήσει "παραμάγαζο" στη Δικαιοσύνη.

 Στα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου επικέντρωσε τα πυρά του ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος έβαλε «μπουρλότο» στη Βουλή εξαπολύοντας οξύτατη φραστική επίθεση κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με αποκορύφωμα τη φράση «θα πληρώσετε όλοι για τα εγκλήματα που κάνατε κατά της χώρας, θα επιστρέψετε όλα τα χρήματα».

Κυρίαρχα συμπεράσματα από τη συζήτηση στη Βουλή  είναι ότι η πολιτική της έντασης και της όξυνσης εκ μέρους της κυβέρνησης, ιδίως όσο πλησιάζουμε στη συμφωνία με τους δανειστές, είναι σταθερή επιλογή του , με ανάλογη απάντηση πλέον και από σύσσωμη την αντιπολίτευση πλέον, ότι θέμα εκλογών δεν υπάρχει, ούτε και οικουμενικής.

Το μέτωπο της αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης γίνεται όλο και περισσότερο αρραγές, μειώνοντας δραστικά τα οποιαδήποτε σενάρια περί «μελλοντικών συμμάχων» του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση νέας κρίσης με τους ΑΝΕΛ ή σε περίπτωση απώλειας δυνάμεών του από την κοινοβουλευτική του ομάδα. Ούτε ο Β. Λεβέντης, ούτε πολύ περισσότερο η Φ. Γεννηματά έδειξαν την παραμικρή πρόθεση να τείνουν χείρα συνεργασίας.

Υποθέσεις Siemens και Παπασταύρου

Οσον αφορά το θέμα της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης,ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε 13 υποθέσεις που συνιστούν προσπάθεια της  κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, με στόχο την απαλλαγή κατηγορουμένων για υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθησης δημοσίου χρήματος.

Στην κορύφωση της επίθεσής του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο σκάνδαλο της Siemens και στον «απαράδεκτο εξωδικαστικό συμβιβασμό που προσπάθησε να περάσει από την  Βουλή η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αν και αρχικά υποχώρησαν κάτω από την κατακραυγή, τελικά όμως κυρώθηκε από την Βουλή και υπογράφηκε εκπροσθέσμως. Μόλις 200 εκατομμύρια ευρώ πλήρωσε η Siemens με αυτόν το συμβιβασμό, όταν η Εξεταστική Επιτροπή του 2010 είχε υπολογίσει την ζημιά του δημοσίου σε 2 δις ευρώ», είπε ο κ. Τσίπρας.

Η κυβέρνηση, συνέχισε ο πρωθυπουργός θα συγκροτήσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την επαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού και απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον κάλεσε να συμμετάσχει λέγοντας: «Οι γνωριμίες σας και οι επαφές σας με στελέχη της Ζίμενς μπορούν να αποβούν χρήσιμες. Σας καλώ λοιπόν να συμμετάσχετε σε αυτή την Επιτροπή».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην υπόθεση Παπασταύρου: “Η υπόθεση Παπασταύρου αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα, σύμβολο του ξεπεσμού του παλιού πολιτικού συστήματος. Σύμφωνα με έγγραφα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά φαίνεται να μην ήταν μόνο ο διαχειριστής των λογαριασμών της λίστα Λαγκάρντ αλλά σαν ιδιοκτήτης του λογαριασμού. Από την ηλεκτρονική του αλληλογραφία με τις Παρθένες Νήσους φαίνεται να προβαίνει σε ενέργειες για να εμφανιστεί σαν διαχειριστής του λογαριασμού”.

Επικεντρώνοντας τα πυρά του ξανά στον κ. Μητσοτάκη είπε: “Το κρίσιμο πολιτικό ερώτημα κ. Μητσοτάκη που αφορά εσάς και όχι τον κ. Σαμαρά, είναι γιατί καλύπτετε το δίδυμο Σαμαρά- Παπασταύρου και γιατί δεν παίρνετε αποστάσεις. Γιατί καλύπτετε τον κ. Παπασταύρου σαν να είναι δικός σας συνεργάτης ή  συνεταίρος», ρώτησε ρητορικά, αφήνοντας υπονοούμενα.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας τόνισε:

1) Με το νόμο 4024/2011 νομιμοποιήθηκαν μισθολογικές υπερβάσεις στον ΟΣΚ και τερματίσθηκαν οι διώξεις

2) το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απάλλαξε από κάθε ευθύνη τις δημοτικές επιχειρήσεις

3) με το νόμο 4255/2014 έπαυσαν οι διώξεις για ΟΑΕΕ

4) με το νόμο 4139/2013 ορίζεται ότι δεν συνιστά δωροδοκία η έκφραση ευγνωμοσύνης. Ευτυχώς καταργήθηκε λίγο αργότερα

5) με το νόμο 4046 απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη τα μέλη των ΔΣ τραπεζών για PSI

6) με το νόμο 4141 ανεστάλησαν οι ποινικές διώξεις στα μέλη των εταιρειών ποιου ιδιωτικοποιούνται

7) απαλλαγή των μελών του ΔΣ της ΛΑΡΚΟ

8) σταμάτησαν οι ποινικές διώξεις για τους συνεταιρισμούς

9) ανεστάλησαν διώξεις

10) με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου αντικαταστάθηκε το άρθρο 263Α του Ποινικού Κώδικα που προέβλεπε ότι στελέχη επιχειρήσεων που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο τιμωρούνται με αυστηρές ποινές για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Έτσι αθωώθηκαν τα στελέχη των ΜΚΟ. Η ρύθμιση έμεινε μερικές μέρες και μετά καταργήθηκε επειδή έγινε κατά λάθος. Όμως αυτό ήταν αρκετό για κάποιους, διότι ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να δικάζεται με τον ευνοϊκότερο νόμο

11) με τον νόμο 4146/2013 ορίζεται ότι απαλλάσσονται από το αδίκημα της απιστίας τα στελέχη των τραπεζών για δάνεια που έδωσαν. Πρόκειται για τα θαλασσοδάνεια που δόθηκαν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με εγγύηση τα εκλογικά ποσοστά που θα έπαιρναν. Η νομοθετική παρέμβαση περιέχει δόλο, την απαλλαγή των στελεχών των τραπεζών από τις ευθύνες τους. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μικροποσά, γιατί χρεοκοπήσατε και τα κόμματά σας. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η ΝΔ έχει χρέη 210 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 197 εκατ. είναι δάνεια από τράπεζες που ελήφθησαν με την έωλη εξασφάλιση των μελλοντικών ποσοστών του. Το ΠΑΣΟΚ το 2013 είχε χρέη 111 εκατ. ευρώ. Δεσμεύομαι ενώπιον της Βουλής ότι η υπόθεση των θαλασσοδανείων των κομμάτων σας δεν θα κλείσει επειδή μέσα σε μία νύχτα καταθέσατε τροπολογία που αθωώνει τα στελέχη των τραπεζών.

12) η παρέμβαση αυτή έχει την υπογραφή του Κ. Μητσοτάκη. Είναι νυχτερινή τροπολογία που είχε κατατεθεί 4 φορές και είχε αποσυρθεί. Υπήρχε πολύ μεγάλος ζήλος για την νομιμοποίηση των τριγωνικών συναλλαγών που έκαναν μεγάλοι όμιλοι. Το κόστος ήταν κοντά στο 1 δις ευρώ από τα χρέη που χαρίσθηκαν.

13) είναι η χειρότερη όλων, διότι δεν αποσκοπούσε στη διευθέτηση κάποιας υπόθεσης ή στην αμνήστευση κάποιου προσώπου. Σκόπευε στον έλεγχο των εκλογών για τους Προϊσταμένους στα Δικαστήρια. Μερικές μέρες πριν τις εκλογές άλλαξε το εκλογικό σύστημα για να ευνοήσει τους εκλεκτούς του. «Η αιφνιδιαστική τροποποίηση του νόμου δημιουργεί πλείστα ερωτηματικά», κατήγγειλε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που μιλά για εξυπηρέτηση συγκεκριμένου υποψηφίου. Ποια σκοπιμότητα ευνοήθηκε; Αυτό το γνωρίζουν όσοι βρίσκονται στο Εφετείο, ακόμη και αν αγαπημένη τους ομάδα δεν είναι ο Παναθηναϊκός

«Θέριεψε ένα σύστημα παραεξουσίας που όμοιό του δεν έχει δει η χώρα από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και μετά. Ακόμη και οι παραλείψεις αποτελούν παρέμβαση», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και ανέφερε τις εξής περιπτώσεις:

-«η παράλειψη να δοθεί στις φορολογικές αρχές η λίστα Λαγκάρντ. Αρχικά το επιχείρημα ήταν ότι το ξέχασαν και μετά ότι είναι παράνομο αποδεικτικό μέσο. Αλλά και όταν παραδόθηκη η λίστα οι έλεγχοι προχωρούσαν αργά. Μέχρι το 2014 απέδωσαν 26 εκατ. και το 2015 έφτασαν τα 176 εκατ. ευρώ

-«αυτό που εξοργίζει ήταν η άρνησή σας να συνεργαστείτε με τις γερμανικές αρχές για την λίστα Μπόργιανς,. Ήταν μία παράλειψη συνειδητή που επιβλήθηκε από το Μαξίμου, διά χειρός του τότε διευθυντή του Κώστα Μπούρα».

-παραγραφή αδικημάτων υπουργών: «σας έχει προφυλάξει από πλείστες υποθέσεις», είπε και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής την διενέργεια ελέγχου στο σύνολο των δικογραφιών για να βρεθεί ο χρόνος τέλεσης των αδικημάτων και ο χρόνος που καταγγέλθηκαν σε συνδυασμό με τον χρόνο που εστάλησαν στη Βουλή.

-SIEMENS: «το σκάνδαλο των σκανδάλων είναι η συγκάλυψη του σκανδάλου της SIEMENS και στον απαράδεκτο εξωδικαστικό συμβιβασμό που επιχειρήθηκε να υπογραφεί από την πρώτη συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τελικά υπογράφηκε από την συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου που φαίνεται ότι δεν είχε τέτοιες ηθικές αναστολές».


Παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Είπε ότι η ΝΔ με αφορμή δήθεν αποκάλυψη για μια υποτιθέμενη παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη, νόμιζε ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει θόρυβο σε αγαστή συνεργασία με κάποια από τα γνωστά ΜΜΕ της διαπλοκής, ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις. «Εδώ δεν πρόκειται για αφέλεια, αλλά για θράσος και αλαζονεία και αρμόζει να ειπωθεί το ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές. Δεν σκεφτήκατε καν ότι έτσι μόνοι σας θα ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας», πρόσθεσε.

Για την περιβόητη «παρέμβαση» Παπαγγελόπουλου και τις σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε ερωτήματα.

Τόνισε ότι για την εν λόγω υπόθεση που αφορά μεγάλα οικονομικά συμφέροντα διεξάγεται ήδη πειθαρχική έρευνα για τις πράξεις ή τις παραλείψεις που οδήγησαν με μάλλον περίεργο τρόπο τρεις δικογραφίες στο αρχείο. Τρία ερωτήματα προκύπτουν εύλογα, είπε: Ποιος ζήτησε να διεξαχθεί αυτή η συνάντηση για την οποία κατηγορείτε τον υπουργό για παρέμβαση, ο κ. Παπαγγελόπουλος ή η εισαγγελέας;

Πώς έφτασε η υπόθεση αυτή στην εισαγγελέα και αφαιρέθηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα διαφθοράς οι δικογραφίες που αφορούσαν τον επιχειρηματία Βγενόπουλο ώστε να φτάσουν στα χέρια της κ. Τσατάνη;

Πώς είναι δυνατόν ο αντιεισαγγελέας του Α.Π. με έγγραφο του στις 22/42015 να γνωμοδοτεί ότι όλες οι υποθέσεις διαφθοράς αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του εισαγγελέα διαφθοράς και στις 18/12/2015 ο ίδιος άνθρωπος να γνωμοδοτεί με νέο έγγραφο ότι οι δικογραφίες στις υποθέσεις Βγενόπουλου νομίμως αφαιρέθηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα; Ρωτώ: Δεν υπάρχει εδώ μια προφανέστατη δικονομική αντίφαση;

Επισήμανε ότι στελέχη της αντιπολίτευσης αναδεικνύουν  τα σημεία της υπόθεσης, για το εάν υπήρξε επιχείρηση συγκάλυψης, και κατέθεσε στα πρακτικά τόσο την επιστολή του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Τσιρώνη προς τον πρόεδρο της Βουλής όσο και την επιστολή του κ. Σηφουνάκη προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Εξεταστική

 Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση εξεταστικής επιτροπής  για τα δάνεια σε κόμματα και μίντια, είπε σε άλλη αποστροφή του λόγου του. Προανήγγειλε επίσης τη συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για επαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού με τη Siemens

Για τα θαλασσοδάνεια είπε πως η εγγύηση των κομμάτων ήταν μελλοντικές κρατικές ενισχύσεις με τη ΝΔ να οφείλει 210 εκατ. ευρώ και τα 197 εκατ. δάνεια από τράπεζες.

 «Θέλω να δεσμευτώ ότι η υπόθεση αυτή με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων σας (σ.σ. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) δεν θα κλείσει επειδή καταθέσατε μια τροπολογία που δίνει ασυλία σε αυτούς που σας τα έδωσαν», σημείωσε. Τόνισε ότι οι ευθύνες αυτές θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν κατά κεραίας.

Έμφαση σε οικονομία και προσφυγικό έδωσε η ΝΔ στη συζήτηση για τη διαπλοκή

 

Με αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές καθώς και με αναλυτική περιγραφή της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα τόσο στο προσφυγικό όσο και στο μέτωπο της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να αφήσει σε δεύτερη μοίρα τη συζήτηση για τη Δικαιοσύνη και τη διαπλοκή.

Υιοθετώντας την ρητορική της «σαμαρικής» πτέρυγας της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της παραίτησης «μίας ανίκανης κυβέρνησης να χειριστεί τα μεγάλα θέματα της χώρας». «Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, να φύγετε πριν οδηγήσετε τη χώρα σε πλήρη καταστροφή. Οδηγήσατε τη χώρα σε εκλογές τρεις φορές μόνο για την εξυπηρέτηση κομματικών ζητημάτων. Τώρα όμως υπάρχει λόγος: η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο. Ας δώσει τη λύση ο λαός... Το πάθος σας βέβαια για την εξουσία θα σας οδηγήσει να κάνετε τα πάντα για την καρέκλα. Σε λίγο όμως θα έχετε το προνόμιο να είστε ο νεότερος τέως πρωθυπουργός και μόνο τότε θα ενωθούμε οι Έλληνες και θα ξανάρθει η ελπίδα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, χειροκροτούμενος από την γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα στο κλείσιμο της πρωτολογίας του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό «προπέτασμα καπνού» που ακουγόταν διαρκώς στους διαδρόμους της Συγγρού για την κυβερνητική πρωτοβουλία, κάνοντας λόγο για «συζήτηση σαπουνόπερα» για να «πετάξει ο πρωθυπουργός λάσπη στον ανεμιστήρα». «Δείχνετε ένα υποτιθέμενο σκάνδαλο την ώρα που παίρνετε το πορτοφόλι από την τσέπη των Ελλήνων. Θέλετε να συζητάμε για τη διαπλοκή, για να μην συζητάμε για την ανεργία, τη φτωχοποίηση, την υπερφορολόγηση. Θελετε να κατασκευάζετε εχθρούς για να υποκρύψετε τη συλλογική κατάθλιψη που έχετε προκαλέσει. Δεν την αντέχετε την αλήθεια, γιατί είστε πρωθυπουργός που έχει πει τα περισσότερα ψέματα από τη Μεταπολίτευση και μετά. Το μόνο που σας απασχολεί είναι πώς θα μείνετε στην εξουσία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΝΔ.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγήκε κερδισμένο από την πολύωρη κοινοβουλευτική δοκιμασία, καθώς όπως εκτιμούν συνεργάτες του «ο πρωθυπουργός όντως βρέθηκε απολογούμενος στα μάτια του κόσμου για την εικόνα παράλυσης της χώρας». »Δεν είστε κατήγορος σε αυτή τη συζήτηση, αλλά κατηγορούμενος για τα περισσότερα ψέματα που έχει πει πρωθυπουργός. Γιατί παραλάβατε κράτος και παραδίδετε χώρα υπό διάλυση. Χώρα ανομίας και περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα για τις «τακτικές καθεστώτος και παρακράτους» που ακολουθεί η κυβέρνηση, τα οποία δεν απάντησε ποτέ ο πρωθυπουργός. «Κυριότερο όλων» σημειώνουν, «δεν απάντησε ποτέ στο γιατί συναντήθηκε τέσσερις φορές με τον κ. Ψυχάρη». «Ο πρωθυπουργός συναντιέται μυστικά με ένα "βαρόνο της διαπλοκής" και μάλιστα 4 φορές για να πείτε ένα υπερήφανο "όχι" σαν τους δημοψηφίσματος που τελικά έγινε "ναι", τόνισε, ενώ ρώτησε με νόημα προς τον κ. Τσίπρα. «Το αγαπημένο παιδί του νεοαυρινισμού να μιλάει για ήθος και περηφάνια πάει πολύ. Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάκτυλο τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου που τα μαζέψατε στον ΣΥΡΙΖΑ. Μαθήματα ήθους στην παράταξη του Κ. Καραμανλή εσείς δεν μπορείτε να δώσετε» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ κλιμακώνοντας την επίθεση.

Αναφερόμενος, στην αρχή της ομιλίας του, στις πρακτικές που ακολουθεί η Κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Είστε κατηγορούμενος για τα κατά συρροή ψεύδη σας. Για τα χειρότερα, τα περισσότερα, τα μεγαλύτερα ψέματα που έχει πει ποτέ πρωθυπουργός. Είστε κατηγορούμενος γιατί παραλάβατε από την προηγούμενη Κυβέρνηση Κράτος και παραδίδετε μία χώρα διάλυσης, ανομίας και περιορισμένης κυριαρχίας. Μια χώρα απομονωμένη στην Ευρώπη. Είστε κατηγορούμενος γιατί παριστάνετε ότι διαπραγματεύεστε, αλλά στην πράξη διαλύετε την οικονομία και κάνετε τη ζωή των Ελλήνων πολύ χειρότερη. Είστε κατηγορούμενος γιατί προδώσατε τα όνειρα και τις ελπίδες ακόμη και αυτών που σας πίστεψαν. Των ασθενέστερων Ελλήνων που είδαν στα πρόσωπα σας την ελπίδα για μια αλλαγή, αλλά βιώνουν στην πράξη την χειρότερη εκδοχή του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού».

Σε ό, τι αφορά τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Εμπεδώνεται μια αίσθηση απόλυτης αβεβαιότητας και παραίτησης. Οι άνεργοι δεν ελπίζουν σε τίποτε. Οι εργαζόμενοι φοβούνται. Η μεσαία τάξη υπόκειται σε φοροκαταιγίδα. Οι αγρότες και οι συνταξιούχοι αγωνιούν. Η αγορά στενάζει. Οι εταιρείες ψάχνονται πώς να φύγουν από την Ελλάδα. Η νέα γενιά βλέπει μόνο αδιέξοδα. Η Ελλάδα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι στην τέλεια καταιγίδα, απομονωμένη όσο ποτέ και στην Ευρώπη αλλά και στα Βαλκάνια. Τα βόρεια σύνορα της χώρας είναι κλειστά, τα ανατολικά παραμένουν ορθάνοιχτα στους λαθρέμπορους ανθρώπινων ψυχών. Η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων εκχωρηθεί στο ΝΑΤΟ. Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος έχει εκχωρηθεί σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Το Κράτος είναι ανύπαρκτο και αδυνατεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. Η συμφωνία Ε.Ε. με την Τουρκία, όπως σας είχαμε προειδοποιήσει, έχει τεράστιες δυσκολίες υλοποίησης».

Πέραν τούτου, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε με τη ρελάνς για εξεταστική για τα capital controls και το τρίτο μνημόνιο να «ισορροπήσει» την κυβερνητική πρωτοβουλία για εξεταστική επιτροπή για το τρίγωνο της διαπλοκής και τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και μιντιακά συγκροτήματα. «Σας προτείνω μια έντιμη συμφωνία και σας καλώ να την αποδεχθείτε. Εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση που καταθέσατε για σύσταση εξεταστικής για δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων. Εσείς θα ψηφίσετε την με την σειρά σας την πρόταση που θα καταθέσουμε εμείς για σύσταση εξεταστικής για την επιβολή των capital controls , την υπογραφή του 3ου μνημονίου και την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Να συμφωνήσουμε για την σύσταση των 2 εξεταστικών. Εμείς θα στηρίξουμε την δική σας και εσείς την δική μας. Να μας πει ο Βαρουφάκης αν υπήρχε σχέδιο Β. Θα περιμένω με ενδιαφέρον την απάντησή σας» σημείωσε χαρακτηριστικά, προϊδεάζοντας εμμέσως πλην σαφώς για την άρνηση της ΝΔ να στηρίξει την κυβερνητική πρωτοβουλία.

Στα εσωκομματικά απόνερα, τα οποία είχαν προβληματίσει ιδιαιτέρως τη Συγγρού, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τηρήσει λεπτές ισορροπίες, καλύπτοντας την κυβέρνηση Σαμαρά τόσο για την υπόθεση Παπασταύρου, όσο και για την υπόθεση των τιμολογίων της ΝΔ προς τον κατηγορούμενο για εκβιασμό, για την οποία αρκέστηκε να σημειώσει πως η ΝΔ «μπορεί να είχε κάποιες σχέσεις στο παρελθόν».

Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση για μίνιμουμ συμφωνίας σε τρία κομβικά σημεία προς τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρωθυπουργό αναφορικά με την καταπολέμηση της διαπλοκής: «Να αλλάξει το επαίσχυντο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών στη συνταγματική αναθεώρηση. Να σταματήσουν οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη με κατάργηση της διάταξης με την οποία ένα πρόσωπο ασκεί έλεγχο στους δικαστικούς λειτουργούς και τους εισαγγελείς. Να γίνει διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες από το Ε.Σ.Ρ. και όχι από τον Υπουργό σας, με αύξηση του αριθμού των αδειών, όχι μόνο τέσσερις. Ώστε να υπάρξει πραγματική δυνατότητα ελεύθερης ενημέρωσης και πληροφόρησης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.