Στο έλεος του εμπορικού πολέμου Ηνωμένων Πολιτειών - Κίνας βρίσκονται τα διεθνή χρηματιστήρια, με την Wall Street να δέχεται πολύ έντονη πίεση μετά το άνοιγμα των σημερινών συναλλαγών, που συνέπεσε χρονικά με την ανακοίνωση από την Κίνα των αντιποίνων στους δασμούς που ήδη ενεργοποίησε ή δρομολογεί στο άμεσο μέλλον η Ουάσιγκτον.
Αναλυτές, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, Μοχάμεντ Ελ - Εριάν επισημαίνουν ότι οι αγορές αντιδρούν πλέον με μεγάλη ένταση σε οποιαδήποτε ανακοίνωση γίνεται από αξιωματούχους των δύο «αντίπαλων» κυβερνήσεων, καθώς πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση στο διεθνές εμπόριο και είναι πολύ δύσκολο να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις αυτής της αντιπαράθεσης στην παγκόσμια οικονομία.
Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον, την περασμένη εβδομάδα, οι Αμερικανοί ήδη προχώρησαν στην αύξηση από 10% σε 25% των δασμών σε κινεζικές εξαγωγές ετήσιας αξίας 200 δισ. δολ., ενώ ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε εντολή να προετοιμασθεί ο επόμενος γύρος αύξησης των δασμών στα τελευταία κινεζικά προϊόντα που έχουν εξαιρεθεί ως τώρα από τις αμερικανικές κυρώσεις.
Από την πλευρά τους, οι Κινέζοι «απαντούν» με δασμούς σε αμερικανικές εξαγωγές ετήσιας αξίας 60 δισ. δολ., ενώ στοχοποιούν την Boeing, τα αγροτικά προϊόντα και το υγροποιημένο φυσικό αέριο ως τομείς όπου θα μειωθούν οι κινεζικές εισαγωγές. Επιπλέον, αφήνουν να εννοηθεί ότι ενδέχεται να μειώσουν τις αγορές αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
Σχεδόν τρεις ώρες μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης, Dow Jones και S&P 500 υποχωρούν σχεδόν κατά 2,50%, ο τεχνολογικός NASDAQ χάνει περισσότερο από 3%, ενώ ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας VIX ("Δείκτης Φόβου") ενισχύεται περισσότερο από 28%. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επίσης «κοκκίνισαν», με τον γερμανικό DAX, που είναι και ο πλέον ευάλωτος δείκτης στις αναστατώσεις στο διεθνές εμπόριο, να χάνει περίπου 1,50%. Απότομο άλμα κατά 1% έκανε η τιμή του χρυσού, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, ενώ και η απόδοση των γερμανικών ομολόγων πέρασε σε αρνητικό έδαφος.
Η Αθήνα δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από τις δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,54%, στις 724,65 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να πλησιάζει τα 46,2 εκατ. ευρώ και τον τραπεζικό δείκτη να «βουτάει» κατά 2,65% χαμηλότερα. Τις βαρύτερες απώλειες είχε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, που έχασε 8,52%, ενώ γενικότερα οι πτωτικές κινήσεις των σημαντικότερων τίτλων ήταν μικρότερες.
Νέα αύξηση, στο 3,582%, σημείωσε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, χωρίς πάντως να σημειωθούν ακρότητες στη διαπραγμάτευση των ελληνικών κρατικών τίτλων.