Πολιτική

Ματώνει η Wall Street: Εχασε τις 1.900 ο S&P, βουτιά του Dow


Εφαλτήριο για μαζικές ρευστοποιήσεις αποτέλεσε η απότομη πτώση του αργού πετρελαίου σε αρνητικό έδαφος (ύστερα από υψηλά ενδοσυνεδριακά κέρδη) το οποίο τελικά έκλεισε με ισχνή άνοδο. Ενδεικτικό της νευρικότητας που επικράτησε ήταν οι μεγάλες απώλειες που σημείωσαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street. Από τα μικρά κέρδη στην αρχή της συνεδρίασης ο Dow Jones και ο S&P 500 έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα τους από τις 29 Σεπτεμβρίου 2015.

Ο S&P 500 SPX, έκλεισε χάνοντας 48,40 μονάδες, ή 2,5%, στις 1,890.28. Ο Dow Jones Industrial Average (-2.21%) υποχώρησε 364,81 μονάδες, ή 2,2%, για να κλείσει στις 16,151.41. Ο Nasdaq Composite, (-3.41%) έκλεισε την ημέρα χάνοντας 159,85 μονάδες, ή 3,4%, στις 4,526.06.

Το έναυσμα για το νέο sell off έδωσαν ουσιαστικά τα νέα στοιχεία της EIA που φανέρωσαν πως τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη τω αρχκών εκτιμήσεων. Ενδιαφέρον υπάρχει πάντα και για την Μπεζ Βίβλο από όπου προκύπτει ότι η αμερικάνικη οικονομία αναπτύσσεται με μέτριους ρυθμούς.

Επιφυλακτικότητα δείχνουν τα τελευταία μηνύματα για τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας με τον επικεφαής της Boston Fed, Έρικ Ρόζενγκριν να σημειώνει πως η αμερικάνικη οικονομία το επόμενο δίαστημα ίσως να είναι υποτονική. Ως εκ τούτου χαμηλότερες θα πρέπει να είναι οι προσδοκίες για την αύξηση των επιτοκίων εντός του 2016, δηλαδή όχι και με τόσο γοργούς ρυθμούς.

Συγκεκριμένα, οι μαζικές πωλήσεις στην κινεζική αγορά μετοχών, η αδύναμη τιμή του πετρελαίου και άλλοι παράγοντες, εντείνουν τις ανησυχίες ότι η παγκόσμια ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί, είπε ο Ρόζενγκρεν. Και πρόσθεσε ότι οι προβλέψεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ δείχνουν αυξημένη πιθανότητα επιβράδυνσης της εγχώριας ανάπτυξης, πρόσθεσε. Συνεπώς, σε συνδυασμό με τις αδύναμες μετρήσεις για τον πληθωρισμό, η Fed μπορεί να μην αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές το 2016, όπως προέβλεπαν οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας το Δεκέμβριο.