Πολιτική

Marsh Χάρτης Πολιτικού Κινδύνου 2016: Ανατροπές σε Ευρώπη και κόσμο


Υπό αμφισβήτηση η Ευρωπαϊκή οντότητα

Εκτεθειμένες περισσότερο από ποτέ άλλοτε απέναντι στο πολιτικό και πιστωτικό κίνδυνο είναι οι επιχειρήσεις σήμερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πολιτικού Κινδύνου 2016 της Marsh. Ενδείξεις περιορισμού των τρομοκρατικών κινδύνων δεν υπάρχουν, αντίθετα αυτές που υπάρχουν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικές αναταραχές και η οικονομική αβεβαιότητα στις χώρες της δύσης θα αυξηθεί.

Μετάφραση απόδοση κειμένου: Ελενα Ερμείδου

Η απειλή των τρομοκρατικών κινδύνων δεσπόζει σε όλες τις αναλύσεις. Ο μεγαλύτερος πολιτικός κίνδυνος είναι η εικόνα που δίνουν τα κράτη του Ισλάμ και η ενίσχυση της παρουσίας τους σε περιοχές της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη ακολούθησε το Παρίσι και όπως όλα δείχνουν σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι φόβοι για χτυπήματα παρομοίου βεληνεκούς θα συνεχιστούν τουλάχιστον για μία δεκαετία ακόμα.

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα και γέννηση νέων πολιτικών κινδύνων ενέτειναν το προσφυγικό ζήτημα που ήδη ήταν ορατό, πυροδοτώντας εξεγέρσεις και αντιδράσεις στην Ευρώπη.

Οι πολιτικές αυστηρότητας και η αύξηση των μεταναστευτικών ροών προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα και πολιτικές διαμαρτυρίες σε χώρες όπως είναι η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν και οι όλες αυτές οι μερίδες διαμαρτυρίας δεν πρόκειται να αποκτήσουν πολιτική δύναμη, σίγουρα κάποιες επιπτώσεις θα υπάρξουν, αναγκάζοντας τα μεγάλα κόμματα να μεταβάλλουν τις πολιτικές τους. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων στην Ευρώπη, βάζοντας σε κίνδυνο, ακολούθως, την λειτουργία των πολυεθνικών εταιρειών.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει να αντιμετωπίσει πλειάδα κινδύνων το 2016, εξ’ αυτών κάποιοι θα θέσουν την ίδια της την παρουσία εν αμφισβήτηση. Η έλλειψη κοινής πολιτικής απέναντι στις μεταναστευτικές ροές δημιουργεί εντάσεις και αντιπαραθέσεις. Μπροστά δε,  βρίσκεται το προγραμματισμένο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το αποτέλεσμα της κάλπης θα δείξει, αν η χώρα θα παραμείνει εντός ΕΕ ή θα οδηγηθεί στην έξοδο. Πάντως μέχρι σήμερα σύμφωνα με τα δείγματα των ερευνών το 35% των Βρετανών δείχνει να ψηφίζει 35%.

Εκτός αυτών, πιέσεις σε κυβερνήσεις ασκούνται σε χώρες όπως η Ουκρανία, η Υεμένη, η Σκωτία με την επικείμενη ανεξαρτησία της, η Καταλονία και το Χονγκ Κονγκ

Τέλος, σύμφωνα με το χάρτη οι εντάσεις και οι διαπληκτισμοί ανάμεσα σε Κίνα, ΗΠΑ και Ρωσία θα συνεχιστούν και μέσα στο 2016.
Τούτων δοθέντων η Marsh συνιστά στους διαχειριστές κινδύνων να λάβουν μέτρα αντιμετώπισης απέναντι

διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας προβλέποντας παράλληλα και τον αντίκτυπο των βίαιων διακοπών.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία συμπεριλαμβανομένου και των εργαζομένων τους.

Η προσφορά και η ασφάλιση πολιτικών κινδύνων, καλύπτοντας δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων, απελάσεις, απαλλοτριώσεις, πολιτική βία και άλλους κινδύνους ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για ποσό διπλασίου των τελευταίων 6 ετών.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις