Επιχειρήσεις

Μαρινόπουλος: Τα περιθώρια στενεύουν, το κλειδί στις τράπεζες


Με αντίπαλο τον χρόνο συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει τη συνέχιση λειτουργίας της αλυσίδας σουπερμάκετ «Μαρινόπουλος», αποτρέποντας έστω και προσωρινά την πλήρη κατάρρευση της και την πρόκληση καταστροφικού ντόμινο στην αγορά. Ο μοναδικός υποψήφιος «διασώστης», ο όμιλος Σκλαβενίτη, εμφανίζεται  απρόθυμος να αναλάβει το ρίσκο του εγχειρήματος, παρά τις αφόρητες πιέσεις των τραπεζών και τις έμμεσες κυβερνητικές παροτρύνσεις, που συνοδεύονται αντιστοίχως από εναλλακτικά σενάρια χρηματοδότησης και υποσχέσεις πολύπλευρης στήριξης.

Οσο περνάει ο χρόνος οι δυσκολίες και το κόστος του εγχειρήματος αυξάνονται, ενώ παράλληλα περιορίζονται οι πιθανότητες  επιτυχούς έκβασης της προσπάθειας διάσωσης-εξυγίανσης του προβληματικού κολοσσού λιανικών πωλήσεων.

Η ταχεία απαξίωση της δημόσιας εικόνας και του brand της αλυσίδας «Μαρινόπουλος», η  συνεχής συρρίκνωση της πελατείας και των πωλήσεων της, καθώς και η απώλεια της εμπιστοσύνης των προμηθευτών, περιορίζουν το  ενδιαφέρον υποψήφιων αγοραστών-στρατηγικών επενδυτών.

Τα δύο ξένα funds που ενδιαφέρθηκαν αρχικά να αναλάβουν υπό όρους τον έλεγχο της εταιρείας,  δεν έχουν δώσει συνέχεια.

Κυβέρνηση και τράπεζες έχουν εναποθέσει πλέον τις ελπίδες τους στον Σκλαβενίτη, ο οποίος όμως δεν είναι διατεθειμένος  να συνδέσει την τύχη της ακμαίας αλυσίδας του με την επιβίωση ή μη του «Μαρινόπουλου».

Θέτει ως όρο ότι η νέα χρηματοδότηση που απαιτείται για να συνεχισθεί η λειτουργία των καταστημάτων «Μαρινόπουλου», θα δοθεί απ’ ευθείας στην  προβληματική αλυσίδα, και δεν θα βαρύνει – τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο μέρος -  εταιρείες του ομίλου Σκλαβενίτη.

Το ενέχυρο στη «Famar»

 Οι τράπεζες έχουν επεξεργασθεί εναλλακτικά σχέδια, ενώ παράλληλα πιέζουν τις οικογένειες Μαρινόπουλου να επωμισθούν μέρος του κόστους διάσωσης, εισφέροντας κεφάλαια στην εταιρεία. Ως μέσο πίεσης χρησιμοποιούν και το ενεχυριασμένο πακέτο μετοχών της κερδοφόρου φαρμακοβιομηχανίας «Famar», που δόθηκε από τους Μαρινόπουλους ως εγγύηση σε δάνεια της αλυσίδας σουπερμάρκετ.

 Οι τράπεζες έχουν ουσιαστικά διασφαλισμένες κατά μεγάλο μέρος τις απαιτήσεις τους, καθώς πέραν των ενεχυριασμένων μετοχών της «Famar», έχουν εγγράψει υποθήκες και προσημειώσεις σε ακίνητα της αλυσίδας σουπερμάρκετ.

Φοβούνται όμως ότι αν καταρρεύσει ο «Μαρινόπουλος»  θα προκληθεί ντόμινο στην αγορά και θα βρεθούν αντιμέτωπες με χιονοστιβάδα νέων κόκκινων δανείων.

 Τις ανησυχίες των τραπεζών συμμερίζεται η κυβέρνηση, αλλά δεν έχει δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης.

Ζητούν κούρεμα υποχρεώσεων

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η οικογένεια Μαρινόπουλου διεμήνυσε ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει με κάποια κεφάλαια στο εγχείρημα διάσωσης, εφ’ όσον οι τράπεζες παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο ρεαλιστικό  σχέδιο, που θα περιλαμβάνει κούρεμα υποχρεώσεων της αλυσίδας.

 Τα χρονικά περιθώρια όμως εξαντλούνται. Οι τράπεζες έχουν θέσει deadline δέκα ημερών  στον Σκλαβενίτη για να αποφασίσει. Φαίνεται όμως ότι το σίριαλ θα παραταθεί, κρατώντας σε αγωνία χιλιάδες επιχειρήσεις, καθώς και τους περίπου 12.000 εργαζόμενους στις εταιρείες λιανικής του ομίλου Μαρινόπουλου