Οικονομία

Προστασία α' κατοικίας: Σύγκλιση αλλά όχι συμφωνία- Χρυσή τομή οι €120.000


Σημειώθηκε πρόοδος, αλλά δεν επετεύχθη τελική συμφωνία στις συζητήσεις κυβέρνησης-τραπεζιτών  για το νομοθετικό πλαίσιο που θα διαδεχθεί το νόμο Κατσέλη, προσφέροντας προστασία στους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας και διασφαλίζοντας ότι οι τράπεζες δεν θα επιβαρυνθούν τόσο ώστε να χρειασθούν αυξήσεις κεφαλαίου.

Οι διαφορές απόψεων εντοπίζονται στο ανώτατο όριο αξίας προστατευόμενης κατοικίας. Οι δύο πλευρές συγκλίνουν  στις 120.000  ευρώ αγοραίας αξίας κατοικίας.

Οι τράπεζες δέχθηκαν τελικά την πρόταση της κυβέρνησης να εντάσσονται στις προστατευτικές διατάξεις και οι δανειολήπτες επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων, που έχουν υποθηκεύσει τα σπίτια τους έναντι αυτών των δανείων.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα,  με αντιπροσωπία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ιδρυμάτων. Αντικείμενο συζήτησης ήταν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για το ζήτημα της πρώτης κατοικίας, με βασικό γνώμονα την προστασία από πλειστηριασμούς και να μην επωμισθούν μεγάλα βάρη οι τράπεζες, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποιήσεων.

Σύμφωνα με διαρροές, «προχώρησαν οι συζητήσεις σε πολύ καλό κλίμα και έγινε σημαντική πρόοδος. Κυβέρνηση και τράπεζες φαίνεται να βρίσκουν κοινό έδαφος σε πλαφόν 120.000 ευρώ, ως προς την αξία προστατευόμενης κατοικίας».

Μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσουν οι συζητήσεις για την τελική μορφή του σχεδίου που θα προταθεί στους Θεσμούς.

Ξεκαθαρίστηκε πως δεν θα δοθεί παράταση ισχύος στον νόμο Κατσέλη.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως τέθηκε ως στόχος ο νέος νόμος να ψηφισθεί πριν το τέλος Φεβρουαρίου (η παράταση του ν. Κατσέλη λήγει στα τέλη του τρέχοντος μηνός) και το νέο πλαίσιο να μην δημιουργεί κινδύνους για τις τράπεζες,

Για την προστασία πρώτης κατοικίας βάση θα αποτελέσει το κυπριακό μοντέλο. Η λύση θα βασιστεί στο κυπριακό μοντέλο και μεταξύ άλλων, αναμένεται να περιλαμβάνει:

  • Γενναίο «κούρεμα» του στεγαστικού δανείου
  • Κρατική επιδότηση που θα καλύπτει το 1/3 της μηνιαίας δόσης.

Πρόκειται για ένα θέμα κομβικής σημασίας, το οποίο θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην προσεχή έκθεση των θεσμών.

Διαβαστε επισης