Πολιτική

Μαξίμου: Σε τέταρτο μνημόνιο οδηγεί το πολιτικό σχέδιο Μητσοτάκη


«Το πολιτικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη όπως αυτό σκιαγραφήθηκε, για άλλη μια φορά, στη χθεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, έχει όνομα: 4ο Μνημόνιο» ανέφεραν το βράδυ της Πέμπτης κυβερνητικές πηγές, κατηγορώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι ζητεί εκλογές προκειμένου «να διακοπεί η δεύτερη αξιολόγηση, να μην πετύχουμε την ρύθμιση του χρέους, να μην μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και να οδηγηθούμε σε ένα νέο πρόγραμμα καθώς δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στις αγορές μετά την λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018».

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην Κ.Ο. της Ν.Δ. την Τετάρτη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν μπόρεσε να κρύψει το πολιτικό σχέδιο του, το οποίο είναι σχέδιο καταστροφής της κοινωνικής πλειοψηφίας των εργαζόμενων και των συνταξιούχων». 

«Τι μας είπε; Χαρακτήρισε ιδεοληψία τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για την υπεράσπιση και την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων που η Ν.Δ. κατήργησε», ανέφεραν και τόνισαν ότι «μέσα στο αντεργατικό του μίσος δεν δίστασε να θέσει σε αντιπαράθεση εργαζόμενους και άνεργους προσπαθώντας να οικοδομήσει ένα επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο η προστασία των εργαζομένων στρέφεται κατά των ανέργων». «Λες και η ανεργία του 27% που παρέλαβε η κυβέρνηση μας οφειλόταν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι στην μείωση του ΑΕΠ κατά 25% της καταστροφικής πενταετίας 2010 - 2014 των Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ» σχολίασαν οι ίδιες πηγές.

Το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για «σχέδιο καταστροφής του κοινωνικού κράτους, απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό, εργασιακή ζούγκλα», με τις ίδιες πηγές να υπογραμμίζουν ότι «αυτό εννοεί ο κ. Μητσοτάκης όταν μιλάει για τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στην οικονομία» και να προσθέτουν πως «το τι εννοεί με τον όρο τολμηρή ρύθμιση των "κόκκινων δανείων" αυτό πρέπει να το εξηγήσει στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά».

«Όσο για την υπερφορολόγηση την οποία καταγγέλλει», συνέχισαν οι ίδιες πηγές, «φαίνεται ότι ξεχνάει ποιος νομοθέτησε τον ΕΝΦΙΑ, ποιος λεηλάτησε το ασφαλιστικό (PSI, εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή), ποιος μείωσε τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ποιος κατακρεούργησε τις συντάξεις, ποιος πήρε μέτρα ύψους 62,92 δισ. ευρώ την περίοδο 2010 - 2014 (25,61 δισ. ευρώ τη διετία 2012 -2014)». Κατά τους ίδιους κύκλους, ο κ. Μητσοτάκης «δεν σχεδιάζει να μειώσει φόρους αλλά να οδηγήσει σε κατάρρευση υγεία και παιδεία για να ευνοήσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους κατ' επάγγελμα μεγαλοφοροφυγάδες». Σχολίαζαν επίσης ότι «δεν είναι τυχαίο ότι στην ομιλία του δεν βρήκε μια λέξη να πει για την φοροδιαφυγή. Στήριξε, δηλαδή, την κοινωνική του τάξη».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως «ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχει ξεχάσει ποιος έφερε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής και εξακολουθεί να υπεραμύνεται, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, των καταστροφικών πολιτικών των κυρίων Σαμαρά - Βενιζέλου που αποτελούν τους κύριους πολιτικούς του συμμάχους για την παλινόρθωση του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος». Τον κατηγορούν ότι «χθες υπεραμύνθηκε ακόμη και του καταστροφικού PSI, πανηγύρισε την ρύθμιση χρέους του 2012, η οποία έγινε στην πλάτη των ελληνικών τραπεζών, των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων, των ελληνικών νοσοκομείων αλλά και των ελλήνων μικροομολογιούχων, επανέφερε το φαντασιόπληκτο αφήγημα Σαμαρά για το success story».

«Μας είπε για το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο αλλά δεν μας εξήγησε για ποιο λόγο, αφού τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά για τη χώρα το 2014, δεν έκλεισε η συμμαχία Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ την 5η αξιολόγηση. Μήπως επειδή αυτά που ζητούσαν οι δανειστές ήταν να τηρήσουν όσα είχαν υπογράψει οι Σαμαράς - Βενιζέλος - Μητσοτάκης και σία; Δηλαδή την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% για το 2014 (ο λογαριασμός έγραψε 0,2%); Μήπως επειδή έπρεπε να πάρουν εμπροσθοβαρή μέτρα ύψους 7,6 δισ. ευρώ για να πιάσουν τους στόχους του 2015 και 2016, 3% και 4,5% αντίστοιχα; Μήπως επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα αναχρηματοδότησης του χρέους από τις αγορές μετά την λήξη του προγράμματος το Δεκέμβριο του 2015;», διερωτήθηκαν οι ίδιες πηγές. Ανέφεραν επίσης ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «ξέχασε να μας πει αν το χρέος το 2014 ήταν βιώσιμο όπως υποστήριζε η τότε κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχε, η οποία και έγινε περίγελως διεθνώς επαιτώντας πιστοποιητικό βιωσιμότητας του χρέους».

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις