Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε σήμερα ότι η Ρωσία έχει ήδη «χάσει γεωπολιτικά» τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας παράλληλα πως η Ρωσία εισέρχεται «σε μια μορφή υποτέλειας στη σχέση με την Κίνα».
«Η Ρωσία έχει ήδη χάσει γεωπολιτικά», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα L'Opinion, αναφερόμενος στις σχέσεις της Μόσχας με τους παραδοσιακούς συμμάχους της, με την Κίνα ή τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στη Σουηδία και τη Φινλανδία.
«Ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν πρόκειται για μια "ειδική επιχείρηση" αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε να καλέσει επιστράτευση (...) Επιπλέον, η Ρωσία εισέρχεται de facto σε μια μορφή υποτέλειας σε σχέση με την Κίνα, έχασε την πρόσβαση στη Βαλτική, η οποία ήταν κρίσιμη για τη Ρωσία, καθώς επιτάχυνε την απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Μακρόν.
«Αυτό ήταν κάτι αδιανόητο ακόμη και πριν από δύο χρόνια. Άρα πρόκειται ήδη για μια γεωπολιτική ήττα», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Ας είμαστε ξεκάθαροι, η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει αυτό τον πόλεμο στρατιωτικά. Οπότε, είναι στο χέρι μας να δούμε πώς θα βοηθήσουμε τους Ουκρανούς στην αντεπίθεσή τους, πώς να προετοιμάστε το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας των διαπραγματεύσεων που αναπόφευκτα θα γίνουν».
Ο Γάλλος πρόεδρος παράλληλα τόνισε: «Πάντα έλεγα ότι μακροπρόθεσμα, η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας θα πρέπει να εξασφαλίζει πλήρως την άμυνα της Ουκρανίας του αύριο. Αλλά η αρχιτεκτονική αυτή θα πρέπει επίσης να προβλέπει μια μη αντιπαράθεση με τη Ρωσία και να ξαναοικοδομήσει μια βιώσιμη ισορροπία δυνάμεων. Αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα που πρέπει να πάρουμε για να φτάσουν εκεί», πρόσθεσε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να φτάσει στο Παρίσι αργότερα σήμερα μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Γερμανία. Ο Γάλλος πρόεδρος θα παραθέσει γεύμα στον Ουκρανό ομόλογό του.
Όπως ανέφερε μια ανακοίνωση του Ελιζέ, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν «τη στήριξη» της Γαλλίας «ως απάντηση στις επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας, σε στρατιωτικό και ανθρωπιστικό επίπεδο».