Σε 30 ανήλθαν οι νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα Μπατσιράι από τη Μαδαγασκάρη, σύμφωνα με επικαιροποιημένο απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι αρχές, ο οποίος μπορεί να αυξηθεί καθώς εξακολουθούν να εντοπίζονται νεκροί στα ερείπια σπιτιών που κατέρρευσαν.
Σήμερα το πρωί, το Εθνικό Γραφείο Διαχείρισης Κινδύνων και Καταστροφών (BNGRC), το οποίο συγκεντρώνει τα στοιχεία από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές της χώρας, κυρίως στην ανατολική ακτή της νήσου στον Ινδικό Ωκεανό, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ανήλθε από 21 σε 30 χθες το βράδυ.
Ο δημόσιος αυτός οργανισμός καταμέτρησε επίσης περισσότερους από 94.000 πληγέντες και σχεδόν 60.000 εκτοπισμένους, ενώ πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις και υπηρεσίες του ΟΗΕ άρχισαν να αναπτύσσουν ομάδες και πόρους για να βοηθήσουν τα θύματα των καταρρακτωδών βροχών και των εξαιρετικά ισχυρών ανέμων του κυκλώνα, ο οποίος ολοκλήρωσε το πέρασμά του από τη χώρα τη Δευτέρα το πρωί.
Ο τροπικός κυκλώνας έπληξε τη Μαδαγασκάρη το βράδυ του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής, φτάνοντας σε παράκτια ζώνη μήκους 150 χιλιομέτρων, που είναι αραιοκατοικημένη και αγροτική, προτού προχωρήσει προς το κέντρο, όπου προκάλεσε την υπερχείλιση ποταμών και πλημμύρες που κατέστρεψαν τους μεγαλύτερους ορυζώνες της χώρας, γεγονός το οποίο εγείρει φόβους για ανθρωπιστική κρίση.
Γερμανοί ειδικοί έφτασαν στην Μαδαγασκάρη, μια από τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη, για να "συμβάλουν στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών στις ζώνες από τις οποίες πέρασε ο Μπατσιράι", διευκρίνισε το BNGRC, ενώ εργασίες αποκατάστασης διεξάγονται στις περίπου 20 οδικές αρτηρίες και τις 17 γέφυρες που υπέστησαν ζημιές από τον κυκλώνα, αποκόπτοντας χωριά από την υπόλοιπη χώρα.
"Οι ορυζώνες καταστράφηκαν, οι σοδειές ρυζιού χάθηκαν. Αυτή είναι η βασική καλλιέργεια των κατοίκων της Μαδαγασκάρης και η διατροφική τους ασφάλεια θα πληγεί σοβαρά εντός των τριών ως έξι προσεχών μηνών αν δεν δράσουμε άμεσα", τόνισε η Πασκουαλίνα ΝτιΣίριο, η διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στη χώρα.
Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ διένειμε κυρίως ζεστά γεύματα στην Μανάκαρα, μια από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές.
Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων οι: Action Contre la Faim, Handicap International, Save the Children και Médecins du Monde, είχαν κινητοποιηθεί πριν από τον κυκλώνα για τη συγκέντρωση υλικού και φαρμάκων.
Παράλληλα με την αρωγή της κυβέρνησης και αυτές προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες σε τρόφιμα, βασικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και διανέμουν εξοπλισμό κουζίνας, κουβέρτες και είδη ατομικής υγιεινής.
πηγή: ΑΠΕ