Οικονομία

Μ. Μαΐλλης: Οι επενδύσεις λύση για το χρέος και ΑΕΠ


Στις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου για την τόνωση του επιχειρείν στην Ελλάδα αναφέρθηκε και ο πρόεδρός του, κ. Μιχάλης Μαΐλλης. Ωστόσο στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα με τα οποία παραμένει αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία, αφού όπως είπε, «σήμερα θα πρέπει εκ νέου να συζητηθούν τα ίδια θέματα με το 2013. Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα, εν αντιθέσει με άλλες χώρες που έλυσαν το πρόβλημα τους και βγήκαν στις αγορές, σε Μνημόνιο, και ακόμα συζητά τα ίδια θέματα με κύριο ζήτημα το κατά πόσον το Ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και πόσο απαραίτητη είναι μία νέα απομείωσή του».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μαΐλλης «η απάντηση είναι μία για το χρέος και το ΑΕΠ της χώρας. Ανάπτυξη μέσω επενδύσεων που θα στηρίζεται στην καινοτομία, στην τεχνολογία, στην πράσινη ενέργεια και θα έχει εξαγωγικό προσανατολισμό».

Διερωτήθηκε, ωστόσο, πόσο εύκολο είναι να έλθουν οι επενδύσεις στην παρούσα συγκυρία, «όπου οι δύσκολοι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται αποκλειστικά με περικοπές μισθών και συντάξεων και με μία υπερφορολόγηση σε όλους τους τομείς που κάνει την Ελλάδα μη ανταγωνιστική και αποτρέπει τις επενδύσεις».

Μάλιστα, ο ίδιος έθεσε και θέμα επανακαθορισμού των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων ώστε να αντιστραφεί αυτή η αρνητική κατάσταση.

 Πάντως ο κ. Μαΐλλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα θετικά που καταγράφονται στο ελληνικό οικονομικό περιβάλλον, επισημαίνοντας τα εξής:

 - Οι Ελληνικές Επιχειρήσεις που επέζησαν μετά από  8 χρόνια οικονομικής κρίσης, έχοντας αντιμετωπίσει πρωτοφανή προβλήματα και δυσκολίες, συνεχίζουν την αναπτυξιακή τους πορεία.

 - Η επικείμενη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων  επιχειρηματικών δανείων στις Ελληνικές Συστημικές Τράπεζες (που σήμερα είναι 110 δισ. ευρώ ή το 45% του συνόλου των δανείων) είναι βέβαιο ότι θα απελευθερώσει ένα τεράστιο, νέο, αναπτυξιακό δυναμικό.

 - H επιτάχυνση στον ρυθμό της αποκρατικοποίησης των Εταιρειών του Δημοσίου με την παράλληλη αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, πέρα από την εισπρακτική τους σημασία, όχι μόνο εξυγιαίνει αυτές τις εταιρείες, εισάγοντας ιδιωτικο-οικονομικό τρόπο διαχείρισης και λειτουργίας, αλλά δημιουργεί μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

 - Η εκτίναξη του αριθμού τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα καθιερώνει τον τουρισμό ως ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Κλείνοντας, ο κ. Μαΐλλης χαρακτήρισε τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια και τις εξωστρεφείς επενδύσεις βασικούς πυλώνες, στους οποίους μπορεί και πρέπει να στηριχθεί το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας, ώστε να επιστρέψει σε πορεία σταθερής ανάπτυξης, και τόνισε ότι το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα παραμένει αρωγός κάθε επενδυτικής και εν γένει επιχειρηματικής πρωτοβουλίας που προέρχεται από Γερμανικές Εταιρείες.

Ελ. Ε