Το 25-33% των τροφίμων που παράγεται ετησίως για κατανάλωση στον κόσμο χάνεται ή πετιέται. Οι απώλειες αυτές θα μπορούσαν να καλύψουν το χάσμα μεταξύ υποσιτισμού και υπερκατανάλωσης, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα. Σε περιοχές όπου ο υποσιτισμός είναι σύνηθες φαινόμενο όπως στην Αφρική και τη Νότια Ασία, η σπατάλη αντιστοιχεί σε 400-500 χαμένες θερμίδες κατ' άτομο ημερησίως. Στον αναπτυγμένο κόσμο οι απώλειες μπορεί να κυμαίνονται από 750 μέχρι 1.500 θερμίδες ημερησίως. Το 53% όλων των τροφίμων που χάνονται ή σπαταλιούνται είναι δημητριακά και ακολουθούν τα φρούτα και τα λαχανικά. Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται κατά τις διαδικασίες παραγωγής, φύλαξης και κατανάλωσης αλλά τα ποσοστά διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την περιοχή.
Στη Βόρεια Αμερική το 61% των απωλειών εντοπίζεται στο στάδιο της κατανάλωσης, για παράδειγμα τρόφιμα που αγοράζονται και αφήνονται να σαπίσουν στα ψυγεία. Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία στο στάδιο της κατανάλωσης μια τετραμελής οικογένεια σπαταλάει τρόφιμα αξίας 1.600 δολαρίων και 1.100 λιρών, αντιστοίχως, σε ετήσια βάση.
Υγεία
Προβιοτικά και Πρεβιοτικά: Γιατί χρειάζονται και τα δύο, πώς δουλεύουν και οι καλύτερες πηγές τους
Η υγεία του εντέρου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη συνολική ευεξία μας. Ίσως έχετε ακούσει για τα προβιοτικά, αλλά τι γνωρίζετε για τα πρεβιοτικά; Αν και ...