Πολιτική

Λύση-πακέτο για ληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορία, τράπεζες και Ταμεία


Ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμό χιονοστιβάδας και από τον Σεπτέμβριο αναμένεται κύμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών, στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι είναι απαραίτητο πλέον ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, που θα περιλαμβάνει συνδυασμένες ρυθμίσεις για οφειλές προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία και τις τράπεζες. Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στον επικείμενο νέο γύρο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, οι οποίοι πάντως θέτουν ως προτεραιότητα τη διαμόρφωση πλαισίου διαχείρισης-αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων τραπεζικών δανείων.

Το πρόβλημα είναι ότι και η ελληνική πλευρά δεν έχει διαμορφώσει ακόμη ένα σχέδιο που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συζήτησης με τους Θεσμούς. Στο ΥΠΟΙΚ και στο υπουργείο Οικονομίας –Ανάπτυξης  συζητούνται πολλές προτάσεις  για επιμέρους ρυθμίσεις, που θα συναρτούν την εξυπηρέτηση υποχρεώσεων προς τράπεζες-Δημόσιο-ασφαλιστικά Ταμεία με το εισόδημα του οφειλέτη, ή με τα έσοδα (κύκλο εργασιών) αν πρόκειται για επιχείρηση.

Όμως στην κυβέρνηση φοβούνται ότι θα χρειασθεί πολύς χρόνος για να συμφωνηθεί με τους δανειστές ένα τέτοιο συνολικό σχέδιο, καθώς μάλιστα θα έχει προηγηθεί –κατά πάσα πιθανότητα - η υιοθέτηση του πλαισίου ρυθμίσεων για τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια.

Το πρόβλημα είναι ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προ το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία διογκώνονται με ταχύτατους ρυθμούς – μόνο τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ.  ευρώ. Στο ΥΠΟΙΚ επισημαίνουν ότι «κάτι» πρέπει να γίνει άμεσα για να ανασχεθεί αυτή η χιονοστιβάδα και να αποτραπεί  το «τσουνάμι» κατασχέσεων και πλειστηριασμών που αναμένεται να «χτυπήσει» τον Οκτώβριο.

36 δόσεις και «δεύτερη ευκαιρία»

Ως «πρόχειρη» προσωρινή λύση προτείνονται ρυθμίσεις διευκόλυνσης των οφειλετών, ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους. Στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνονται:

- Η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των νέων οφειλών που δημιουργήθηκαν φέτος. Αυτές μπορούν να ενταχθούν τώρα σε καθεστώς ρύθμισης και να εξοφληθούν σε 12 μηνιαίες δόσεις. Στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν επιβεβλημένο να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων σε 24 ή 36, ανάλογα με το ποσό της οφειλής. Αυτό είχε προταθεί και στις προηγούμενες σχετικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι οποίοι όμως πρόβαλαν βέτο, επιβάλλοντας τελικά τις 12 δόσεις.

- Η χορήγηση «δεύτερης ευκαιρίας» σε όσους είχαν ενταχθεί παλαιότερα στη ρύθμιση των 100 δόσεων ή σε άλλο ευνοϊκό καθεστώς, αλλά βγήκαν εκτός επειδή δεν μπόρεσαν να  είναι συνεπείς στις μηνιαίες πληρωμές.

Στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές η κυβέρνηση θα θέσει προς συζήτηση αυτά τα θέματα, επιδιώκοντας μια άμεση λύση-διέξοδο, με  την προοπτική μιάς συνολικής λύσης-πακέτο για το ιδιωτικό χρέος.