Η Deutsche Bank παραπαίει, η Societe Generale δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, το πετρέλαιο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και οι εταιρίες-γίγαντες εξόρυξης μετάλλου διαλύονται. Τα στοιχεία για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής αλλά και της αμερικανικής οικονομίας, δεν είναι ενθαρρυντικά. Η Κίνα εξάγει… κρίση και η ΕΚΤ ταλανίζεται από την εκτός ορίων σύγκρουση του Μάριο Ντράγκι με τον Γενς Βάιντμαν. Το προσφυγικό, το Brexit, η ελληνική αξιολόγηση, ενώ το ουκρανικό μέτωπο δημιουργούν φυγόκεντρες τάσεις στον πυρήνα της ΕΕ και αποσυντονίζουν την Ευρωζώνη.
Υπ αυτό το πρίσμα η αντίδραση των χρηματιστηρίων κρίνεται μάλλον ήπια καθώς η ορατότητα είναι μηδενική, τα προβλήματα διογκώνονται και οι πολιτικοί αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων.
Με όλα αυτά τα μέτωπα ανοιχτά, τους πολιτικούς παγιδευμένους σε ένα ιδιότυπο powergame, οι επενδυτές οδηγούνται σε βίαιη απομόχλευση, ενώ η διαθέσιμη ρευστότητα περιορίζεται, το ρίσκο αυξάνεται και οι δείκτες φόβου εκτοξεύονται.
Παράλληλα η διασύνδεση των ανοιχτών μετώπων και οι εμπρηστικές δηλώσεις πολιτικών και κορυφαίων αξιωματούχων εντείνουν τις πιέσεις και καθιστούν επιτακτική τη διαμόρφωση κοινής γραμμής πλεύσης από τους πολιτικούς και ανάληψη άμεσης δράσεις και από τους τεχνοκράτες.
Σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές σημειώνουν βαριές απώλειες, διαγράφοντας τα κέρδη της χθεσινής συνεδρίασης, με το κλίμα να βαίει διαρκώς επιδεινούμενο.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 2,12% στις 5.552 μονάδες, πιεζόμενος από ρευστοποιήσεις στις τράπεζες, τις μεταλλευτικές και τις πετρελαϊκές.
Στη Φρανκφούρτη ο Xetra Dax γράφει απώλειες 2,42% διαμορφούμενος στις 8799 μονάδες με αρνητικό πρωταγωνιστή τη Deutsche Dank.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του υπουργείου Οικονομικών για την ευστάθεια της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας οι αγορές φαίνεται ότι επιμένουν να βλέπουν πρόβλημα.
Την ίδια ώρα η διοίκηση της τράπεζας εξετάζει την ταχύτερη αποπληρωμή ομολόγων της, κουρεύει την αξία της Postbank για να την πουλήσει ευκολότερα, απολύσει 9.000 εργαζομένους και εκδίδει εσωτερικό σημείωμα διαβεβαιώνοντας για την επάρκειά της, τους ίδιους τους εργαζομένους.
Στο Παρίσι απώλειες 3,6% σημειώνει ο CAC 40 υποχωρώντας στις 3915 μονάδες με την Societe Generale να καταποντίζεται.
Μεγαλύτερες οι απώλειες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας όπου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 5% στις 427,03 μονάδες, καθώς άγριο sell off έχει χτυπήσει τις τράπεζες, λόγω και της πολιτικής αβεβαιότητας, ενόψει του Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα.
Τα επενδυτικά κεφάλαια τοποθετούνται τώρα σε χρυσό και κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα η τιμή του πολύτιμου μετάλλου να εκτοξεύεται πάνω από τα 1200 δολάρια, ενώ οι αποδώσεις των κρατικών ομολόγων υποχωρούν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Πτωτικό άνοιγμα δείχνουν και τα futuers στη Wall Street καθώς το κλίμα επιδεινώνεται και η κρίση παρουσιάζει σαφείς ενδείξεις μετάστασης από την Ευρώπη και την Ασία στην αμερικανική οικονομία.