Η πολιτική κρίση στη Λιβύη φαίνεται να βαθαίνει σήμερα, με τον κίνδυνο να ξεσπάσουν και πάλι συγκρούσεις να είναι ορατός, καθώς μια νέα κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί, παρά την αντίθεση του μεταβατικού πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ αλ Ντμπεϊμπά.
Το κοινοβούλιο ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την τελετή ορκωμοσίας της κυβέρνησης του Φάτι Μπασάγα αργότερα σήμερα στο Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη. Ωστόσο ο Ντμπεϊμπά, στην Τρίπολη στη δυτική Λιβύη, έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει την εκλογή του Μπασάγα από το κοινοβούλιο και έχει τονίσει ότι θα παραδώσει την εξουσία μόνο σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση.
Δύο πηγές που πρόσκεινται στον Μπασάγα δήλωσαν ότι ένοπλη ομάδα που στηρίζει τον Ντμπεϊμπά συνέλαβε στη Μιζουράτα τους υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού καθώς προσπαθούσαν να φτάσουν οδικώς από την Τρίπολη στο Τομπρούκ για να παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας.
Οι πηγές ζήτησαν να μην κατονομαστούν διότι δεν είχαν άδεια να μιλήσουν στους δημοσιογράφους. Το γραφείο του Μπασάγα επεσήμανε ότι «επιβεβαιώνει την απαγωγή των υπουργών Εξωτερικών και Πολιτισμού».
Ωστόσο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου της Λιβύης τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί κανονικά σήμερα, παρά την απουσία τους.
Το κοινοβούλιο παρενέβη για να ανακτήσει τον έλεγχο της κυβέρνησης και της πολιτικής διαδικασίας μετά την αποτυχία διεξαγωγής εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021.
Την Τρίτη έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον νέο πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, μια κίνηση την εγκυρότητα της οποίας αμφισβήτησε και ο ΟΗΕ χθες Τετάρτη το βράδυ, επισημαίνοντας ότι ανησυχεί για τις αναφορές ότι η διαδικασία «δεν τήρησε τα αναμενόμενα πρότυπα».
Ο ΟΗΕ επανέλαβε παράλληλα την έκκλησή του για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη.
Ένοπλες ομάδες που στηρίζουν τις αντιμαχόμενες κυβερνήσεις κινητοποιούνται τις τελευταίες εβδομάδες στην Τρίπολη και πολλοί Λίβυοι φοβούνται ότι η πολιτική κρίση θα βυθίσει και πάλι τη χώρα στη βία, τον διχασμό και το χάος, έπειτα από ενάμιση χρόνο σχετικής ηρεμίας.
Οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί συνασπισμοί που φαίνεται να σχηματίζονται τώρα δεν αντιστοιχούν ακριβώς σε αυτούς που αντιπαρατέθηκαν από το 2014 ως το 2020, οπότε κηρύχθηκε εκεχειρία, όμως οποιαδήποτε νέα σύγκρουση πιθανόν θα φέρει αντιμέτωπες ομάδες της ανατολικής Λιβύης με αυτές της δυτικής.
Ο Ντμπεϊμπά ανέλαβε πέρσι τον Φεβρουάριο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τον περασμένο Δεκέμβριο. Όμως οι εκλογές αναβλήθηκαν επ’ αόριστον λόγω των συνεχιζόμενων διαφωνιών των δύο πλευρών. Την περασμένη εβδομάδα ο Ντμπεϊμπά είπε ότι θέλει να οργανώσει βουλευτικές εκλογές πριν από τον Ιούνιο.
Ο 59χρονος Μπασάγα έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό όταν ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών, το 2018. Τον Δεκέμβριο, ενώ διαφαινόταν η αναβολή των προεδρικών εκλογών στις οποίες ήταν και ο ίδιος υποψήφιος, προσέγγισε το αντίπαλο στρατόπεδο πηγαίνοντας στη Βεγγάζη για να συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, «εξ ονόματος της εθνικής συμφιλίωσης».
Από τότε το κοινοβούλιο έχει προσπαθήσει να θέσει υπό τον έλεγχό του τη διαδικασία καταγγέλλοντας ότι η θητεία του Ντμπεϊμπά έχει λήξει και ξεκινώντας τη διαδικασία για ένα δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος και τη διεξαγωγή εκλογών το 2023.
Το κοινοβούλιο εξελέγη το 2014 και στηρίζεται κυρίως από τις δυνάμεις στην ανατολική Λιβύη, υπό τον Χάφταρ.
πηγή: ΑΠΕ