Νέα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο στη γεωπολιτική και γεωοικονομική «σκακιέρα» δημιουργεί το άνοιγμα του υπουργού πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν καλεί Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο σε συνεννόηση για ΑΟΖ.
Παράλληλα η Αίγυπτος κινείται προς την κατεύθυνση εξομάλυνσης ανάμεσα στις αντιμαχώμενων παρατάξεων προωθώντας την εκλογική διαδικασία και περιορίζοντας τον τουρκικό παράγοντα ο οποίος έσπευσε να δώσει οδηγίες πώς θα κινηθούν οι τοπικοί παράγοντες που προασπίζουν τα τουρκικά συμφέροντα.
Η Αίγυπτος που στηρίζει την πλευρά Χάφταρ-Σάλεχ στο στρατόπεδο των οποίων εισήχθη και ο νέος πρωθυπουργός Φάτι Μπασάγκα, είχε επαφές με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης είναι ο Μοχάμεντ αλ Μενφί κίνηση που έσπευσε να αντικρούσει η Τουρκία καλώντας 100 αξιωματούχους στην Άγκυρα.
Επίσης η απόφαση του εφετείου τη Τρίπολης για ακύρωση της παραχώρησης της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της Λιβύης από την Τουρκία, έβαλε «βόμβα» στο τουρκικό αφήγημα της «Γαλάζιας πατρίδας» και φρένο στην Τουρκική ηγεμονία στη χώρα της βόρειας Αφρικής.
Στην πραγματικότητα η Τουρκία, χάνει τους όποιους συμμάχους είχε όπως η Ιταλία και Μάλτα, διότι αποδείχθηκε ότι η υπόσχεση περιορισμού των μεταναστευτικών ροών αποδείχθηκε ουτοπική. Είτε γιατί η Τουρκία δεν ήθελε, είτε γιατί δεν μπορούσε να τις περιορίσει.
Επίσης ο πόλεμος της Ουκρανίας έκανε χώρες του βορρά όπως η Γερμανία, η Ολλανδία κ.α. και η στάση της Άγκυρας στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, που «αληθώριζαν» έως τώρα στις επιδιώξεις την Τουρκίας, αποσύρουν το ενδιαφέρον τους, αφήνοντας κυρίως τη Γαλλία και τον άξονα Αιγύπτου-Εμιράτων-Σαουδικής Αραβίας να πρωταγωνιστήσουν στις εξελίξεις.
Έτσι η Τουρκία βρίσκεται στριμωγμένη και όσο και αν επιχειρεί προσέγγιση σε χώρες που μέχρι τώρα είχε στο στόχαστρο, είναι επιφυλακτικές απέναντί της.
Οι εξελίξεις στη Λιβύη, που βλέπει να βρίσκεται εκτός των εξελίξεων μετά το καθορισμός ΑΟΖ δυτικά από την Αίγυπτο, και της ελληνικές έρευνες νότια-νοτιοδυτικά της Κρήτης θα αποδειχθούν καθοριστικές, στο άμεσο μέλλον.
Και παράλληλα αφήνει εκτεθειμένη την Αλβανία που είναι η δεύτερη χώρα που εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα κατά της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.