Διεθνή

Λιβύη: Ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι προεδρικός υποψήφιος στις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου


  

Ο γιος του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, εμφανίστηκε για πρώτη φορά σήμερα μετά από μια δεκαετία να εγγράφεται ως προεδρικός υποψήφιος για τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο, σε μια προσπάθεια τερματισμού του χάους που επικράτησε στη χώρα, από την πτώση του πατέρα του.

Ο 49χρονος Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, εμφανίστηκε σε ένα βίντεο της εκλογικής επιτροπής φορώντας παραδοσιακά ρούχα και έχοντας γκρίζα γενειάδα, ενώ φορούσε γυαλιά.

Ο ίδιος, υπέγραφε τα σχετικά έγγραφα στο εκλογικό κέντρο της πόλης Σαμπά.

O Καντάφι είναι ένας από τους πιο γνωστούς και αμφιλεγόμενους υποψηφίους που αναμένεται να διεκδικήσουν την προεδρία της Λιβύης, ενώ στη λίστα των προεδρικών υποψηφίων συμπεριλαμβάνονται ο στρατιωτικός διοικητής της Ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ, ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και ο πρόεδρος της Βουλής Ακίλα Σάλεχ.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το όνομα του Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι είναι ένα από τα πιο γνωστά στη Λιβύη, καθώς ο ίδιος είχε σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της πολιτικής που ασκούσε η χώρα, πριν από την εξέγερση του 2011 που υποστήριξε το ΝΑΤΟ, καταστρέφοντας το καθεστώς της οικογένειάς του, ο ίδιος έκανε σπάνιες εμφανίσεις κατά την τελευταία δεκαετία.

Η επίσημη συμμετοχή του Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι σε μία εκλογική διαδικασία, οι κανόνες της οποίας, καθορίζονται από τις αντιμαχόμενες φατρίες της Λιβύης, είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει νέα ερωτηματικά, σχετικά με τις εκλογές, αλλά και με τη συμμετοχή υποψηφίων, οι οποίοι σε ορισμένες περιοχές, θεωρούνται μη αποδεκτοί.

Παρά τη δημόσια υποστήριξη αρκετών πολιτικών σχηματισμών στη Λιβύη, αλλά και των ξένων δυνάμεων στη διεξαγωγή των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, η πραγματοποίησή τους παραμένει αμφίβολη, καθώς οι αντιμαχόμενες πολιτικές ομάδες έχουν διαφορές για τους κανόνες, αλλά και για το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών.

Μία διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Παρίσι συμφώνησε στην επιβολή κυρώσεων κατά οποιουδήποτε προσπαθεί να προκαλέσει αναταραχή ή να αποτρέψει τη διεξαγωγή των εκλογών.

Καθώς απομένουν λιγότερες από έξι εβδομάδες για την πραγματοποίησή των εκλογών, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τους κανόνες, αλλά και για το ποιος θα τους εφαρμόσει (https://www.reuters.com/world/africa/libyan-political-impasse-threatens-election-powers-meet-crisis-2021-11-11).