Διεθνή

Λιβύη: Η παράλληλη κυβέρνηση απειλεί να αναστείλει τις εξαγωγές πετρελαίου


Η παράλληλη κυβέρνηση που είναι εγκατεστημένη στην ανατολική Λιβύη απείλησε χθες Σάββατο ότι θα αναστείλει τις εξαγωγές υδρογονανθράκων –της κυριότερης πηγής προσόδων της χώρας–, κατηγορώντας την αντίπαλη, που έχει έδρα την πρωτεύουσα Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, για κατασπατάληση των χρημάτων από τις πωλήσεις πετρελαίου.

Οι κυριότεροι τερματικοί σταθμοί από όπου εξάγεται το πετρέλαιο της Λιβύης βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αχανή περιοχή υπό τον έλεγχο της παράλληλης κυβέρνησης την οποία υποστηρίζει ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.

Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου όμως διαχειρίζονται αντιθέτως η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ) και η κεντρική τράπεζα, με έδρα την Τρίπολη (δυτικά), όπου βρίσκεται η κυβέρνηση του Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα, την οποία αναγνωρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε ανακοίνωσή της, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο μεταβατικός επικεφαλής της παράλληλης κυβέρνησης Οσάμα Χαμάντ τονίζει πως είναι έτοιμος να «εμποδίσει (...) την εξαγωγή πετρελαίου και αερίου», αξιώνοντας να υπάρξει «κατάσχεση» των εσόδων που διαχειρίζεται η αντίπαλη.

Απειλεί επίσης να προσφύγει στη δικαιοσύνη, προκειμένου να να οριστεί «δικαστικός διαχειριστής» που θα χειρίζεται τα κεφάλαια που θα κατασχεθούν.

Αναφερόμενος σε έκθεση της λιβυκής αρχής διοικητικού ελέγχου, η οποία είναι αρμόδια για τη διαχείριση του κρατικού προϋπολογισμού, ανέφερε πως «διαπιστώθηκαν (...) κατάφωρες παραβιάσεις από την κυβέρνηση [σ.σ. του κ. Ντμπάιμπα] όσον αφορά δημόσια κεφάλαια».

Τόνισε την «κατασπατάληση δισεκατομμυρίων (...) για πράγματα που δεν αποτελούν προτεραιότητα με δεδομένη την κατάσταση της χώρας σήμερα».

Η έκθεση δεν έχει δημοσιοποιηθεί επίσημα, αλλά το περιεχόμενό της κυκλοφόρησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει πως το υλικό που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο είναι αυθεντικό.

Η Λιβύη, η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου σε όλη την Αφρική, παραμένει βυθισμένη στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και συνεχίζει να ταλανίζεται από τις συγκρούσεις ανάμεσα στις αρχές στο ανατολικό και στο δυτικό της τμήμα.

Έκτοτε, οι τερματικοί πετρελαϊκοί σταθμοί της χώρας της βόρειας Αφρικής έχουν αποκλειστεί επανειλημμένα από τις αρχές στις ανατολικές περιοχές, που ζητούν το δικό τους μερίδιο από τα πετρελαϊκά έσοδα, κι ένοπλες ομάδες που απαιτούν να τους δοθούν χρήματα ή προβάλλουν πολιτικά αιτήματα.

Τη 16η Μαΐου, το κοινοβούλιο με έδρα το ανατολικό τμήμα της χώρας απομάκρυνε τον προηγούμενο επικεφαλής της παράλληλης κυβέρνησης Φάτι Μπατσάγα και ονόμασε τον υπουργό Οικονομικών του Οσάμα Χαμάντ μεταβατικό πρωθυπουργό.