Διεθνή

Λιβύη: Δεν θα γίνουν οι εκλογές την Παρασκευή


Η αναβολή των εκλογών που αποφάσισε η Επιτροπή του κοινοβουλίου της Λιβύης, επιτείνει την αστάθεια και την αβεβαιόητα στην περιοχή. Η αρμόδια να παρακολουθεί τις προεδρικές εκλογές επιτροπή της Βουλής που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν στις 24 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι «αδύνατο» να διεξαχθούν την ημερομηνία αυτή.

Μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη δεν έχει καταφέρει να εξέλθει από το χάος, ενώ τα τελευταία χρόνια υπήρχαν στη χώρα δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: μία στα ανατολικά υπό τον Χαλίφα Χάφταρ και ένα κοινοβούλιο στη δυτική Λιβύη, με έδρα την Τρίπολη.

Οι προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου θα σηματοδοτούσαν την ολοκλήρωση μιας πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που είχε στόχο να κλείσει αυτό το κεφάλαιο των διχασμών και της αστάθειας.

Αν και η αναβολή των εκλογών έμοιαζε βέβαιη εδώ και πολλές ημέρες, λόγω των διαφωνιών μεταξύ αντίπαλων στρατοπέδων και της χρόνιας ανασφάλειας, μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση.

Χθες Τρίτη ομάδες ενόπλων αναπτύχθηκαν σε προάστιο της Τρίπολης εγείροντας φόβους για αναζωπύρωση των συγκρούσεων, ενώ από τις προηγούμενες μέρες είχαν αναπτυχθεί και άλλες ένοπλες ομάδες σε πόλεις κυρίως της δυτικής Λιβύης.

τι σηματοδοτεί η αναβολή

Η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει έκρηκτική με τις βασικές αντίπαλες ομάδες να απειλούν ότι θα ξαναρχίσουν τις συγκρούσεις. Η εμπλοκή κυρίως των δυτικών με διπλωματικά μέσα έφερε μια σχετική ηρεμία στη χώρα αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι είναι η νηνεμία πριν την καταιγίδα.

Διότι υπάρχουν εκτιμήσεις αναλυτών που κάνουν λόγο για συνέχιση των συγκρούσεων αν δεν εκλεγούν εκείνοι που θέλουν.

Στη Λιβύη υπάρχει ένα περίεργο "παζλ" συγκρούσεων συμφερόντων.

Η Αίγυπτος και μαζί της άλλες αραβικές χώρες (Εμιράτα, Σαουδική Αραβία) που εξαρτά την κυριαρχία της από τη σταθερότητα στη Λιβύη, ενός ή περισσότερων κρατών.

Οι Ευρωπαϊοι και κυρίως οι Γάλλοι και Ιταλοί θέλουν και αυτοί μια σταθερότητα με την παρουσία ενός κράτους με ενδεχομένως δομές Ομοσπονδίας, (Συνομοσπονδίας κλπ), άγνωστες για αραβικές και αφρικανικές χώρες, αλλά έχουν άμεσο λόγο στα τεκτενόμενα.

Η Γερμανία που στην αρχή έκανε το χατήρι της Τουρκίας από τις διαβουλεύεις και άφησε εκτός Ελλάδα και Κύπρο περισσότερο επιθυμεί μια σταθερότητα με γνώμονα την ενέργεια παρά την γεωπολιτική.

Η Τουρκία στηρίζει την Τρίπολη, και ήταν αυτή που με στρατιωτικά μέσα - μισθοφόρους και drones - έσωσε το καθεστώς και θελει ουσιαστικά να επενδύσει πάνω στο ανυπόστατο νομικά τουρκολιβικό μνημόνιο.

Η Ρωσία που στηρίζει το ανατολικό τμήμα, βρήκε τρόπο να έχει παρουσία και σε δεύτερη περιοχή στη Μεσόγειο και είναι περισσότερο χατί διαπραγμάτευση προς τη Δύση παρά σχέδιο δημιουργίας άλλων βάσεων στη Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία δεν έχουν άμεση εμπλοκή αλλά στηρίζουν τη σταθερότητα χωρίς να έχουν εκφράσει τι ακριβώς επιθυμούν ή στηρίξουν κάποια παραταξη.

Και φυσικά η Ελλάδα και η Κύπος που καίγονται να καταργηθεί το τουρκολιβικό μνημόνιο το οποίο καταλαμβάνει περιοχές της ελληνικής υφαλοκρυπίδας και της Κυπριακής ΑΟΖ.

Έτσι μέχρι τις εκλογές θα επικρατήσει σχετική εβαιβαιότητα και είναι αρκετά πιθανό να υπάρξουν και νέες μικρής εντάσεως συγκρούσεις.

Νέα ημερομηνία τέθηκε στις 24 Ιανουαρίου, αλλά αποτελεί ερωτηματικό αν θα γίνουν και τότε η εκλογές με την εμπλοκή τόσο εξωτερικών παραγόντων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα