Στάση αναμονής τηρούν όλες οι πλευρές στη Λιβύη, περιμένοντας τις κινήσεις της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ, καθώς επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, η Ουάσιγκτον δεν επιδίωξε άμεση εμπλοκή ή επίλυση της εμπόλεμης κατάστασης.
Οι πλευρές Σάαρατζ και Χαφτάρ συμφώνησαν για την πορεία προς εκλογές και τη δημιουργία προεδρικού συμβουλίου από τρεις περιοχές: ανατολική (Χαφτάρ), δυτική (Σάαρατζ) και νότου, αλλά μέχρι χθες δεν είχε προχωρήσει η διαδικασία.
Πάντως, οι χώρες που εμπλέκονταν μέχρι τώρα στην διαμάχη στη Λιβύη (Τουρκία, Ρωσία, Αίγυτπος, ΗΑΕ) και οι άλλες που έχουν συμφέροντα (Ιταλία, Γαλλία, Μάλτα) δεν έχουν σταματήσει την επιρροή τους, προς δικό τους όφελος. Ήδη η πλευρά Σάαρατζ επισκέφθηκε με πολυμελή επιτροπή την Τουρκία πριν λίγες μέρες, ενώ και η Ιταλία φιλοξένησε και τις δύο πλευρές.
Το μέλλον είναι ασαφές, καθώς ακόμη και αν σχηματιστεί νέο προεδρικό συμβούλιο, εφόσον δεν ξεκαθαρίσουν οι ΗΠΑ τι επιδιώκουν, δύσκολα θα τελειώσει ο πόλεμος στη Λιβύη. Ένας πόλεμος που τα είχε όλα: Ισλαμικό κράτος, διαμάχες μεταξύ φυλάρχων και τελικά εμφύλιο ανάμεσα στους δύο, με την Τουρκία ουσιαστικά να σώζει τον Σάαρατζ.
Το ενδιαφέρον της Ελλάδας
Η Ελλάδα έχει άμεσο ενδιαφέρον για την κατάσταση στη Λιβύη, διότι όσο παραμένει στα πράγματα η πλευρά Σάαρατζ που στηρίζεται από την Άγκυρα και έχει υπογράψει το Τουρκολιβικό μνημόνιο, τόσο η Άγκυρα θα έχει ένα ακόμη μέσο πίεσης για να διεκδικήσει περισσότερα έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.