Πολιτική

LIVE η συνέντευξη Τύπου Τσίπρα στη ΔΕΘ - Τα βασικά σημεία


Διευκρινίσεις για τις χθεσινές του εξαγγελίες δίνει ο πρωθυπουργός στην εν εξελίξει συνέντευξη Τύπου με την οποία ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της τριήμερης παρουσίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ.

LIVE μετάδοση της συνέντευξης του πρωθυπουργού από το Βελλίδειο:

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Ερωτηθείς για τον χρόνο των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: Η οικονομία πηγαίνει καλά, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για να πάει ακόμα καλύτερα η οικονομία. Βασική στρατηγική μου επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Το δίλημμα για τις επόμενες εκλογές είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω, στις σπατάλες και τη διαπλοκή.

Σημαντικές πιθανότητες να μην κοπούν οι συντάξεις

Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και έχει αυστηρή επιτροπεία, είναι όμως χώρα της Ευρωζώνης. Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης παραδίδουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο στην Ε.Ε. προκειμένου να εξεταστεί αν επιτυγχάνονται οι στόχοι. Αυτό που περιέγραψα χτες συμβαίνει με όλες τις χώρες, που βγάζουν προϋπολογισμούς. Το ίδιο γίνεται και με την Ιταλία. Εμείς θα καταθέσουμε τον δικό μας έχοντας καλύτερη εικόνα για την επίτευξη τους στόχου για πλεόνασμα 3,5%, οπότε πιστεύω πως θα αναιρεθεί το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ για την εφαρμογή του πακέτου των περικοπών.

Δεν θα πάρουμε σε καμία περίπτωση σε μέτρα που θα άρουν την δημοσιονομική εξυγίανση ή τον πυρήνα μεταρρυθμίσεων όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, που μας έδωσε το υπερπλεόνασμα.

Η περικοπή στις συντάξεις δεν θα έχει καμία επίπτωση στη δομή, θα το εξηγήσουμε κι αυτό στους εταίρους μαζί με τα άλλα επιχειρήματα και πιστεύω ότι έχουμε σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει.

Ερωτηθείς για το τί θα γίνει με το αφορολόγητο ο πρωθυπουργός απάντησε: Κάθε χρόνος στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο. Εκτίμηση μας είναι ότι θα είμαστε πάνω από τον στόχο και το 2020. Ωστόσο, επειδή έχουμε και εκλογές πριν το 2020, η μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου θα εξαρτηθεί και από αυτό. Θέση της αντιπολίτευσης είναι οι περικοπές. Πολύ φοβάμαι ότι το νεοφιλελεύθερο σχέδιο του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να εφαρμοστεί δίχως την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίσει στα μνημόνια και στο ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής.

Και πρόσθεσε: Σχεδιάζουμε το πλαίσιο της χώρας μέσα σε ασφαλές πλαίσιο. Ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στα μνημόνια και το ΔΝΤ.

Ερωτηθείς για την επιστροφή των θεσμών ο πρωθυπουργός σημείωσε: Οι στόχοι θα επιτυγχάνονται, αλλά ο τρόπος που θα επιτυγχάνονται είναι δική μας υπόθεση, αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή. Φυσικά και θα έρθουν οι θεσμοί, όπως και σε άλλες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα. Εμείς θα συζητάμε λίγο πιο τακτικά με τους θεσμούς, γιατί οι άλλες χώρες δεν έχουν χρέος 180%.

Εφικτά όσα εξαγγείλαμε, η οικονομία πάει καλά

Αναφερόμενος στις χθεσινές εξαγγελίες ο Αλέξης Τσίπρας είπε: Με ενοχλεί ο όρος παροχολογία. Είναι οι ελάχιστες ελαφρύνσεις. Από πέρσι είχα πει πως θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο. Το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλα χθες και αφορά τα επόμενα χρόνια είναι ισορροπημένο και ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία.

Όσα εξαγγείλαμε χθες είναι απολύτως εφικτά, δεν αποτελούν πισωγύρισμα. Δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό. Μόνο κάποια μέτρα που είναι απαραίτητα για να ελαφρύνουμε όσους σήκωσαν τα βάρη.

Σημείωσε ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια πραγματικότητα και όχι επικοινωνιακό εύρημα ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και για κοινωνικό μέρισμα.
Χτίσαμε «μαξιλάρι» ρευστότητας που διασφαλίζει όταν η Ελλάδα δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές για 2,5 χρόνια. Έχουμε την πολυτέλεια για τα επόμενα 2,5 να μην απασχολεί αν οι αγορές βρίσκονται στην «κατάλληλη στιγμή». Αν δεν είχαμε χτίσει το «μαξιλάρι» ρευστότητας, σήμερα θα είχαμε οδηγηθεί σε αυτό που εύχεται η αντιπολίτευση, σε ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο.

Βγήκαν την προηγούμενη Δευτέρα ορισμένοι, και ο κ. Μητσοτάκης, να αποδώσουν το «τσίμπημα» στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου στις παροχές –έτσι αναφέρουν τις ελαφρύνσεις- που θα ανακοίνωνα στη ΔΕΘ. Στο τέλος της εβδομάδας υποχώρησε η απόδοση κατά 50 μονάδες βάσης. Δηλαδή θα έπρεπε να κάνουμε περισσότερες εξαγγελίες σύμφωνα με αυτήν τη λογική.

Όσον αφορά στην ισχύ των μέτρων που εξήγγειλε το Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν μέχρι τέλους του 2018 προκειμένου να εφαρμοστούν από 1/1/2019. Εξαίρεση ο ΕΝΦΙΑ, γιατί δεν θέλουμε μόνο σταδιακή μείωση, αλλά δομική αλλαγή του. Ο σχεδιασμός για την ΕΝΦΙΑ είναι να μην είναι ένα λαϊκό χαράτσι, αλλά να αφορά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.Αν ο κ. Μητσοτάκης έχει σχέδιο να τα ακυρώσει αυτά και να εφαρμόσει σχέδιο Πινοσέτ, ας το πει.

Για το χρέος και την πιστοληπτική γραμμή

Με το χρέος έχουμε «καθαρό διάδρομο» χαμηλών αποπληρωμών μέχρι το 2032 είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: Το χρέος μας καθίσταται πλέον βιώσιμο. Αυτό αναγνωρίζεται από τις αγορές και το βλέπουμε και με επενδυτές που σπεύδουν στην Ελλάδα. Η πιστοληπτική γραμμή δεν θα εξασφάλιζε τον ιδιωτικό τομέα. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες μειώνονται.

Δεν καταλαβαίνω γιατί θα ήταν σημαντικό για τον ιδιωτικό τομέα η χώρα να συνεχίσει να βρίσκεται σε μνημόνια, γιατί αυτό είναι η πιστολητπική γραμμή, ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο είπε και συνέχισε: Δεν καταλαβαίνω γιατί θα ήταν σημαντικό για τον ιδιωτικό τομέα η χώρα να συνεχίσει να βρίσκεται σε μνημόνια, γιατί αυτό είναι η πιστολητπική γραμμή, ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο.

Για τις επενδύσεις και την ανεργία

Το ενδιαφέρον για τις επενδύσεις στην Ελλάδα είναι πραγματικά μεγάλο είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: Το ρεκόρ επενδύσεων του 2017 πιστεύουμε ότι θα το επαναλάβουμε. Δίνουμε μια καθημερινή μάχη με τη γραφειοκρατία για να ξεκολλήσουν πρότζεκτ που είναι ώριμα.

Με αφορμή τις επενδύσεις και αναφερόμενος στο θέμα των μεταρρυθμίσεων τόνισε ότι αυτές είναι σαν το ποδήλατο, όταν σταματάς να κάνεις πετάλι, πέφτεις. Μόνο εμείς μπορούσαμε να κάνουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Δεν προχώρησαν οι προηγούμενοι, γιατί είχαν δεσμεύσεις διαπλοκής. Εμείς ενοποιήσαμε τα ασφαλιστικά ταμεία, εμείς εκσυγχρονίσαμε τη δημόσια διοίκηση. Βεβαίως είπε ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνουμε ακόμα πολλά για τη Λερναία Ύδρα, τη γραφειοκρατία. Για τη γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης.

Αναφερόμενος στην ανεργία ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: Δεν πανηγυρίζουμε για το 19% της ανεργίας. Αλλά έχουμε σταθερή αποκλιμάκωση που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Ο στόχος που έθεσα είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να γίνουμε χώρα – πρότυπο και η ανεργία να πέσει στο 10%.

Στόχος είναι να σταματήσουμε τη διαρροή και οι νέοι επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης να επιστρέψουν στην Ελλάδα, τους χρειαζόμαστε σημείωσε αναφερόμενος στο φαινόμενο του brain drain.

Πυρά κατά Μητσοτάκη: Κοροϊδεύει τους πολίτες για το Σκοπιανό

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπέρ της σύνθεσης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Ξαφνικά κρατά μια στάση πολιτικού αμοραλισμού με μοναδικό γνώμονα τη διατήρηση της σταθερότητας στο εσωτερικό του κόμματός του. Τζάμπα μαγκιά να λέει ο κ. Μητσοτάκης στο εξωτερικό πως εμείς δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία, αλλά θα την εφαρμόσουμε. Ο κ. Μητσοτάκης παίζει με τα εθνικά θέματα και είναι επιζήμιος για τη χώρα.

Στάση αρχής η θέση του Καμμένου στο Σκοπιανό, δεν θα υπονομεύσει την οικονομία

Εκτιμώ τη στάση αρχής του Π. Καμμένου αν και διαφωνώ απόλυτα μαζί του. Όμως η λύση που θέλει ο Π. Καμμένος δεν θα ήταν ποτέ εφικτή, με βάση τους διεθνείς συσχετισμούς, όσο κι αν όλοι τη θέλαμε.

Έχουμε σήμερα λύση που δίνει μια προοπτική σημαντική για τη χώρα, ας μη λειτουργούμε σαν να έχουμε το κεφάλι μας στην άμμο. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πάντως ότι ο Π. Καμμένος δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.

Σημαντική η συμφωνία των Πρεσπών - Κανείς δεν μας πίεσε

Αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει ελεύθερα την άποψη του, είπε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

"Θα ήμουν ο τελευταίος που θα έφερνα αντίρρηση στο δικαίωμα των πολιτών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους, άλλωστε έχω κατηγορηθεί ότι μπήκα στην πολιτική ως διαδηλωτής. Ωστόσο το χθεσινό συλλαλητήριο πήρε χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία, είχε ποιοτική διαφορά από προηγούμενα. Να απευθυνθώ στους πολίτες που έχουν ευαισθησίες στα εθνικά θέματα και να πω ότι κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους" σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε επίσης ότι έχουμε μια σημαντική συμφωνία που θα δώσει μια σημαντική ώθηση στη Θεσσαλονίκη. Διασφαλίζει πλήρως την ιστορική παρακαταθήκη. Ανοίγει τον δρόμο στη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης και ανοίγει τον δρόμο στην Ελλάδα να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων.

Είπε ότι παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων μας, ορισμένες φορές περνά τα πλαίσια, παρακολουθούμε και θα πρέπει παρότι είναι πριν το δημοψήφισμα τους, να μην υπερβαίνουν τα πλαίσια αλλά να βρίσκονται στα πλαίσια όλων όσων έχουμε συμφωνήσει.

Ερωτηθείς αν δέχτηκε πιέσεις από το εξωτερικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ότι «ουδείς μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό, ουδείς μας πίεσε για το ζήτημα αυτό», επισημαίνοντας ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές διαχρονικά, αλλά και του ίδιου και του ΥΠΕΞ στον οποίο οφείλεται αυτή η επιτυχία. «Αδράξαμε τη μεγάλη ευκαιρία που έδωσε η πολιτική αλλαγή στη γείτονα χώρα», τόνισε.

Προσέθεσε ότι είναι μια εξέλιξη που ικανοποιεί τη διεθνή κοινότητα γιατί είναι βήμα προς την ειρήνη, τον διάλογο και τη συνεργασία. Σημείωσε ότι αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβεβαίωσε δε ότι αν υπήρχε η οποιαδήποτε πίεση σε ζητήματα που θα ήταν μη επωφελή για τη χώρα, «δεν υπήρχε περίπτωση να ενδώσουμε».

Τα προηγούμενα χρόνια στην ΠΓΔΜ είχαμε έναν εθνικιστή που ήθελε να κλέβει στην ιστορία του ελληνικού λαού. Όταν εξελέγη μια κυβέρνηση που ήταν ανοιχτή στο διάλογο, σπεύσαμε να αδράξουμε την ευκαιρία. Πρώτη φορά επιτυγχάνεται συμφωνία για αλλαγή ονόματος σε καιρό ειρήνης, χωρίς εντάσεις.

Σε ερώτηση για παρέμβαση των ΗΠΑ ο πρωθυπουργός είπε: Το ερώτημά σας μάλλον να το απευθύνετε στον κ. Ζάεφ. Η ενεργοποίηση του διπλωματικού παράγοντα των ΗΠΑ μπορεί να αφορά χώρες όπου αυτό παίζει ρόλο. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, υποδείξεις δεν δέχεται από κανέναν.

Για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών

«Πιστεύω ότι όλοι σήμερα έχουν καταλάβει ότι η μεταρρύθμιση αδειοδότησης των καναλιών ήταν αναγκαία», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Εξορθολογίζουμε τα πράγματα, προχωρήσαμε σε μια αναγκαία μεταρρύθμιση, είπε και σχολίασε πως «η αντιπολίτευση με τη στάση της απέδειξε ότι αυτό που ξέρει πάρα πολύ καλά να κάνει είναι το παιχνίδι της διαπλοκής με τα οικονομικά συμφέροντα».

Για την πυρκαγιά στο Μάτι

Ερωτηθείς για την φονική καταστροφή στο Μάτι ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι διεξάγεται έρευνα από τη Δικαιοσύνη και πρόσθεσε: Έσπευσα να καλέσω έναν διακεκριμένο εμπειρογνώμονα στο εξωτερικό, τον κ. Γκολντάμερ, να συντάξει πόρισμα.

«Συνιστώ στην αξιωματική αντιπολίτευση να πάψει να παίζει το παιχνίδι της τυμβωρυχίας και της δημιουργίας πολιτικής υπεραξίας πάνω σε μια εθνική τραγωδία», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας για τη στάση της ΝΔ σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι.

«Συνιστώ στην αξιωματική αντιπολίτευση να πάψει να παίζει το παιχνίδι της τυμβωρυχίας και της δημιουργίας πολιτικής υπεραξίας πάνω σε μια εθνική τραγωδία», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας για τη στάση της ΝΔ σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι.

Σε έτερη ερώτηση για το αν γνώριζε πως υπήρχαν νεκροί κατά τη σύσκεψη, το βράδυ της πυρκαγιάς στο Μάτι ο πρωθυπουργός είπε: Η κριτική στη Δημοκρατία είναι απαραίτητη, αλλά υπάρχει ένα όριο το οποίο, αν ξεπεράσει κανείς, η κριτική παίρνει το χαρακτήρα μιας προπαγάνδας που τελικά είναι επωφελής γι’ αυτόν που τη δέχεται. Θα ήμασταν πολύ ανόητοι αν το βράδυ της τραγωδίας, είχαμε μέλημα να κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς να τους κρύψεις τους νεκρούς; Οι νεκροί ούτε κρύβονται, αλλά ούτε και εικάζονται.

Και συνέχισε: Με δική μου εντολή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -για πρώτη φορά- ανακοίνωσε λίγες ώρες αργότερα τον αριθμό των επιβεβαιωμένων έως τότε νεκρών. Τι νόημα έχει η διαρκής και επαναλαμβανόμενη κατηγορία ότι προσπαθήσαμε να τους κρύψουμε;

Για ενδεχόμενη επίσκεψη στη Ρωσία

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επίσκεψής του στη Ρωσία ο πρωθυπουργός τόνισε: Έχω πρόσκληση να επισκεφθώ τον κ. Πούτιν εντός 2018. Περάσαμε μια κρίση στις σχέσεις μας, δώσαμε τα μηνύματα που έπρεπε να δώσουμε, τώρα εργαζόμαστε για αποκατάσταση.

Για τον ΠτΔ

Ερωτηθείς σχετικά, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: Έχουμε έναν εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν βλέπω τον λόγο να συζητάμε για εκλογή Προέδρου.

Για το φάρμακο

Σε ερώτηση για το φάρμακο ο Αλέξης Τσίπρας είπε: Αμαρτωλή υπόθεση ο χώρος του φαρμάκου στην Ελλάδα. Θα υπάρξει αύξηση δαπανών για το φάρμακο. Έχουν ήδη δρομολογηθεί διαρθρωτικά μέτρα για έλεγχο ζήτησης-κόστους. Μέλημά μας η στήριξη της εγχώριας Βιομηχανίας Φαρμάκου.

Για τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, στην Αλεξανδρούπολη

Ερωτηθείς σχετικά ο πρωθυπουργός είπε ότι η πλωτή δεξαμενή υγροποίηση αερίου FSRU θα προχωρήσει μέσα στο 2019 και θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή. Ο αγωγός IGB θα βοηθηθεί από αυτό το έργο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα