Στην Ολομέλεια της Βουλής έχει μεταφερθεί η «μάχη» για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και τη συγκρότηση του ΕΣΡ με αφορμή τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση και η οποία προβλέπει αναστολή του άρθρου 2Α του νόμου Παππά.
Ο υπουργός Επικρατείας θα καταθέσει νομοθετική βελτίωση στην εν λόγω τροπολογία ,η οποία αναστέλλει την ισχύ του επίμαχου άρθρου 2Α, με κεντρικό στόχο, να «ακυρώσει» τις ενστάσεις της Νέας Δημοκρατίας και να βγάλει από το τέλμα τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία δεν είναι διατεθειμένη να συναινέσει και θα επιλέξει να διατηρήσει σκληρή στάση στην συζήτηση για την τροπολογία. Μικτή εικόνα αναφορικά με την αποδοχή της εν λόγω τροπολογίας, υπάρχει στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς εξέφρασε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ την επιμονή του για στην εφαρμογή του νόμου 4339/2015 και τις τέσσερις άδειες. Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει εντολή να βρεθεί κοινός τόπος με τη ΝΔ προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να ξεπεραστεί ο σκόπελος που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, ο Νίκος Παππάς ρίχνει και άλλο λάδι στην φωτιά της σύγκρουσης με την ΝΔ μετά από σειρά δηλώσεων όπου ανέφερε ότι έχουν γίνει λάθη από την κυβερνητική πλευρά.
Τι περιλαμβάνει η τροπολογία
Η νομοθετική βελτίωση στην επίμαχη τροπολογία για την αναστολή του άρθρου 2Α του νόμου Παππά, αποτελεί επί της ουσίας την επισύναψη μιας επιπρόσθετης παραγράφου η οποία ορίζει ότι για το ζήτημα του αριθμού των εκπεμπόμενων καναλιών, για την απόφαση δηλαδή, απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.
Με την εν λόγω τροποποίηση η κυβέρνηση θέλει να καταδείξει ότι είναι διαλλακτική και ακολουθεί τον δρόμο της «συμμόρφωσης»-βάση της απόφασης του ΣτΕ- θέτοντας το ΕΣΡ στον πυρήνα των αποφάσεων σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες.
Ωστόσο παράλληλα-όπως ισχύει στο άρθρο 2Α- διατηρεί την αρμοδιότητα του υπουργού Επικρατείας για το ζήτημα του αριθμού των εκπεμπόμενων καναλιών, βάζοντας στο ΕΣΡ στο «παιχνίδι» της τελικής απόφασης. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι διττός: Να απομπλέξει το μείζον θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ αλλά και να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο.
Ανένδοτη η ΝΔ-Ζητάει πλήρη κατάργηση
Το εγχείρημα της κυβέρνησης για άρση του αδιεξόδου, με «εργαλείο» τη νομοθετική βελτίωση, αναμένεται να απορριφθεί εκ νέου από τη Νέα Δημοκρατία, κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ΝΔ παραμένει αμετακίνητη στην θέση της για πλήρη κατάργηση του νόμου Παππά, ενώ μία γεύση από τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενόψει της σημερινής συζήτησης, έδωσε ήδη ο εκπρόσωπος Τύπου Γ.Κουμουτσάκος.
«Δεν συζητάμε μερεμέτια, μικροδιορθώσεις, διότι το σύνολο του νομοθετήματος Παππά, το σύνολο των 15 άρθρων, έχει συγκεκριμένη αρχιτεκτονική και κυρίως μία συγκεκριμένη λογική, μια λογική που εκπέμπει αυταρχισμό και διάθεση ελέγχου του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
Κυβερνητικός στόχος η «απομόνωση» της ΝΔ
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των υπολοίπων κομμάτων στη συζήτηση στην Ολομέλεια. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι εξαιτίας του «βέτο» της ΝΔ, η νέα προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου δεν θα επιτύχει. Ωστόσο αυτό που κρίνεται σε πολιτικό επίπεδο, είναι αν υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης με τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Αν συμβεί αυτό, τότε θα επιβεβαιωθεί η πολιτική απομόνωση της Νέας Δημοκρατίας, στο ζήτημα του ΕΣΡ και των τηλεοπτικών αδειών.
Οι θέσεις των υπολοίπων κομμάτων
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα δηλώσει θετική στην τροπολογία, εξαπολύοντας όμως και πάλι «πυρά» κατά του κ.Παππά. Στο Ποτάμι η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση της Ενωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Υπέρ της τροπολογίας με την οποία αναστέλλεται το επίμαχο άρθρο Α2 του νόμου Παππά θα ψηφίσουν όπως είναι φυσικό οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Κατά θα ψηφίσει το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.