Πολιτική

Λιβανός: Θα στηρίξουμε τον κλάδο της κτηνοτροφίας με κάθε μέσο


Την πρόθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να στηρίξει τον κλάδο της κτηνοτροφίας με κάθε δυνατό μέσο, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, Σπήλιος Λιβανός κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την κτηνοτροφία που έγινε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, λέγοντας ότι στο Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας μας για τη νέα ΚΑΠ το 73% των συνδεδεμένων ενισχύσεων κατευθύνεται στην κτηνοτροφία και στην παραγωγή ζωοτροφών.

«Και μόνο η υλοποίηση μιας χωριστής εκδήλωσης για την κτηνοτροφία αποτυπώνει τη μεγάλη σημασία που δίνουμε στον κλάδο αυτό. Γιατί οι Έλληνες κτηνοτρόφοι αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης για ολόκληρη την εθνική οικονομία, αφού από το δικό τους κόπο παράγονται εκλεκτά προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ, όπως η ΦΕΤΑ, η ναυαρχίδα των ΠΟΠ-ΠΓΕ» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πρόσθεσε: «αποτελούν, όμως, και πυλώνα στήριξης του έθνους, αφού παραμένουν στην ελληνική ύπαιθρο, στα βουνά μας, φυλάττοντας Θερμοπύλες. Το ΥΠΑΑΤ λοιπόν, στήριξε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει εμπράκτως την ελληνική κτηνοτροφία».

Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση των ελέγχων από τους αρμόδιους οργανισμούς του ΥΠΑΑΤ σημειώνοντας πως για πρώτη φορά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 250.000 ευρώ και 160.000 ευρώ, ενώ υπήρξε και ανάκληση αδειών σε εταιρίες που δεν τηρούσαν τους κανόνες παραγωγής φέτας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι έλεγχοι είχαν ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να δουν αύξηση στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος από το 0,80 ευρώ στο 1,30 ευρώ το κιλό.

Μιλώντας για το νέο νόμο για τα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο διάστημα, ο κ. Λιβανός υπογράμμισε ότι είναι «ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που κλείνει τα παραθυράκια, διορθώνει αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, προβλέπει αυστηρές και ουσιαστικές κυρώσεις σε όσους παραβαίνουν τους κανόνες παραγωγής των προϊόντων ΠΟΠ».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έκανε αναφορά στις χρόνιες εκκρεμότητες που επιλύθηκαν φέρνοντας ως παράδειγμα, μεταξύ άλλων, το νόμο 4859/2021 για τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων καθώς και τη μείωση του προστίμου διατήρησης αυθαίρετων κτιρίων από 20% σε 5%, που όπως είπε είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί «ανάσα σε χιλιάδες κτηνοτρόφους μας».

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του κόστους παραγωγής στον κτηνοτροφικό κλάδο, ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι:

- Νομοθετήσαμε τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6% από 13%,

- Καλύψαμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτική αγροτικά τιμολόγια από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο.

- Επιδοτούμε τα αγροτικά τιμολόγια για τον Ιανουάριο κατά 50% του αυξημένου κόστους.

- Έχουμε αναστείλει την καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με μεσαία τάση.

- Εφαρμόζουμε από φέτος για πρώτη φορά μετά το 2016, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς και τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους, εκπληρώνοντας μια εμβληματική προεκλογική μας δέσμευση.

Αναφέρθηκε επίσης στα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει το ΥπΑΑΤ για τους κτηνοτρόφους προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια για επενδύσεις. Όπως είπε μεταξύ άλλων, χθες βγήκε η πρόσκληση της βιολογικής κτηνοτροφίας και γεωργίας, ύψους 490 εκατ. ευρώ, επιπλέον, θα τρέξουν τους επόμενους μήνες τα Σχέδια Βελτίωσης, ύψους 180 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σημείωσε ότι δόθηκε παράταση έως τις 31/12/2022 για τη δυνατότητα λήψης δανείων έως 25.000 ευρώ, χωρίς την υποχρέωση προσκομιδής ασφαλιστικής ενημερότητας, ενώ ιδρύθηκε και το Ταμείο Μικροπιστώσεων, ύψους 21,5 εκατ. ευρώ, από κοινού με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, απ΄ όπου θα μπορούν οι κτηνοτρόφοι να λάβουν δάνεια έως 25.000 ευρώ με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια.

Για το τρέχον έτος ο κ. Λιβανός δήλωσε ότι θα συνεχισθεί η υλοποίηση καινοτόμων αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ ο κ. Λιβανός δήλωσε ότι έχουν προγραμματιστεί:

- 490 εκατ. ευρώ για Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία,

- 180 εκατ. ευρώ για τα Σχέδια Βελτίωσης,

- 150 εκατ. ευρώ για την Απονιτροποίηση των εδαφών,

- 90 εκατ. ευρώ για τη Δάσωση Γεωργικών Γαιών,

- 80 εκατ. ευρώ για τους Γεωργικούς Συμβούλους,

- 45 εκατ. ευρώ για την Ευζωία Ζώων,

- 41 εκατ. ευρώ για την Ενίσχυση της Ποιότητας στην παραγωγή,

- 460 εκατ. ευρώ για Εξισωτική Αποζημίωση,

- 417 εκατ. ευρώ σε λοιπά προγράμματα.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις