Με Άποψη

Λιγότερο ΔΝΤ


 Μετά  από 8 χρόνια καταλυτικής παρουσίας στην Ελλάδα, με καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση δημοσιονομικής πολιτικής και στη επιβολή μέτρων αυστηρής λιτότητας, το ΔΝΤ «πηγαίνει στην άκρη». Δεν αποσύρεται εντελώς, αλλά περιορίζεται σε  τεχνικό-συμβουλευτικό ρόλο, συμβολικού παρά ουσιαστικού χαρακτήρα.

Μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού (υψηλότοκου) μέρους των δανείων του ΔΝΤ,  είναι μια κίνηση ιδιαίτερης οικονομικής και πολιτικής  σημασίας. Αξιολογείται ήδη και επικροτείται από τις αγορές, που οδηγούν τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η αποδοχή από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ του ελληνικού αιτήματος για πρόωρη αποπληρωμή, είναι ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα. Ολοκλήρωσε με επιτυχία την προσπάθειας δημοσιονομικής εξγίανσης και είναι πλέον σε θέση να δανείζεται  από τις χρηματαγορές – και μάλιστα με καλούς όρους (χαμηλά επιτόκια)..

Η πρόωρη εξόφληση δεν θα μειώσει τον δανεισμό της χώρας, αλλά θα τον καταστήσει φθηνότερο: Γλιτώνουμε περίπου 190 εκατ. ευρώ ετησίως σε τόκους. Αν τα χρήματα αυτά τα δανειστούμε τώρα από τις αγορές με έκδοση τριετούς ομολόγου, υπολογίζεται ότι το δημοσιονομικό όφελος από τη διαφορά επιτοκίων θα είναι περί τα 95-105 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πέρα από το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει,   εξίσου σημαντική είναι η επίδραση  στις αγορές. Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων κρατικών χρεογράφων, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για φτηνότερο δανεισμό στο άμεσο μέλλον.

Ανάλογη θα είναι η επίδραση στο χρηματιστήριο και στο επιχειρηματικό πεδίο, με επιτάχυνση της εισροής ξένων κεφαλαίων.
Υπάρχει όμως και πολιτική διάσταση στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ: Περιορίζεται ο ρόλος του και μειώνεται σημαντικά η ισχύς της παρέμβασής του στις ελληνικές υποθέσεις. Η μεταμνημονιακή εποπτεία μεταφέρεται στην ενωμένη Ευρώπη και στα όργανά της, στα οποία συμμετέχουμε ως ισότιμο μέλος.

Το ΔΝΤ θα συνεχίσει βέβαια να συντάσσει εκθέσεις και να διατυπώνει απόψεις για την ελληνική οικονομία. Δεν θα έχει όμως δυνατότητα επιβολής των απόψεων του.

Διαβαστε επισης