ΕΥΖην

Λίγο κρασί, λίγο σινεμά κι έπειτα κουβέντα: Πώς οι κάτοικοι της Βέροιας αγάπησαν τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο


Κάθε Πέμπτη, στη Βέροια, οι κάτοικοι περιμένουν το εβδομαδιαίο ραντεβού τους. Συναντώνται στο σινεμά, για την προβολή μιας ευρωπαϊκής ταινίας, απολαμβάνουν ένα ποτήρι κρασί και στο τέλος κουβεντιάζουν μεταξύ τους και με έναν σκηνοθέτη, παραγωγό, ηθοποιό ή άνθρωπο του καλλιτεχνικού χώρου, που είναι ο προσκεκλημένος της βραδιάς. Εκείνος συντονίζει τη συζήτηση πάνω στην ταινία και την πλοκή ενώ ζητά τις απόψεις του κοινού, τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς του.

Οι κινηματογραφόφιλοι -και όχι μόνο- της Βέροιας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του τοπικού κινηματογράφου -και στις χειμερινές αίθουσες και στο θερινό σινεμά- και αγκάλιασαν με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία.

Το παράδειγμα της Βέροιας είναι ενδεικτικό της δυναμικής που μπορεί να δημιουργηθεί σε μια περιοχή που βρίσκεται μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα, με σκοπό να δώσει έμφαση σε πολιτιστικά αγαθά, να αναπτύξει υπηρεσίες και να βοηθήσει την πόλη να αναπτυχθεί προς την κατεύθυνση αυτή, μεταφέροντας το μήνυμα ότι ο κινηματογράφος δεν εγκλωβίζεται μόνο στις μεγάλες πόλεις.

«Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τον κόσμο είναι πολύ θετικά», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιδιοκτήτρια του κινηματογράφου «Σταρ» στη Βέροια και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Ιφιγένεια Βλαχογιάννη. Η ίδια ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση με τον αδελφό της Θωμά Βλαχογιάννη, που είναι μέλος της Κινηματογραφικής Ένωσης Βορείου Ελλάδος. Συνέχισαν την παράδοση που κρατάει από το 1953, όταν ο παππούς της δημιούργησε τον κινηματογράφο και προσπάθησαν να του δώσουν μια νέα πνοή.

«Ο κινηματογράφος μας είναι μέλος των Europa Cinemas, του Δικτύου, δηλαδή, των Ευρωπαϊκών Κινηματογράφων. Αυτό ς ημαίνει ότι παίζουμε έναν αριθμό ευρωπαϊκών ταινιών, στις οποίες το κοινό έχει πια εκπαιδευτεί και είναι αλήθεια πως δεν είναι εύκολο να συνηθίσει ο κόσμος να παρακολουθεί ευρωπαϊκές ταινίες. Την περασμένη χρονιά καθιερώσαμε μια μέρα την εβδομάδα, με μειωμένη τιμή εισιτηρίου, να προβάλλεται μια ευρωπαϊκή ταινία, συνοδεία κρασιού που προσφέρεται δωρεάν και με την κινηματογραφική κουβέντα που ακολουθεί με τον καλεσμένο της βραδιάς», σημειώνει η κ. Βλαχογιάννη και τονίζει ότι «οι Πέμπτες ήταν οι μέρες που η συγκεκριμένη αίθουσα ήταν γεμάτη». Παράλληλα αναφέρει ότι η προσπάθεια αυτή διακόπηκε όταν έμειναν κλειστές οι κινηματογραφικές αίθουσες για 18 μήνες λόγω πανδημίας, ωστόσο τονίζει ότι επανήλθε το καλοκαίρι στο θερινό σινεμά και υπάρχει όλη η διάθεση για τη συνέχισή της τη νέα χρονιά, με τα νέα δεδομένα που θα διαμορφωθούν.

Ευρωπαϊκή κοινή δράση για τη διασύνδεση κινηματογράφων σε τοπικές κοινότητες

Η πρακτική που εφαρμόστηκε στη Βέροια παρουσιάστηκε εντός της εβδομάδας στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής δράσης που φέρει τον τίτλο «Connecting Cinemas Lounge» και στέλνει το μήνυμα «Watch, don't stand so close to me - (Παρακολούθησε, μην στέκεσαι τόσο κοντά μου). Θα πραγματοποιηθεί δε στη Θεσσαλονίκη, στο Μουσείο Κινηματογράφου. Πρόκειται για μια διοργάνωση του Έλληνα εταίρου του προγράμματος (Κινηματογράφος «Σταρ» Βέροιας), με τη συμμετοχή των ξένων εταίρων, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (μέσω του Μουσείου Κινηματογράφου) και του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το θέμα της εκδήλωσης που μεταφέρει έναν ισχυρό συμβολισμό στην εποχή της πανδημίας είναι «Βack to cinema/ Επιστροφή στο σινεμά».

Η δράση, άλλωστε, «Connecting Cinemas Lounge» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Creative Europe- Δημιουργική Ευρώπη» και ειδικότερα του πιλοτικού έργου «Cinemas as Innovation Hubs for Local Communities» (οι κινηματογράφοι ως κέντρα καινοτομίας για τις τοπικές κοινότητες), που έχει στόχο τη στήριξη και τη διασύνδεση πολιτιστικών κέντρων, κινηματογράφων με επίκεντρο τις κινηματογραφικές αίθουσες, σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται πιο μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα έτσι ώστε να δοθεί έμφαση στα πολιτιστικά αγαθά και στις υπηρεσίες που μπορούν να αναπτύξουν για να υποστηρίξουν από την πλευρά τους και επιπλέον πολιτιστικές δράσεις.

Η κ. Βλαχογιάννη τονίζει χαρακτηριστικά: «στην Ελλάδα είμαστε οι μοναδικοί που συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 46 πρότζεκτ που υποβλήθηκαν πριν 1,5 χρόνο, μέσω της "Δημιουργικής Ευρώπης", επελέγησαν 5 προς υλοποίηση και ανάμεσα σε αυτά ήταν και το δικό μας».

«Περιμένουμε τους συνεργάτες μας από το εξωτερικό και από άλλα πολιτιστικά κέντρα και κινηματογράφους του εξωτερικού. Αυτή τη στιγμή είναι στην Κροατία, για την εκδήλωση που έγινε, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα λόγω κορονοϊού, σε ένα κάστρο της περιοχής ενώ αύριο θα γίνει η δική μας εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη ενώ θα υπάρξουν και κάποιες ξεναγήσεις και προβολές στη Βέροια», προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, επιβεβαιώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στον κινηματογραφικό χώρο σε πολλές επαρχιακές πόλεις και τονίζει: «η Περιφέρεια έχει αποφασίσει να υποστηρίξει την κινηματογραφική παραγωγή και συνολική δραστηριότητα και το αποδεικνύει. Στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και όρεξη για δουλειά, γίνονται καλές δουλειές και έχουμε και την ευκαιρία στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου να αναδείξουμε και αυτές τις νέες δυνάμεις που παρουσιάζονται στην περιοχή μας».

Πρωτοβουλίες και για τα παιδιά

Την ίδια στιγμή αναπτύσσονται πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση εκδηλώσεων στις κινηματογραφικές αίθουσες με τη συμμετοχή όλης της οικογένειας και ιδιαίτερα των παιδιών. «Ο κινηματογράφος δεν είναι μόνο ένας απλός χώρος συνάθροισης κοινού αλλά ένας χώρος διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους, ένας χώρος που θα έρθει η οικογένεια με το παιδί, το παιδί θα συμμετάσχει σε κάποιο εργαστήριο που θα διοργανώσουμε ή απλώς θα κάνει το πάρτι του», σχολιάζει και υπογραμμίζει ότι «τα παιδιά ανταποκρίνονται σε αυτές τις πρωτοβουλίες με περισσότερο ενθουσιασμό από τον καθένα ενώ είναι το καλύτερο κοινό στις αίθουσες, χειμερινές ή θερινές».

Διαβαστε επισης