Πολιτική

Λίγα βήματα από τη συμφωνία


Με «περίπου κλεισμένα» δύο από τα τέσσερα βασικά θέματα – αφορολόγητο και συντάξεις – η μαραθώνια διαπραγμάτευση με τους δανειστές συνεχίζεται εξ αποστάσεως. Στόχος είναι πλέον η επίτευξη συγκλίσεων στο εργασιακό και στα ενεργειακά, για να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των Θεσμών στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν – μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Η συνέχιση των διαβουλεύσεων μπορεί να αποφέρει μία τεχνική συμφωνία για την επικαιροποίηση του μνημονίου με την ΕΕ και την προσυπογραφή ενός κειμένου για το νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ (MEFP), πριν από την άτυπη υπουργική σύνοδο της 7ης Απριλίου στην Μάλτα.

Τα εργασιακά παραμένουν το μεγαλύτερο «αγκάθι», ενώ η προσπάθεια του πρωθυπουργού να εκμαιεύσει κάποια δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών για το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» δεν φαίνεται να αποδίδει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Συγκλίσεις και αισιοδοξία

Στην Αθήνα πάντως επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία και  διατυπώνονται εκτιμήσεις ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης». Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι τα εργασιακά θα διευθετηθούν τελικά με αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο  και όταν επανέλθουν οι  Θεσμοί, θα απομένει μόνον η σύνταξη του τελικού κειμένου με επιμέρους διευθετήσεις.

Κλεισμένη θεωρείται η συμφωνία στα δύο βασικά θέματα που ενδιαφέρουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλαδή τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων κατά τη διετία 2019-2020. Από πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρεται ότι μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες έχουν μείνει «δυο-τρεις εκκρεμότητες» για να διευθετηθούν στις εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις των επομένων ημερών.

Μένει πάντως να  ολοκληρωθεί η συμφωνία για τα μέτρα που πρότεινε το ΔΝΤ να τεθούν σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, αποτελώντας τα βασικά στοιχεία του μνημονίου (Memorandum of Economic and Financial Policies - MEFP), το οποίο θα συνομολογηθεί με το Ταμείο, προκειμένει να παράσχει νέα χρηματοδότηση.

Διαβάστε επίσης: Συμφωνία για συντάξεις - αφορολόγητο

Μικρότερο πακέτο

Οσον αφορά τα συμφωνηθέντα στις τριήμερες συζητήσεις στις Βρυξέλλες δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις από καμία πλευρά, Σύμφωνα με διαρροές, το σενάριο συμφωνίας με το ΔΝΤ προβλέπει μικρή μείωση του «λογαριασμού»  των μέτρων που αρχικά είχε εκτιμηθεί σε 2% του ΑΕΠ (1% από το αφορολόγητο, 1% από τις συντάξεις). Η κυβέρνηση επιδίωκε να περιορισθεί ο στόχος στο 1,7% -1,8% του ΑΕΠ, ώστε να ανοίξει «δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν ηπιότερες μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις. Κατά πληροφορίες, αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό.

Τα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ για το 2019-2020 και τα ισόποσα αντίμετρα που διεκδικεί η Αθήνα μπαίνουν σε κοινή βάση διαπραγμάτευσης.
 Στο πακέτο των φορολογικών μέτρων/αντιμέτρων των 1,8-1,9 δισ. ευρώ με εφαρμογή από το 2019, φέρεται ως κεντρικό σενάριο να παραμένει το αφορολόγητο στα 5.900 ευρώ, για το οποίο όμως ζητούνται αντισταθμίσεις, τόσο με τη μείωση της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης, όσο και με τη μείωση συντελεστών φορολογίας.

Αντικείμενο διαφωνιών αποτελεί  ποιους θα αφορά η μείωση των φορολογικών συντεκλεστών: Τα χαμηλά εισοδήματα θέλει να ελαφρύνει η κυβέρνηση, τις επιχειρήσεις και τα μεσαία-υψηλά εισοδήματα το ΔΝΤ.

Διαφορές υπάρχουν ακόμη για τις περικοπές 1,8-1,9 δισ. ευρώ στις συντάξεις από το 2020, με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, καθώς η ελληνική πλευρά ζητά σταδιακή εφαρμογή του μέτρου.

Οι αγεφύρωτες διαφορές

Στα εργασιακά, ενώ η Κομισιόν συμφωνεί με την κυβέρνηση για την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων υπό όρους και προϋποθέσεις, το ΔΝΤ παραμένει ανυποχώρητο στην άποψη ότι η υπάρχουσα απορρύθμιση της αγοράς πρέπει να διατηρηθεί επ' αόριστον, όσο παραμένουν πολύ υψηλά τα ποσοστά ανεργίας.

Οσον αφορά τις μαζικές απολύσεις, το Ταμείο επιμένει σε αύξηση του μηνιαίου ορίου στο 8%-10% και στην κατάργηση των απαιτούμενων διοικητικών εγκρίσεων.

Στα ενεργειακά, η κυβέρνηση προτείνει να συνεχισθούν οι προσπάθειες μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ με «ήπια» μέσα (δημοπρασίες ΝΟΜΕ και πώληση πελατολογίου) και να διαχωρισθεί η συζήτηση για την πώληση μονάδων, η οποία, με βάση την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είναι πλέον επιβεβλημένη. Η σχετική διαπραγμάτευση προτείνεται να γίνει με την Κομισιόν, που έχει εκδώσει και τη σχετική απόφαση για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη, χωρίς να εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση.