TECHin

LIFE Green Your Move: Οικολογικός Πλοηγός Μετακίνησης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Ο πρώτος ελληνικός οικολογικός πλοηγός μετακίνησης είναι γεγονός. Λέγεται LIFE Green Your Move και τον ανέπτυξε το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου  Θεσσαλίας, για τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες.

"Η βασική του ιδέα είναι να ενώσουμε όλη την Ελλάδα, με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δηλαδή με τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Γιώργος Κ.Δ. Σαχαρίδης, στο πλαίσιο παρουσίασης του πρώτου Ελληνικού Οικολογικού Πλοηγού Μετακίνησης με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς LIFE Green Your Move στην αίθουσα συνεδριάσεων του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Τρικάλων.

Το LIFE Green Your Move (LIFEGYM) όπως τονίστηκε, είναι ένα Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον άξονα για το περιβάλλον - LIFE14 ENV/GR/000611, το Πράσινο Ταμείο και την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Πρόκειται για μια συνεργασία συνολικά 6 εταίρων με επικεφαλής το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και τον επίκουρο καθηγητή Γιώργιο Κ.Δ. Σαχαρίδη, και εταίρους από την Ελλάδα, την Τσεχία και τη Σλοβακία.

"Ο μεγάλος υποστηρικτής της προσπάθειάς μας εδώ και πολλά χρόνια -τρία χρόνια κοντεύει- είναι το υπεραστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων". «Το οποίο», εξήγησε, «μας βοηθάει να καταλάβουμε το πώς δουλεύουν οι αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, αλλά και να δείξει στο κοινό, στους επιβάτες του την εφαρμογή».

Όπως αναφέρθηκε επίσης στην παρουσίαση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα το LIFE Green Your Move χαρτογραφεί αρχικά όλο το δίκτυο των δημόσιων μέσων μεταφοράς (τρένο, προαστιακός, μετρό, τραμ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, τρόλεϊ) σε 16 μεγάλες ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Χαλκίδα, Φλώρινα, Ιωάννινα, Κατερίνη, Κομοτηνή, Λαμία, Λάρισα, Πάτρα, Σέρρες, Θήβα, Τρίκαλα, Βόλο, Ξάνθη και Ρόδο), τα δρομολόγια, τις στάσεις τους, καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία με αυτά. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας δίνοντας παράλληλα βάση και στην νησιωτική περιοχή.

Ο πλοηγός μετακίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς έχει ξεκινήσει να είναι διαθέσιμος από υπολογιστή, κινητά και tablet από το Ιούλιο 2018 ενώ οι μαθηματικοί αλγόριθμοι και τα μοντέλα υπολογισμού των εκπομπών θα ενσωματωθούν στους προσεχείς μήνες σε παρόμοια συστήματα τα οποία βρίσκονται ήδη σε λειτουργία στην Τσεχία, τη Σλοβακία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μελλοντικά αναμένεται όχι μόνο η επέκταση της λειτουργίας του πλοηγού σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες, αλλά και η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού πλοηγού μετακίνησης σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς που σέβεται το περιβάλλον.

Διαβαστε επισης