Πολιτική

Λεπτές ισορροπίες στο χρηματιστήριο


Οι ενδείξεις και οι πληροφορίες ότι οι εκπρόσωποι των δανειστώντηρούν σκληρή στάση στο ξεκίνημα της νέας διαπραγμάτευσης, επιτείνουν την αβεβαιότητα στο ΧΑ, που βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ σταθεροποίησης και διόρθωσης. Νευρικότητα  στις διεθνείς αγορές, έντονες διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια,  ελπιδοφόρα μηνύματα από τη Wall Street, που κινείται ανοδικά καλύπτοντας εν μέρει τις χθεσινές απώλειες.

Πιέσεις εκδηλώνονται στις  αγορές ομολόγων, με πτώση των τιμών των χρεογράφων και αντίστοιχη άνοδο των αποδόσεων. Καταλύτες η αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων της Fed και οι πληθαίνουσες εκτιμήσεις διεθνών οίκων για επερχόμενη "καταιγίδα". .

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η ελληνική αγορά παραμένει σε κρίσιμη καμπή, χωρίς να έχει αποκτήσει τάση μετά από σχεδόν δύο  μήνες συσσώρευσης. Η αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς αναγκάζει τους διαχειριστές  ξένων funds να  τηρούν στάση αναμονής, με αποτέλεσμα ο τζίρος στο ΧΑ να είναι περιορισμένος. Ο συνολικός ήταν σήμερα 36,1 εκατ. ευρώ, συν 4,5 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων.

 Αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες, υπό την επίδραση αντιφατικών ειδήσεων και ενδείξεων στις διεθνείς αγορές.

Δοκιμασία στηρίξεων

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι όμως ενδογενής και συναρτάται με τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης-αξιολόγησης, την περαιτέρω πορεία της οικονομίας και τις προοπτικές των τραπεζών, οι οποίες καλούνται να επωμισθούν μεγάλο μέρος του κόστους διευθέτησης των κόκκινων δανείων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί και θα παραμείνει υψηλό τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και η διαδικασία νέας αξιολόγησης. 

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν  οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, οι οποίες συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά, δεδομένου μάλιστα ότι σ' αυτές επικεντρώνονται οι τοποθετήσεις και οι καθημερινές κινήσεις των περισσότερων ξένων funds.

 Το ζητούμενο τώρα είναι να μην υποχωρήσει ο Γενικός Δείκτης κάτω από τη ζώνη στήριξης που εντοπίζεται στις 552-548 μονάδες. Ετσι θα περιορισθεί η πιθανότητα ενός ακόμη κύκλου διόρθωσης  και σημαντικών απωλειών.

 Η συνεδρίαση

  O Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στις 556,13 μονάδες, με πτώση 0,15%. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε στενό εύρος διακύμανσης, σημειώνοντας υψηλό στις 559,95 μονάδες (+0,54%) και χαμηλό στις 555,83  (-0,20%).

Με απώλειες 0,31% τερμάτισε ο τραπεζικός δείκτης, κινούμενος ενδοσυνεδριακά μεταξύ -1,13% και +1,66%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FT25 υποχώρησε κατά 0,30%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,60%, κυρίως λόγω της μεγάλης ανόδου της MIG (+16%)

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι ΕΥΔΑΠ (+3,20% στα 5,16 ευρώ), ΔΕΗ (+2,31% στα 2,66 ευρώ), Eurobank (+1,36% στα 0,520 ευρώ), Βιοχάλκο (+0,83% στα 1,21 ευρώ) και Τιτάν (+0,54% στα 20,31 ευρώ).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν ΜΕΤΚΑ (-1,90% στα 7,21 ευρώ), ΟΤΕ (-1,76% στα 7,83 ευρώ), ΟΠΑΠ (-1,64% στα 7,20 ευρώ), Εθνική (-1,59% στα 0,186 ευρώ) και Πειραιώς (-1,54% στα 0,128 ευρώ).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις