Οικονομία

Τέλος το φθηνό χρήμα- Υψηλά επιτόκια και πληθωρισμός- Οι αγορές θα χάσουν 410 δισ.


 Ο πληθωρισμός καλπάζει στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στην Ασία, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας ρίχνει κι άλλο "λάδι στη φωτιά" και οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται να καταφύγουν στα κλασσικά εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους για να τον αναχαιτίσουν: Αυξήσεις επιτοκίων, περιορισμός της ρευστότητας. Η αμερικανική Fed άνοιξε το δρόμο, οι άλλες θα ακολουθήσουν.

 Η εποχή του φθηνού χρήματος τελειώνει και παράλληλα θα περιοριστεί η ποσότητα χρήματος που κυκλοφορεί στην αγορά και στην οικονομία. Το Bloomberg υπολογίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες της ομάδας των G7 θα αποσύρουν συνολική ρευστότητα 410 δισ. δολαρίων μέσα στο επόμενο οκτάμηνο του τρέχοντος έτος, σε μια προσπάθεια να φρενάρουν το κύμα ανατιμήσεων. Αυτή η αφαίμαξη ρευστότητας θα αποδυναμώσει σίγουρα την αναπτυξιακή δυναμική και θα πλήξει ευθέως τις αγορές μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων.

Μαζί με τα επιτόκια θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά οι αποδόσεις των ομολόγων, που βρίσκονται ήδη στα υψηλά τριετίας και πλέον. Το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί για κράτη και επιχειρήσεις, ενώ οι δημοσιονομικά ασθενέστερες χώρες θα δυσκολεύονται να αντλήσουν χρήμα από τις αγορές

Θα "στεγνώσουν" τα χρηματιστήρια

Η μάχη κατά του πληθωρισμού θα έχει λοιπόν ανεπιθύμητες "παρενέργειες", που ενδέχεται μάλιστα να αποδειχθούν οδυνηρές. Θα "την πληρώσουν" η οικονομική ανάπτυξη και οι αγορές.

Στα χρηματιστήρια είναι ήδη εμφανείς οι επιπτώσεις. Οι πρώτες αυξήσεις επιτοκίων, η προοπτική γενικευμένης ανόδου του κόστους χρήματος και το αναμενόμενο κλείσιμο της στρόφιγγας ρευστότητας προκαλούν έντονους κλυδωνισμούς. Πριν προλάβουν να ανακτήσουν τις απώλειες που προκάλεσαν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης, οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν πάρει πάλι την κατιούσα.

Μεγάλη πτώση καταγράφει και το ελληνικό χρηματιστήριο, που "κολυμπά στα απόνερα" της διεθνούς αναταραχής, έχοντας επιπλέον να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τη δύσκολη κατάσταση της εγχώριας οικονομίας και τις ανησυχίες που προκαλεί η πιθανολογούμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μέσα στους αμέσως προσεχείς μήνες.

 Κακό timing

Η αλλαγή νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες είναι σχεδόν αναγκαστική και έρχεται την πλέον ακατάλληλη στιγμή, την ώρα που η παγκόσμια οικονομία υφίσταται ακόμη τις επιπτώσεις από δύο διαδοχικές κρίσεις - την υγειονομική και την ενεργειακή. Για να τις αντιμετωπίσουν, οι κεντρικές τράπεζες έριξαν την προηγούμενη χρονιά επιπλέον 2,8 τρισ. δολάρια στις αγορές, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό της νομισματικής στήριξης από το ξέσπασμα της πανδημίας σε περισσότερα από 8 τρισ. δολάρια.

Η ρευστότητα αυτή βοήθησε αναμφίβολα τις οικονομίες να ανακάμψουν από την ύφεση του 2020 και παράλληλα έδωσε "καύσιμα" στις αγορές. Τώρα επιχειρείται η αντίστροφη κίνηση. Με λιγότερο και ακριβότερο χρήμα, η ανάκαμψη θα είναι σίγουρα πιο αδύναμη, ενώ τα χρηματιστήρια θα "υποφέρουν".

Διαβαστε επισης