Χρηστικά

«Λεφτά υπάρχουν» - κρυμμένα: 460.120 άτομα φανέρωσαν 9,5 δισ. ευρώ!


Κάθε προσδοκία ξεπέρασε το ύψος των κρυμμένων εισοδημάτων που φανερώθηκε τελικά με τη ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα, καθώς από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και του Οικονομικού εισαγγελέα, προκύπτει πως ανήλθαν στο εντυπωσιακό ποσό των 9,5 δισ. ευρώ!

Η συντριπτική πλειοψηφία του ποσού αυτού, περίπου 7,5 δισ. ευρώ προέρχεται από τις γνωστές λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και τα εμβάσματα του εξωτερικού, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα (2 δισ. ευρώ) αποκαλύφθηκαν με πρωτοβουλία των ίδιων των φορολογουμένων, φοβούμενοι τον έλεγχο, καθώς πύκνωσαν οι διασταυρώσεις των στοιχείων.

Οι φόροι που βεβαιώθηκαν κυμαίνονται στο 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 818 εκατ. ευρώ, αφορούν μόνο σε υποθέσεις που προέκυψαν από τις λίστες, ενώ έχουν εισπραχθεί πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό έχει ενταχθεί σε ρύθμιση και θα καταβάλλεται σταδιακά σε 12 ή 24 μήνες.

Το άλλο εντυπωσιακό στοιχείο, είναι πως στη ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα εντάχθηκαν 460.120 φορολογούμενοι, δηλαδή ένας στους δέκα!

Οι προσδοκίες του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ ήταν πολύ χαμηλότερες. Αρχικά μιλούσαν για 3 δισ. ευρώ, αλλά τον περασμένο Σεπτέμβριο τα στοιχεία έδειξαν πως το ποσό ξεπέρασε το στόχο και έφτασε στα 5 δισ. ευρώ, όπως είχε αποκαλύψει το Σin που έκανε λόγο για «φορολογικό θαύμα». Το τελικό αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς διαμορφώθηκε σε ποσό υπετριπλάσιο του στόχου.

Αξιοσημείωτο είναι πως η επιτυχία των φορολογικών αρχών, σημειώθηκε παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία παραγράφονταν οι υποθέσεις των ετών προ του 2006.

Εάν δεν υπήρχε η απόφαση του ΣτΕ, το αποτέλεσμα θα ήταν σίγουρα διψήφιο τονίζουν στελέχη της ΑΑΔΕ.

Η επίδοση αποκαλύπτει επίσης, πως «λεφτά υπάρχουν» αλλά είναι «μαύρα» και  τοποθετημένα σε τράπεζες του εξωτερικού ή στα σεντούκια. Ταυτόχρονα, το αποτέλεσμα, δικαιώνει την επιμονή του υπουργείου Οικονομικών, των οικονομικών εισαγγελέων και της κυβέρνησης συνολικά, για την επιμονή τους στο συγκεκριμένο θέμα, μέσω της ρύθμισης για τα αδήλωτα εισοδήματα, αλλά και μέσω του ηλεκτρονικού κλοιού που έχει στήσει, μέσω των διασταυρώσεων.

Ειδικότερα οι αρμόδιες αρχές, αυτή τη φορά κινήθηκαν μεθοδικά. Αρχικά έλεγξαν όσες περισσότερες υποθέσεις γινόταν από τις γνωστές λίστες. Κατόπιν, μέσω της ανακοίνωσης των διασταυρώσεων, αλλά των συμφωνιών με πάνω από 50 χώρες για την παροχή στοιχείων των τραπεζικών καταθέσεων, η πίεση σε όσους είχαν αδήλωτα εισοδήματα και καταθέσεις στο εξωτερικό εντάθηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό και των νέων ελέγχων που είναι σε εξέλιξη, όσοι είχαν εκκρεμότητες με κρυφά εισοδήματα, έσπευσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση και να αποφύγουν τον έλεγχο.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση για τα αδήλωτα τέθηκε σε εφαρμογή την άνοιξη του 2017 και έληγε αρχικά τον Μάιο, κατόπιν παρατάθηκε έως τον Σεπτέμβριο, μετά δόθηκε νέα παράταση έως τα τέλη Οκτωβρίου και έληξε τελικά στις 15 Νοεμβρίου. Οι τελευταίες παρατάσεις δόθηκαν κατόπιν αιτημάτων των λογιστών-φοροτεχνικών, επειδή υπήρχαν "ουρές ενδιαφερομένων.

Οικειοθελώς αποκαλύπτω! 

Όπως τονίζουν στελέχη της ΑΑΔΕ, δεν πρέπει να μένουμε στους αριθμούς των ελέγχους, των υποθέσεων που βρίσκονται στις λίστες, καθώς η πλειοψηφία των αναγεγραμμένων σε αυτές προσήλθε οικειοθελώς. Άλλωστε, από τις περίπου 37.000 υποθέσεις που περιέχουν οι λίστες, η προσέλευση στη ρύθμιση ήταν πάνω από δεκαπλάσια. Αναλυτικότερα:

Λίστα Λαγκάρντ: Περιλαμβάνει στοιχεία για 2.062 Έλληνες φορολογούμενους με καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα HSBC. Το συνολικό ποσό των φόρων και των προστίμων που βεβαιώθηκε από τους ολοκληρωμένους ελέγχους ανήλθε σε 287,76 εκατ. ευρώ. 

Λίστα Μπόργιανς: Αυτή περιλαμβάνει στοιχεία για 10.588 περιπτώσεις Ελλήνων φορολογουμένων με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα. Οι φόροι και τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν είναι συνολικού ύψους 77,65 εκατ. ευρώ.

Λίστα «Εμβασμάτων Εξωτερικού»: Περιέχει περίπου 25.000 περιπτώσεις Ελλήνων φορολογουμένων που έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ την περίοδο 2009-2011. Στις υποθέσεις αυτές βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 452,17 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, στους ευρισκόμενους στις λίστες βεβαιώθηκαν πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 818 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό, περίπου 200 εκατ. ευρώ, βεβαιώθηκε σε όσους προσήλθαν οικειοθελώς στη ρύθμιση και γλίτωσαν τα πρόστιμα.