Διεθνή

Λαγκάρντ: Σε κρίσιμη καμπή η Ευρώπη – Οι 4 εστίες κινδύνου


Ενώ ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος και η ευρωπαϊκή ανάπτυξη έχει φρενάρει-και εξαιτίας της σφιχτής οικονομικής πολιτικής της ΕΚΤ- η οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου έχει κι άλλους λόγους να ανησυχεί… Η Κριστίν Λαγκάρντ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε σε 4 εστίες κινδύνου, με μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, που μπορούν να κλονίσουν την ευρωπαϊκή οικονομικό. Η μείωση του πληθυσμού, η κλιματική αλλαγή και οι αυξανόμενες καταστροφές, τα τεράστια κονδύλια που απαιτούνται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη ενέργεια, αποτελούν τους πυλώνες του προβληματισμού για την Ευρώπη, που έθεσε η Λαγκάρντ.

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία διαμοιράζεται σε ανταγωνιστικά μπλοκ. Από το 2025, η μείωση του πληθυσμού που βρίσκεται σε ικανή ηλικία να εργαστεί θα είναι αισθητή και σχεδόν συνεχής, ενώ παράλληλα οι κλιματικές καταστροφές θα αυξάνονται κάθε χρόνο.

Για την αντιμετώπιση αυτών των κραδασμών, θα χρειαστούν τεράστιες επενδύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, επισήμανε ο Κριστίν Λαγκαρντ και σημείωσε  πως επειδή εμφανίζονται νέα εμπόδια στο εμπόριο «είναι ανάγκη να επανεκτιμήσουμε τα δεδομένα με τις αλυσίδες εφοδιασμού και να επενδύσουμε σε νέες που είναι ασφαλέστερες, πιο αποτελεσματικές και πιο κοντά στα σύνορά μας», όπως εξήγησε.

«Ενώ οι κοινωνίες μας γερνούν, θα χρειαστεί να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες ώστε να μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή με λιγότερους εργαζομένους. Η ψηφιοποίηση θα βοηθήσει. Και καθώς το κλίμα μας υπερθερμαίνεται, θα πρέπει να προχωρήσουμε την πράσινη μετάβαση χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις» έσπευσε να συμπληρώσει.

Υψηλά τα κόστη για πράσινη μετάβαση και ψηφιακό μετασχηματισμό

Ειδικά για την πράσινη μετάβαση της Γηραιάς Ηπείρου, υποστήριξε πως θα απαιτηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση 620 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ενώ άλλα 125 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο είναι απαραίτητα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. 

Η επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε πως οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν τα υψηλότερα επίπεδα χρέους από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπληρώνοντας ότι το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης θα τελειώσει το 2026. Οι τράπεζες θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε από αυτές να αναλάβουν τόσο μεγάλο κίνδυνο στους ισολογισμούς τους».

Διαβαστε επισης